Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasası karşıtı gösteriler devam ediyor - Son Dakika
Güncel

Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasası karşıtı gösteriler devam ediyor

- Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasası karşıtı gösteriler devam ediyor Gürcistan'da basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle tepki çeken ve daha sonra parlamento tarafından geri çekilen "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasasına...

09.03.2023 21:54  Güncelleme: 23:53

- Gürcistan'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasası karşıtı gösteriler devam ediyor

TİFLİS - Gürcistan'da basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle tepki çeken ve daha sonra parlamento tarafından geri çekilen "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasasına karşı düzenlenen protestolar devam ediyor.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki parlamento binası önünde "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasa tasarısının geçtiğimiz 7 Mart'ta onaylanmasının ardından başlayan protestolar, parlamentonun yasayı geri çekmesine rağmen devam ediyor. Gözaltına alınan 133 kişinin serbest bırakılmasını talep eden protestocular, "Rus yasasına hayır" ve "Yaşasın Gürcistan" sloganları attı. Gürcistan ve Ukrayna milli marşlarının okunduğu protestoda yarın yerel saatle 11.00'de yeniden toplanma çağrısında bulunuldu.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 132 protestocunun serbest bırakıldığı, 1'inin ise polise saldırdığı gerekçesiyle gözaltında tutulduğu kaydedildi.

Hükümet geri adım atmıştı

Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Rüyası ve Halkın Gücü Partisi, söz konusu yasa tasarısının yasama organından geri çekildiğini açıklamıştı. Kararın ardından yapılan ortak açıklamada, "Taslak yasanın toplumda anlaşmazlıklara neden olduğunu görüyoruz. Yalan makinesi, yasa tasarısını olumsuz şekilde sunarak toplumun bir kısmını aldatmayı başardı. Yasa taslağına sahte 'Rusya kanunu' damgası vuruldu ve parlamentoda ilk okumada kabul edilmesi toplumun bir kısmının gözünde ülkenin Avrupa rotasından çekilmesi şeklinde kabul edildi. Ayrıca radikal güçler bazı gençleri yasa dışı faaliyetlere dahil etti. Barış, huzur ve ekonomik kalkınmanın yanı sıra Gürcistan'ın Avrupa'ya entegrasyonunu ilerletmek için ülkemizde dikkatli olmalıyız. Bu nedenle yurttaşlarımız enerjilerini kavgaya değil, ancak ülkenin doğru yönde ilerlemesine kullanması gerekiyor. Yukarıdakilerin tümünü dikkate alarak, koşulsuz olarak desteklediğimiz yasayı geri çekmeye karar verdik" ifadelerine yer verilmişti.

"Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasası

Gürcistan'da Halkın Gücü Partisi'nin parlamentoya sunduğu "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasasına göre yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan STK ve medya kuruluşları, her yılın ocak ayında kendilerini "yabancı ajan" olarak kaydettirmek zorunda kalacak. Kaydı yapmayanlar 25 bin lari (182 bin TL) para cezasına çarptırılacak. Bağımsız uzmanlar, yasanın kabul edilmesi halinde Gürcistan'da basın özgürlüğünün kısıtlanacağını, sivil toplum kuruluşlarının bastırılacağını ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılma hedefinin sekteye uğrayabileceğini belirtiyor. Göstericiler ve göstericilere destek veren muhalefet partileri de, parlamentoda ilk okumada kabul edilen yasa tasarısının Rusya'daki "Yabancı Ajanlar Hakkında Kanun"a benzediğini ifade ediyor. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de söz konusu yasaya tepki gösteriyor.

Gürcistan\'da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasası karşıtı gösteriler devam ediyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gürcistan'da 'Yabancı Etkinin Şeffaflığı' yasası karşıtı gösteriler devam ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement