Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan'da - Son Dakika
Güncel

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan'da

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pakistan'a resmi ziyareti sırasında iki ülke arasında stratejik işbirliği ortaklığı kurulmasını öngören ortak açıklama yayınladı.

21.04.2015 10:52  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Pakistan'a resmi ziyareti sırasında iki ülke arasında stratejik işbirliği ortaklığı kurulmasını öngören ortak açıklama yayınlandı.

Açıklamada, Pekin yönetimi, dış politikasında Pakistan ile ilişkilere öncelik verdiğini yinelerken, Pakistan da Çin ile dostluk ilişkilerini dış politikasının temel taşlarından biri olarak niteledi.

İki ülke, ortak açıklamada Belucistan eyaletinden başlayarak Pencap, Sind ve Hayber-Paktunhva eyaletlerinden geçecek Pakistan-Çin Ekonomik Koridoru'nda sağlanan ilerlemeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Pakistan, Çin'in kurduğu ve Pakistan-Çin Ekonomik Koridoru projeleri için kullanılmasına karar verilen İpek Yolu Fonu'nu memnuniyetle karşıladığını belirtti bildiride, "Kuşak ve Yol" projesinin yapımına aktif bir biçimde katılacağını açıkladı.

Taraflar, Karakurum Geçidinin Yenilenmesi, Gwadar Limanı, Karaçi- Lahor Karayolu (Multan-Sukkur bölümü), Lahor Metrosu Turuncu Hat, Haier-Ruba Ekonomik Bölgesi, Suki Kinari Hidroelektrik Enerji Projesi, Pakistan-Çin Sınır Ötesi Fiber Optik Kablosu gibi önemli işbirliği projelerinin bir an önce tamamlanması konusunda fikir birliğine vardı.

Çin ve Pakistan, hali hazırda 15 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacminin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ticaret hacminin gelecek üç yıl içinde 20 milyar dolara yükseltilmesine karar verdi.

Ortak açıklamada, Pakistan'da Ortak Deniz Bilimsel Araştırma Merkezi kurulmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

"BMGK'da gelişmekte olan ülkelerin temsili artırılmalı" -

Pakistan ve Çin'in güvenlikle ilgili çıkarlarının birbirine bağlı olduğuna işaret edilen ortak açıklamada, iki ülkenin terörle mücadele ve ulusal savunma alanlarında işbirliğini geliştirmeye devam edeceği, uluslararası ve bölgesel güvenlik konuları üzerinde koordinasyonu güçlendireceği vurgulandı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gelişmekte olan ülkelerin temsilinin artırılması ve konuya BM'ye üye ülkelerin çıkarları ve kaygılarına uygun biçimde çözüm bulunması için demokratik danışmalar yapılması çağrısında bulunuldu.

Çin'in bölgede barış ve istikrarın sağlanması için oynadığı yapıcı rolün önemine işaret edilen ortak açıklamada, iki ülke Afganistan'da işbirliğini güçlendirme, Afganistan'daki barış ve uzlaşı sürecini destekleme ve bölgede barışla istikrarın sağlanması için uluslararası toplumla birlikte çalışma kararı aldı.

Çin, Pakistan'ın İstanbul Süreci'nin 2015'te İslamabad'da düzenlenecek 5. Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yapmasına destek vereceğini belirtti.

Çin ve Pakistan arasında 51 anlaşma -

Bu arada iki ülke arasında 46 milyar dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru projesi kapsamında 51 anlaşma imzalandı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, imzalanan anlaşmaların dost ve kardeş ülke Çin ile ilişkilerini daha da güçlendireceğini vurgulayarak, "Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru Pakistan'ın tüm eyaletlerine fayda sağlayacak ve ülkemizi bölgede ticaret ve yatırım merkezine dönüştürecek" dedi. Şerif, koridorun bölgede huzur ve refahın simgesi olacağına işaret etti.

Çin Devlet Başkanı Şi de Pakistan'ın sosyal ve ekonomik kalkınmasına desteklerinin süreceğini belirterek, "Pakistan ile stratejik ortaklığımızı yeni boyutlara taşıyacağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement