Uşak'ta "Atıksu Yönetimi" Konulu Seminer - Son Dakika
Yerel

Uşak'ta "Atıksu Yönetimi" Konulu Seminer

Uşak\'ta "Atıksu Yönetimi" Konulu Seminer

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Uşak'ta "Organize Sanayi Bölgeleri Atıksu Yönetimi" Konulu Bir Seminer Düzenlendi. Bakanlık Temsilcileri ile 11 İlden Temsilcilerin Katıldığı Toplantıda Çevre Kirliliği ve Küresel Isınmadan Kaynaklanan Su Sıkıntısı Ele Alındı.

12.06.2008 14:13

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Uşak'ta "Organize Sanayi Bölgeleri Atıksu Yönetimi" konulu bir seminer düzenlendi. Bakanlık temsilcileri ile 11 ilden temsilcilerin katıldığı toplantıda çevre kirliliği ve küresel ısınmadan kaynaklanan su sıkıntısı ele alındı.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen seminerde, çevre kirliliğinin önlenmesi, atık su yönetimi, küresel sınmanın doğal su kaynaklarına ve çevre kirliliğine olan etkileri tartışıldı. Seminere Uşak Valisi Kayhan Kavas, Çevre ve Orman Bakanlığı Su ve Toprak Dairesi Başkanı Veysel Aslan, Çevre ve Orman Bakanlığı Su ve Toprak Dairesi Şube Müdürleri M. Ersin Şahin, Yavuz Gördün ile Antalya, Aydın, Afyonkarahisar, İzmir, Manisa, Denizli, Isparta, Burdur, Kütahya, Eskişehir ve Uşak illerinden temsilciler katıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Uşak Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, son yıllarda yaptıkları çevresel yatırımlar ile alınan önlemlerden bahsederek, araştırmalara göre çevre kirliliğinin yüzde 50'sinin son 35 yılda meydana geldiğini ifade etti. Küresel ısınmanın kirliliğe yüzde 49 etki yaptığına dikkat çeken Ramazan Toker, "Ülkemizde evsel sıvı atıklarının yüzde 40'ı arıtılabiliyor. Katı atıkların ise yüzde 36'sı düzenli olarak depolanıyor. Ülkemizdeki 251 organize sanayi bölgesinin 36 tanesinde arıtma tesisi bitmiş, 18 tanesinde proje aşamasında, 14 tanesinde inşaat aşamasında 14 tanesinde de belediyelerce tesis yapılmaktadır. Toplamda ise 82 adet arıtma tesisi var ve arıtma oranı sadece yüzde 32'dir. Uşak Çevre faaliyetleri yönünden 2004 yılına kadar Türkiye'de en geri iller arasında yer alıyordu. 2008 yılı itibariyle en iyi iller arasında bulunuyoruz. 2 sanayi bölgesi ve belediye evsel atık su arıtma tesisimiz çalışır durumdadır"dedi.

Yaptıkları çevresel faaliyetler sonucu Gediz ve Menderes Havzasını kirleten il olmaktan kurtulduklarını da anlatan Ramazan Toker sözlerini şöyle tamamladı;" Uşak, Afyonkarahisar, Denizli ve Aydın illerini kapsayan "Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği" oluşturuldu. Bu birlik sayesinde havzada yer alan belediyeler ve her türlü kirlilik oluşturan faaliyetler denetlenecek. Birliğin başkanlığını Uşak Valisi Kayhan Kavas yürütüyor. Uşak, Manisa ve İzmir illerini kapsayan Gediz Havzası'ndaki birliğe de üyeyiz. Bu birlikte eylem planları hazırlanmış uygulamalar en kısa sürede hayata geçirilecektir. Uşak olarak çevre kirliliğinin önlenmesinde en büyük sorunumuz katı atık deponi alanıdır. Hukuk aşamasında olan bu sorunu 2008 yılı içerisinde çözerek faaliyete geçireceğimize inanıyoruz"diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Su ve Toprak Dairesi Başkanı Veysel Aslan, çevrenin tüm insanlığın ortak değeri olduğunu ifade ederek su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerektiğini söyledi. Bakanlık olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedeflediklerini ifade eden Veysel Aslan, Küresel ısınmanın çevre ve doğal su kaynaklarına etkisi bariz bir şekilde ortaya çıkmaya başladı. Bu şartlarda biz, su kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmak zorundayız. Yöneticiler olarak üzerimize düşen su kaynaklarının ihtiyacımız kadar kullanılmasını sağlamak ve kirliliğe karşı önlem almaktır. Sanayide de temiz üretim teknolojilerini kullanmayı özen göstermeliyiz. Kirliliğin kaynağında azaltılması, atık suların geri kazandırılması önemli bir konudur. Sulama konusunda da tasarruflu sistemleri tercih etmeliyiz. Çevre kirliliğinin önlenmesi için organize sanayi bölgelerinin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bu amaçla gerekli teşvik tedbirlerinin alınması gerekiyor. Bakanlık olarak çevre mevzuatında değişiklik yaptık ve 2009 yılı sonuna kadar sanayi kuruluşlarının atık su arıtma tesislerini kurmalarını istiyoruz. Bu konuda yaşanan sıkıntıların güzellikle çözümlenmesini ve hiçbir sanayicimizin yaptırımla karşılaşmamasını bekliyoruz"dedi.

Uşak Valisi Kayhan Kavas ise çevre kirliliğinin önlenmesinde vicdani ve kanuni gerekçeleri uygulayacak olanların kendileri olduğunu ifade ederek, "Çevre kirliliğini bizler neden oluyoruz ve sorunu uzaydan birileri gelip çözmeyecek. Öncelikle her birey kendine bakacak. Çevre duyarlılığı konusunda bir farkındalık oluşturup kirliliğin bizim dışımızda oluştuğu anlayışından vazgeçeceğiz. Çünkü kirlilik konusunda sorumlu olan biziz. Çevre kirliliği havza boyutunda ele alınmalıdır. Bu da oluşturulan çevre birliklerinin iyi işlemesiyle mümkün olacaktır"dedi.

Akşam saatlerinde kadar devam edecek seminer sonunda katılımcılar Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nin atık su arıtma tesisini de gezerek incelemelerde bulunacak.

(KY) 12.06.2008 13:59 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uşak'ta 'Atıksu Yönetimi' Konulu Seminer - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement