Harcamalar ve İhracat Düştü, Dolar Yükseldi, Sanayide Çarklar Yavaşladı" - Son Dakika
Güncel

Harcamalar ve İhracat Düştü, Dolar Yükseldi, Sanayide Çarklar Yavaşladı"

Tmmob Makina Mühendisleri Odası (MMO) raporuna göre, hane halkının gıda dışı harcamalarını kesmesi, dış pazardan gelen taleplerin düşmesi, yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımların azalması ve doların tırmanışı, sanayide çarkları yavaşlattı.

15.04.2015 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tmmob Makina Mühendisleri Odası (MMO) raporuna göre, hane halkının gıda dışı harcamalarını kesmesi, dış pazardan gelen taleplerin düşmesi, yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımların azalması ve doların tırmanışı, sanayide çarkları yavaşlattı.

Ekonomist Mustafa Sönmez'in MMO için hazırladığı "Sanayinin Sorunları ve Analizleri - Sanayide çarklar durmak üzere" başlıklı araştırma raporuna göre, sanayide büyüme ekonominin genelinde ki büyümenin omurgasını oluşturuyor.

Raporda yer alan verilere göre, hane halkının gıda dışı tüketiminde ciddi azalma yaşanması, ve özel yatırımların gerilemeye başlamasıyla Türkiye'de sanayi durma noktasına geldi.

Raporda, sanayi için hane halkı harcamalarına alternatifin dış pazar oluşturulabileceği, ama ekonominin ağırlıklı olarak iç pazara döndüğü ve dış pazar için rekabet gücü geliştirilmediği için dış pazarın, iç pazarın yerini alamadığı belirtildi ve şöyle denildi:

"Azalan iç talep ve gerileyen ihracat çarkları yavaşlayan iki önemli özellik olarak öne çıkıyor. Döviz kurundaki artış ve buna karşı faizlerin yükseltilmesi, kredi kullanımını azaltıyor. Bu da sanayi yatırımlarını azaltıyor."

Döviz ve faizdeki yükselmenin sanayi yatırımlarında önemli bir etken olduğunu belirtilen raporda, "Döviz ve faizdeki belirsizliklerin yanında bölgedeki politik riskler de etkili oluyor. Bütün bunlar çarkların yavaşlaması ve bazı yerlerde durmasının kaçınılmaz kılıyor" denildi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Ekonomist Mustafa Sönmez, sanayi üretimini destekleyecek hükümetin elinde etkili bir proje görülmediğini belirterek, seçime dönük işsizlik sigortası ile geçici çözümler sağlandığını belirtti.

Sönmez, her işsiz kalanın işsizlik ödeneği alamadığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"İşsizlik sigortasında biriken kaynak 84 milyar lira. Bundan işsizlerin yaralandığı rakam çok daha aşağılarda. Hükümet işsizlik sigortası fonunu ikinci bir bütçe olarak kullanıyor. Şimdi de istihdam yaratacağım diye 7.5 milyar lira daha kullanılanacağını açıkladı. Bunlar 7 Haziran seçimlerine dönük icraatlar. Kalıcı politikalara ihtiyacı var Türkiye'nin. İşsizlerin bir süre için ihtiyacı olan bir fon olmalı. Bekleneceği gibi büyüme yavaşlayınca beraberinde işsizlikte artıyor. Her gün artan bir iş gücüne katılım isteği var. Ama onlara verilecek bir iş ağırlığı yok. İşsiz sayısı artıyor, ay ve ay, bunun üzerine yenileri eklenecektir." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Harcamalar ve İhracat Düştü, Dolar Yükseldi, Sanayide Çarklar Yavaşladı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement