Aydın Cami Minaraleri İçin Yaptığı Alemleri Dünyaya Satıyor - Son Dakika
Güncel

Aydın Cami Minaraleri İçin Yaptığı Alemleri Dünyaya Satıyor

Aydın'ın İncirliova ilçesinde bakır ustası 63 yaşındaki Kenan Çalışkan, cami minaraleri için yaptığı alemleri Türkiye'nin yanı sıra dünyanın bir çok ülkesine pazarlıyor.

01.01.2018 10:29

Aydın'ın İncirliova ilçesinde bakır ustası 63 yaşındaki Kenan Çalışkan, cami minaraleri için yaptığı alemleri Türkiye'nin yanı sıra dünyanın bir çok ülkesine pazarlıyor.

Bakırcılık mesleğinin dedesinden babasına, babasından da kendisine kaldığını belirten evli, 2 çocuk babası Kenan Çalışkan, Askerden geldikten sonra baba mesleği olan bakırcılığa devam ettim. Kendimi geliştirerek 1983 yılından itibaren camilerin minarelerine alem yapmaya başladım. O gün bugündür de pek çok camiye alem yaptım. Kahramanmaraş ve Manisa'nın Kula ilçesinden aldığı bakırlarla alemleri büyüklüğüne göre 1 ile 15 gün arasında bir sürede yapıyorum. 3 metrelik bir alemi yapmak ortama 15 gün sürüyor. Sabır isteyen bir iş. Tamamen el dövmesi ile yaptığımız, parçaları birbirine birleştiriyoruz. Alemin özelliği dizaynini çok iyi ayarlamaktan geçiyor. çok emek isteyen bir iş dedi.

Türkiye'nin her iline alem yaparak yolladığını belirten Çalışkan, Yurt dışında Almanya, Irak, Bulgaristan, Gürcistan, Rusya, Polonya, İngiltere ve Danimarka gibi çok sayıda ülkedeki caminin minaresi için alem yapıp, kargoyla yolladım. İleriki yıllarda bu işin fabrikasyona döneceğini düşünmüyorum. Bakırdan alem yapımının fabrikasyona dönmesi çok zor görünüyor., Kromdan belki yapılabilir ama bakırdan yapılması zor. Çünkü bakır, tamamen el işçiliği gerektiriyor dedi.

Türkiye'de cami minare alemi yapan çok az sayıda usta kaldığını belirten Çalışkan, Çırak da yetişmiyor. Bizler alemin son ustalarıyız diye konuştu. Mesleğini severek yaptığını belirten Çalışkan, Yaptığım iş gerçekten çok sabır isteyen bir iş. İlk yıllarda sadece bu bölgede bizi tanıyanlar alem yaptırıyordu. Ama şu an yaptığımız kadar düzenli olmuyordu. İnternet ortamı oluştuktan sonra kendimizi daha da geliştirdik. Her ülkeye üretim yapmaya başladık, talepte çok arttı. Bu işi severek, zsevk alarak yapmak gerekiyor. Yoksa başarılı olman mümkün değildir dedi.

Aydın Cami Minaraleri İçin Yaptığı Alemleri Dünyaya Satıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aydın Cami Minaraleri İçin Yaptığı Alemleri Dünyaya Satıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement