Irak Ordusuyla İlgili Büyük Şüphe - Son Dakika
Dünya

Irak Ordusuyla İlgili Büyük Şüphe

Irak'ın Musul kentinin IŞİD'in kontrolüne geçmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Irak ordusunun tutumu büyük kuşku uyandırdı.

11.06.2014 11:05  Güncelleme: 11:13

Musul'da iki gündür çatışmalar şiddetlenmişti. Dün gece ise IŞİD karşısında Irak ordusu teslim bayrağını çekip kentten kaçtı. Tankları bile sokak ortasında bırakıp kaçan ordu tüm dünyayı şoke etti.

KUŞKU YARATAN DURUM

Irak Parlamentosu Başkanı Usame Nuceyfi kuşku yaratan bu duruma dikkat çekti ve şunları söyledi: "Nasıl oldu da bütün bu güvenlik güçleri terör karşısında geri kaçtı ve kenti IŞİD'e teslim etti? Güvenlik güçlerinini Musul'dan kaçışı ile ilgili acil bir soruşturma başlatılmalı. Bütün siyasi taraflar bu teröre karşı durmalı. Teröre destek veren ülkelere karşı net tavır alınmalı."

POLİS DE KAÇTI VALİ VE ÜYELER DE

Sadece Irak ordusu değil kentin valisi ile Musul polisi de kaçanlar arasında yer aldı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi’nin verdiği bilgiye göre, pazartesi akşam saatlerinde başlayan çatışmalar 23.00 sıralarında şiddetlendi. Valilik binası düşünce il meclis üyeleri ve vali kenti terkedip Kürt bölgesine kaçtı.

VALİ: KASITLI BİR İHMAL VAR

Kentten kaçan Vali Esil Nuceyfi, kendisinin Musul’un kırsalında bir bölgede olduğunu söyledi ama kesin yeri hakkında bilgi vermedi. Nuceyfi, "Ordu ve güvenlik güçlerinin hızlı bir biçimde çöküşü, kasıtlı bir ihmal olduğunu akla getiriyor" dedi.

"YARDIM TALEP ETMEMİ İSTEDİLER"

Musul Valisi ordunun tutumuna ilişkin kuşkusunu şöyle paylaştı: "Gece Sayın İçişleri Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Özel Kalem Müdürü beni aradılar ve Kürdistan Özerk Bölgesi’nden yardım talep etmemi istediler."

10 SORUDA IŞİD

Türkiye sınırındaki Karkamış Sınır Kapısı da IŞİD'in kontrolünde. Peki Musul'dan Rakka'ya uzanan alanda hâkimiyetini pekiştiren IŞİD kimdir?

IŞİD NE İSTİYOR?

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede Şeriat'a dayalı bir devlet kurmak istiyor. IŞİD ve lideri Ebu Bekir Bağdadi, ABD, Ab ve Türkiye'nin "terörizm listesi"nde yer alıyor.

NE ZAMAN KURULDU?

Örgüt 2004 yılında "Tevhid ve Cihat" adıyla Ebu Musa Zerkavi tarafından Irak'ta kuruldu. Sonrasında Usame Bin Ladin liderliğindeki El Kaide'ye katıldı. El Kaide'ye katıldıktan sonra adını " Mezopotamya'da El Kaide" olarak değiştirdi.

İLK LİDERLERİ KİMLERDİ?

2006'da yayınlanan bir videoda Zerkavi, "Mücahitler Şurası Konseyi"ni kurduklarını açıkladı. Irak'taki Zerkavi, 7 Haziran 2006'da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürüldü. Yerine Ebu Hamza el Muhacir geçti. 2006 yılının sonlarında El Kaide'ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi ise liderliğini yaptığı "Irak İslam Devleti"ni kurduklarını açıkladı.

ŞİMDİKİ LİDERİ KİM?

2010 Nisan'ında, ABD ve Irak güçleri, Sisar bölgesinde Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Hamza el Muhacir'in kaldıkları eve ortak bir operasyon düzenledi. Operasyonda her ikisi de öldürüldü. Ebu Bekir El Bağdadi örgütün yeni lideri oldu.

NUSRA CEPHESİ İLE İLİŞKİSİ VAR MI?

2011 sonlarında Muhammed Colani liderliğindeki Nusra Cephesi, El Kaide'nin Suriye kolu olarak kuruldu. 9 Nisan 2013'te Ebu Bekir Bağdadi'ye ait bir ses kaydında Nusra Cephesi'nin Irak İslam Devleti'nin müttefiki olduğu belirtildi. Aynı yıl, Bağdadi Nusra Cephesi ile Irak İslam Devleti'nin "Irak-Şam İslam Devleti" adı altında bir araya geldiğini açıkladı.

IŞİD-NUSRA AYRIŞMASI NASIL BAŞLADI?

Kısa bir süre sonra Ebu Muhammed Colani'ye ait bir ses kaydı yayınlandı. Ses kaydında Colani, Irak İslam Devleti ile yakın ilişki fikrine sıcak baktığını söyledi, ancak iki örgütü bir isim altında bir araya getirme fikrini reddetti. Colani ses kaydında El Kaide lideri Eymen Zevahiri'ye bağlılığını ilan etti.

IŞİD EL KAİDENİN BİR KOLU MU?

2013 Şubat'ında, El Kaide, Suriye'deki IŞİD'i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye'yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye'deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. Nusra Cephesi ve IŞİD arasında birçok cephede çatışmalar yaşandı. En sonuncusu ise IŞİD'in Nusra Cephesi'nin kontrolündeki Deyr Ez-Zor kentinde kontrolü sağlamasıyla son buldu.

SURİYE VE IRAK'TA NERELERİ KONTROL EDİYOR?

IŞİD, Suriye'de Mumbuc, petrol zengini Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak'ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi'de etkili. Son olarak Musul kentini de ele geçirdi.

ASKERİ GÜCÜ NE KADAR?

IŞİD'in Suriye'deki askeri gücünün 6-7 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Savaşçılarının çoğunluğu yabancılar. Irak'taki silahlı üyelerinin sayısının ise 10 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor.

SURİYE REJİMİYLE BAĞLANTILI MI?

Suriye muhalefeti IŞİD'in Suriye'de devrimin sabote edilmesi için Şam yönetimince desteklendiğini iddia ediyor. Şam rejimi Suriye'de muhaliflerin elindeki bölgelere düzenli olarak varil bombası atarken, IŞİD'in kontrolündeki bölgelere saldırmıyor. IŞİD, Rakka'da çıkardığı petrolü de Suriye rejimine satıyor.









Irak Ordusuyla İlgili Büyük Şüphe
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Irak Ordusuyla İlgili Büyük Şüphe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • cinobili: AMERİKA YA ÜLKENİZİ PEŞKEŞ ÇEKMEDEN ÖNCE DÜŞÜNCEKTİNİZ.ARTIK ÇOK GEÇ..MAL BOZULDU BİR KERE ! 16 0 Yanıtla
  • resat: şimdi pkk peşmergelerle hareket edecek kayıplar verecek tabiki ışid yine kayıp vermez sonra Amerika vuracak al sana demokrasi amerikanın sinsi planları bunlar 7 3 Yanıtla
  • OBJEKTİF GÖRÜŞ: Türkiyenin kuzey ırak ile yaptığı, emperyalist böl-yönetçi terör üretici devletlerden bağımsız enerji anlaşmalarını etkisiz kılabilmek için dengelerle oynanıyor, olay bu. am erika diyor ki ben oraya 1 trilyon dolardan fazla askeri ödenek kullandım, 2 milyon insan öldürdüm. sen nasıl benim denetimimden geçmeyen ekmek yersin. ekmek bana kırıntı bölge halklarına. Petrol kuyularını denetim altına almak için yapılan bir şii-amerikan tezgahı.Artık Türkiye,Suriye ve ıraktaki kürtler ve türklerin bölgedeki ortak çıkar ve huzurlarının farkına varıp, Erdoğan ve Barzani arasında oluşturulmaya çalışılan bağımsız zenginlik,refah ve huzur ortamının önemini kavrayıp buna sahip çıkması vede bunu engellemeye çalışan halk düşmanı pkk ve uzantılarını vede şia'nın Türkiyedeki, suriyedeki ve ıraktaki uzantılarını elbirliği ile safdışı bırakacak işbirliğine gitmelidir. Türkler ve Kürtler bunu ne kadar erken anlar ve samimiyetle birleşirse maddi-manevi kayıpları da o oranda az olur. 4 2 Yanıtla
  • fırtına cemal: Sizde amaç müslümanlıkmı , insanlıkmı yoksa sadece türklükmü..? İşid övüyorsunuz türkiyede sehit edilen askeri unutmuş gibisininiz , işidi övüyorsunuz yarın ne olacağını düşünmeden , bu işid islam muhafızlığı yapıyorsa filistindeki katliamlarda akkılları nerdeymiş bu islam yiğitlerinin ,mısırdaki katliamlarda nerdeymiş..? türkiyede 2 askeri sahit ettiler , fetva almışlardı mükafatıda cennetti şeytan kılıklı mahlukların..! hiçmi kafanız çalışmıyor , yoksa müslümanmı değilsiniz , yada insanlığı unutalı çokmu olmuş..? inşallah ölümler olmaz ama , olursada işid kaybedecek , ölümlerde onlara destek veren , Allahın lanetlediği toplumlardan başkasını mutlu etmeyecek..! 5 0 Yanıtla
  • yavuz erol: türkiyeyi kuzey ıraka çekmek istiyorlar.türkiyede girmezse hayal ettiği kürt petrolünü kaybedecek işidin eline geçecek boru hattı finish olacak 3 0 Yanıtla
  • cengiz: bu arapların işi gücü ya kaynaklarını geleceklerini yok pahasına peşkeş çekmek ya da biri birlerini kesip bize gir amerika demek bazılarının hayran olduğu adamlara bak..federal hükümet önüne bak biraz kuzey ıraktan vatan severlik insanlık öğren. 3 0 Yanıtla

Advertisement