Ebadi: "6 Sünni Kürt'ün İdam Edilme Gerekçeleri Adil Değil" - Son Dakika
Güncel

Ebadi: "6 Sünni Kürt'ün İdam Edilme Gerekçeleri Adil Değil"

İnsan Hakları Savunma Örgütü (DHRC) Başkanı ve Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, "6 Sünni Kürdün Tahran yönetimi tarafından idam edilme gerekçelerinin adalete uygun olmadığını" savundu.

05.03.2015 15:55

İnsan Hakları Savunma Örgütü (DHRC) Başkanı ve Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, "6 Sünni Kürdün Tahran yönetimi tarafından idam edilme gerekçelerinin adalete uygun olmadığını" savundu.

Ebadi, DHRC adına yaptığı yazılı basın açıklamasında "Dün ülkenin Kereç kentindeki Reca-i Şehr Hapishanesi'nde infaz edilen idam, İran devletinin adaletinin ne kadar kifayetsiz olduğunun bir kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Ebadi, "Uygulanan idam kararıyla ilgili olarak Uzmanlar Meclisi Kürdistan Eyaleti eski üyesi Molla Muhammed Şeyhulislam'ın öldürülmesinin öne sürülmesi İran devleti adaletinin ne kadar kifayetsiz olduğunun bir delilidir. Çünkü idam edilen kişiler Şeyhulislam öldürüldüğünde hapishanedeydiler. Hapishanedeki kişilerin ismi geçen şahsı öldürmesi elbette aklen mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.

Hamid Ahmedi, Kemal Mollayi, Cemşid Dehkani, Cihangir Dehkani, Sadık Muhammedi ve Seyyid Hadi Hüseyni Kereç kentindeki Reca-i Şehr hapishanesinde Çarşamba günü asılarak idam edilmişti.

-İdamların durdurulması için gösterilen çabalar

Aynı hapishanede bulunan 70 Sünni tutuklu, 6 kişinin idamlarının durdurulması için açlık grevine başladıklarını duyurmuşlardı.

Yine idamların durdurulması için ülkenin ileri gelen Sünni alimlerinden Mevlana Muhammed Hüseyin Gergiç ve ülkedeki Ehl-i Sünnet camiasının bazı ileri gelenleri, idarecilere hitaben kaleme aldıkları mektupta 6 kişinin affedilmelerini istemişler, Uluslararası Af Örgütü de bu idamların durdurulmasını talep etmişti.

-İddialar

Hamid Ahmedi, Kemal Mollayi, Cemşid ve Cihangir Dehkani, Uzmanlar Meclisi Kürdistan Eyaleti eski üyesi Mamosta Molla Muhammed Şeyhulislam'ı öldürmekle suçlanıyorlardı.

Uluslararası Af Örgütü, "Bu mahkumlar Şeyhulislam'ın öldürülmesinden iki ay önce gözaltına alındıklarını, tek suçlarının inanç tebliğinde bulunmak ve barışçıl faaliyetlerde bulunmak olduğunu iddia ediyorlar" açıklamasını yapmıştı.

2009 yılında gözaltına alınan Sadık Muhammedi ve Seyyid Hadi Hüseyni ise Selefi gruplarla irtibatlı oldukları iddiasıyla idama mahkum edilmişlerdi. İdam edilen bu 2 kişinin hangi gruplarla irtibatlı olduğu açıklanmamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ebadi: '6 Sünni Kürt'ün İdam Edilme Gerekçeleri Adil Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement