AİHM'de Rusya Davası - Son Dakika
Güncel

AİHM'de Rusya Davası

AİHM\'de Rusya Davası

AİHM'in büyük dairesi, metal kafes içinde yargılama şikayetiyle açılan davada Rusya'yı 16 bin avro tazminata mahkum etti.

17.07.2014 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 17 yargıçtan oluşan temyiz niteliğindeki büyük dairesi, metal kafes içinde yargılama yapılan Aleksandr Svinarenko et Valentin Slyadnev'in yaptığı başvuruda Rusya'yı haksız buldu.

AİHM'in ilgili dairesi, Svinarenko et Slyadnev'in başvurusuyla ilgili olarak Rusya'nın haksız olduğuna hükmetti. Büyük daire, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) işkenceyi ve insanlık dışı, onur kırıcı cezayı yasaklayan 3. maddesinin ihlal edildiğine" karar verdi.

Karar gereği Rusya, her başvuru sahibine 10'ar bin avro maddi tazminat, mahkeme masrafları için Svinarenko'ya 2 bin avro ve Slyadnev'e 4 bin avro ödeyecek.

Başvuru sahipleri, herhangi bir gerekçe gösterilmeden mahkeme huzuruna bir metal kafes içerisinde çıkarıldıkları şikayetiyle 2008'de AİHM'e dava açmıştı. AİHM, 11 Aralık 2012 tarihli kararı ile başvuranların maddi tazminat talebini reddetmiş ve her başvurana manevi tazminata karşılık olarak 7 bin 500 avro ödenmesine karar vermişti.

Mahkeme, şikayet konusu muamelenin başvuranların kendi gözlerinde ve toplumun gözünde küçük düşürdüğü ve başvuranlarda keder ve aşağılanma duygusu oluşturduğundan, aşağılayıcı bir muamele teşkil ettiğine hükmetmişti. Rusya'nın talebi üzerine dava 29 Nisan 2013'te Büyük Daire'ye gönderilmişti. - Ile-de-France

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AİHM'de Rusya Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement