600. Yılında Türkiye-Polonya İlişkileri Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

600. Yılında Türkiye-Polonya İlişkileri Sempozyumu

AB Bakan Yardımcısı Büyükkaya: "Polonya Türkiye'nin AB'ye üyeliğini daima desteklemiştir.

05.03.2014 18:01

Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Polonya ve Türkiye arasında 600 yıldır süregelen karşılıklı ilişkilerin her ülkeye nasip olmayacağını belirterek, Türkiye'nin Polonya'nın NATO üyeliğine, Polonya'nın da Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin iki ülke arasındaki sıcak ilişkilere örnek olduğunu söyledi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "600. Yılında Türkiye-Polonya İlişkileri Sempozyumu"nda konuşan AB Bakan Yardımcısı Büyükkaya, "Devletlerin 600 yıllık tarihlerini konuşabilmek böyle bir diplomatik birlikteliği, ilişkiyi konuşabilmek sanıyorum her ülkeye, her millete nasip olabilecek bir şey değildir" dedi.

Büyükkaya, "Polonya Türkiye'nin AB'ye üyeliğini daima desteklemiştir. Aynı şekilde Türkiye de 1999 yılında Polonya'nın NATO'ya üye olmasına da aynı desteği vermiştir. Ayrıca şu an 5 milyar doları aşan ticari ilişkilerimiz de bu yöndeki başka bir gelişmeye örnektir" diye konuştu.

Büyükkaya, şunları söyledi:

"Osmanlı döneminden beri Polonya ile ilişkilere önem verilmiştir. Tarihte de iki ülke arasında önemli bir olay olmamış ama Polonya işgalini hiçbir zaman kabul etmemiştir. Hatta Avusturya-Rusya hükümetleri arasında Polonya paylaşılırken Türk milleti buna asla rıza göstermediği gibi kabul etmediğini bildirmiş ve Osmanlı döneminde devlet nezdinde elçi bulunmamasına rağmen elçiler takdim edilirken protokol memuru daima şu cümleleri kullanmış. 'Lehistan elçisi yolda, geliyor sultanım.' Bu Türk milletinin Polonya'nın bağımsızlığına verdiği önemin en büyük delilerinden biridir."

19. yüzyılda ülkelerinin bağımsızlığı için mücadele eden Polonyalıların Osmanlı Devleti'ne sığındığını hatırlatan Büyükkaya, şöyle devam etti:

"Sultan Abdülmecit, kendisine sığınan Polonyalıların teslim edilmesi istendiğinde, 'Tahtımı veririm, başımı veririm fakat devletime sığınanları asla geri vermem' diyerek Türk milletinin duygularını tüm dünyaya haykırmıştır. Bu duruşumuz karşılıksız kalmamış, Polonya'nın büyük şairi şunu söylemiştir. Polonya'nın zor günlerindeki tek dostu Türkler olmuştur."

Polonya ile ilişkileri geliştiren bir başka etmenin Erasmus programı olduğuna dikkati çeken Büyükkaya, "Erasmus programıyla Avrupa'ya giden öğrencilerin en fazla tercih ettikleri ülkelerin başında Polonya geliyor. Hatta Polonyalı öğrencilerin de Almanya'dan sonra en çok tercih ettikleri ikinci ülke Türkiye. Bu doğrudan doğruya iki halkın kalbi duyguları olduğunu gösteriyor" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 600. Yılında Türkiye-Polonya İlişkileri Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement