49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika
Güncel

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

49.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış galası ve onur ödülleri töreni yapıldı.

06.10.2012 23:39

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış galası ve onur ödülleri töreni yapıldı.

Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki açılış galasında, Yönetmen Duygu Sağıroğlu, Yapımcı Necip Sarıcı, oyuncular Güler Ökten, Salih Güney, Meral Zeren ve Macar Yönetmen Istvan Szabo'ya "Yaşam Boyu Onur" ödülü, ışık şefi Erol Batıbeki'ye de "Sinema Emek Ödülü", Işık Yenersu'ya ise "Yıldırım Önal Anı Ödülü" verildi.

Duygu Sağıroğlu'na ödülünü vermek için sahneye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, merhum Belediye Başkanı Avni Tolunay tarafından 1964 yılında çok güç şartlarda, kıt imkanlarla temelleri atılan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bugün geldiği noktanın memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Festivalin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da ilgiyle izlendiğine değinen Şahin, bakanlığın gerek Antalya'ya, gerekse Türk sinemasına katkılarından dolayı festivali her yıl desteklediğini, bu desteklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini bildirdi.

Türk sinema sektörünün son yıllarda büyük atılım yaptığını vurgulayan Şahin,

"2000 yılı başı itibarıyla Türkiye'de üretilen yerli film sayısı 10-15 bandından 65-70 bandına yerleşmiş durumda. Bu durum yerli film izleme oranlarını da artırmış, yabancı film izleme sayılarını da geçmiştir. Yerli film izleme oranlarında yüzde 50 bandında Avrupa'nın birinci, dünyanın 6. konumuna gelmiş durumdayız. Sinema sektöründeki gelişmeler, dizileri de etkilemiş, 100'e yakın film 50'ye yakın ülkede gösterilmektedir" dedi.

Ödülünü Şahin'den alan Duygu Sağıroğlu da konuşmayı sevmediğini belirterek, herkese teşekkür etti.

-Ökten ödülünü Vali Altıparmak'tan aldı-

Gecede sinema oyuncusu Güler Ökten, "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'tan aldı. Altıparmak, törende yaptığı konuşmada, Ökten'i kutlayarak, kendisini keyifle izlediğini söyledi. En seçkin sinema sanatçılarını, dünyanın en güzel şehrinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Altıparmak, sanatçılara kültürler arası diyaloğu, ortak yaşamı şekillendirdikleri için teşekkür etti.

Festivalin Antalya'nın tanımına, marka değerine ve Türk sinemasının endüstrileşmesine büyük katkı sağladığına dikkati çeken Altıparmak, Türk sinemasının edindiği bu itibarın çok önemli olduğunu vurguladı.

Antalya'da bugüne kadar 120 film ve belgesel çekildiğine dikkati çeken Altıparmak, "Buna destek vermeye devam edeceğiz. Antalya'ya yılda 11 milyon turist geliyor. Bu film festivalini yeterince tanıtırsak bu kişileri festivale taşıyabiliriz. Umarım bunlar gerçekleşir" diye konuştu.

Güler Ökten de yaşamı boyunca emeğin saygınlığına inandığını, böyle değerli bir ödülle yüceltilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Bunun gerçekleştirilmesini sağlayanlara teşekkür eden Ökten, "Çocukların ölmediği, barışın egemen olduğu, harcanan tüm emeklerin değerli karşılıklar bulduğu günler uzak değil" dedi.

-Macar Yönetmen Szabo'ya ödülünü Avşar verdi-

Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Macar Yönetmen Istvan Szabo, "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Hülya Avşar'dan aldı.

Szabo, yaptığı konuşmada, film yapmaya başladığında kendisine, "Bir filmi biricik yapan, eşsiz kılan nedir- Sözlerle edebiyatla müzikle tiyatro üzerinde ifade edemediğimiz nedir- Bize hareketli resmin, yani filmin göstereceği şey nedir-" diye sorduğunu anlattı. "Şunu gördüm, bir tek şey vardı yaşayan insan yüzü" diyen Szabo, aldığı ödülü salonda bulunan bütün erkek ve kadın oyuncularla paylaşmak istediğini dile getirdi.

Macar Yönetmen'e ödülünü sunan Hülya Avşar da salonda bulunan herkesi sevgi ve saygıyla selamladığını kaydetti.

Oyuncu Meral Zeren'e ödülünü Sümer Tilmaç verdi. Zeren, çok duygulandığını belirterek, "Tek dileğim savaş olmasın, evlerimiz yıkılmasın, çocuklarımız ölmesin, dostluk ve barış içinde yaşayalım" dedi.

-Genç sinemacılara "Sendikalaşın" çağrısı-

Oyuncu Salih Güney de ödülünü Selda Alkor'dan aldı. Salih Güney, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, bu ödülün kendisine önemli mesajlar verdiğini dile getirdi.

Sinema sanatına yeni başlayanlar ya da bırakmaya karar verenlere seslenen Güney, "Sanatta korku yoktur. Kızgınlık yoktur. Dargınlık yoktur. Bunu sonuna kadar devam ettirmeye mecburuz. Kimin ne olacağı belli olmaz. Bu öyle bir meslektir ki bazı insanlar şöhret olur, arayı açar. Dolaylı olarak genç arkadaşlarıma, maalesef bizi yöneten, çirkin televizyon dizilerimizi reklamların arasına sokan yanlış yönetime karşı en kısa zamanda sinema oyuncuları derneğine, sendikasına üye olmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Selda Alkor da Salih Güney'e ödülünü vermekten gurur duyduğunu söyledi. Alkor, "Bir avuç kişi kaldık. Hiç olmazsa birbirimize güzel sözler söyleme şansı yarattığınız için teşekkür ediyoruz" dedi.

Yapımcı Necip Sarıcı, ödülünü Tijen Par'dan aldı. Sarıcı, ödülünü eşi, kızları ve torunlarına, Türk halkına ve Cumhuriyet'e armağan ettiğini kaydetti.

Işık şefi Erol Batıbeki'ye de "Sinema Emek Ödülü" verildi. Ödülünü Deniz Türkali'den alan Batıbeki, "Sinemaya tam 50 yılımı verdim. 50 yılın karşılığı olarak bu ödülü alıyorum. Bu ödülü bana layık gören kişi ve kurumlara çok teşekkür ediyorum. 70'li yıllarda benim de iki kez yönetiminde bulunduğum Sinema Emekçileri Sendikası'na teşekkür ediyorum. Genç sinemacı arkadaşlarımızı örgütlenmeye, sendika üyesi olmaya çağırıyorum. Herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

-Yıldırım Önal Anı Ödülü Yenersu'nun-

Oyuncu Işık Yenersu'ya, "Yıldırım Önal Anı Ödülü"nü Cihat Tamer verdi. Ödüle kendisinden daha çok kimsenin sevinemeyeceğini dile getiren Yenersu, Yıldırım Önal ile gençlik yıllarında yaşadığı bir anısını paylaştı. Yenersu, şöyle konuştu:

"Yarım asırdan fazla zaman önce, konservatuvar öğrencisiyken arkadaşlar dediler ki yatakhanede, 'Yıldırım Önal geldi, bugün sizi izledi gizlice. Seni de çok beğenmiş'. Nasıl sinirlendiğimi anlatamam, beni işlettiler diye çok üzüldüm ama bir şey de söylemedim. Yıldırım Önal gelmiş olabilir, ama bizi seyretmez. Aradan 5 yıl geçti, kendisi Sezar ile Kleopatra oyununda Kleopatra olarak karşısında beni istiyor. O zaman inandım. Dalga geçmemişler. Yıldırım Önal mitolojik bir tanrıydı benim için. Bütün tiyatrocular için bir efsaneydi. Ben onu ne bu heykelin hüzünlü anısıyla ne de son gördüğünüz fotoğrafıyla anıyorum. Onu mitolojik tiyatro tanrısı olarak anıyorum. Bana öğrettiği her şey için, yazılı olmayan tiyatro yasalarını öğrettiği için minnettarım. Değerli anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Işıklar içinde uyusun."

Yenersu, ödülünü aldıktan sonra, "Festivale teşekkürüm şudur" diyerek sahnede hareketsiz halde duran ve Pir Sultan Abdal'ı canlandıran mankenin elinde taşıdığı, üzerinde " Sivas'ı unutma" yazılı bağlamayı gösterdi.

Cihat Tamer de ödülü verdikten sonra yaptığı konuşmada, bu yılki festivalin temasının mizah, demokrasi ve muhalefet olduğunu hatırlattı.

Tamer, "Maalesef ülkemizin üzerinde kara bulutların dolaştığı, 'Ben böyle sanatın içine tükürürüm' diyen büyüklerimize rağmen yarım asrını devirmeye çalışan bir Antalya Altın Portakal Festivali yaşıyorsak, sevgili gençler sayesinde. Altın Portakal Film Festivali, sanata ve kültüre baş koymuş, gönül vermiş gençler sayesinde 2023'e, hatta 2071'e kadar yaşayacak" dedi.

Açılışta sanatçı ve gazeteci Ömür Gedik de konseriyle geceye renk kattı. Ömür Gedik'in, Kazım Koyuncu'nun "Hayde" adlı şarkısını seslendirmesi sırasında sahneye çıkan Cem Özer de parçada Gedik'e eşlik etti. Gecede Ömür Gedik, Türk ve dünya sinemasının sevilen filmlerinin parçalarından eserler seslendirdi.

-Bu yıl 11 film yarışacak-

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yarışacak filmler ve yönetmenleri ise şöyle:

Çağatay Tosun "Derin Düşünce"

Ahmet Sönmez "Elveda Katya"

Dilek Keser- Ulaş Güneş Kacargil "Evdeki Yabancılar"

Hüseyin Tabak "Güzelliğin On Par Etmez"

Ersin Kana "Hile Yolu"

Umut Dağ "Kuma"

Ali Aydın "Küf"

Rezzan Tanyeli "Pazarları Hiç Sevmem"

Ali Adnan Özgür "Toprağın Çocukları"

Tunç Okan "Umut Üzümleri"

Erdem Tepegöz "Zerre"

(Bitti)

Muhabir: Güç Gönel/ Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement