İtalya ve Fransa savunma bakanları Roma'da görüştü - Son Dakika
Güncel

İtalya ve Fransa savunma bakanları Roma'da görüştü

İtalya ve Fransa savunma bakanları Roma\'da görüştü

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ile Fransız mevkidaşı Sebastian Lecornu'nun Roma'da iki ülke arasında savunma alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi yanında Ukrayna'ya destek, Akdeniz ve Afrika konularını ele aldığı bildirildi.

27.01.2023 22:38  Güncelleme: 22:43

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ile Fransız mevkidaşı Sebastian Lecornu'nun Roma'da iki ülke arasında savunma alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi yanında Ukrayna'ya destek, Akdeniz ve Afrika konularını ele aldığı bildirildi.

Crosetto ile Lecornu, Roma'daki devlet konukevi Villa Madama'da bir araya geldi.

Görüşmeye dair İtalya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İki bakan, Ukrayna'yı desteklemek ve NATO'nun Doğu Kanadı'nı savunmak hususundaki uyumu ve ortak taahhüdü teyit ederek, buradaki asıl amacın barışa ulaşmak olduğunu yineledi. Rusya'nın başlattığı savaş, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Avrupa kıtasının barış ve istikrarına yönelik en ciddi tehdidi temsil ediyor ve bu, toprak bütünlüğünün, sınırların, uluslararası hukukun ve BM ilkelerinin açık bir ihlalidir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İtalya ve Fransa'nın güvenlikleri ve ortak çıkarları için Akdeniz'in hayati öneminin farkında oldukları belirtilerek, "Avrupa'nın sınırı olan bu bölge, uluslararası jeopolitik zorlukların büyük kısmından etkilenmektedir: Stratejik rekabetin yoğunlaşması, seyrüsefer serbestisi, yüksek yoğunluklu çatışma riski, ticaret yolları ile enerji kaynaklarını ve temel iletişimi tehlikeye sokabilir. Terör tehdidindeki artış, göç krizi ve iklim değişikliği gibi birbiriyle bağlantılı istikrarı bozabilecek çok sayıda kriz faktörü vardır. 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın maruz kaldığı saldırganlıkla daha da kötüye giden sorunlu bir jeostratejik senaryo söz konusu." değerlendirmesi yapıldı.

Bakanlık açıklamasında, Crosetto ve Lecornu'nun, NATO'nun güney kanadının güvenliği, Avrupa'nın Afrika'daki taahhüdü ile Avrupa savunmasının güçlendirilmesi ve silahlı kuvvetler arasındaki işbirliği alanlarını da ele aldıkları bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen iki bakandan Crosetto, İtalya ve Fransa'nın silahlı kuvvetlerinin gelecekte güvenliklerine yönelik planlama yapmasının önemli olduğunu kaydetti.

Crosetto, "Bugün, Doğu Cephesi'nden başlamak üzere, ülkelerimizin güvenliği, Ukrayna'da yaşananları, Akdeniz, Orta ve Kuzey Afrika'nın güvenliği ile askeri alanlarda işbirliğini konuştuk. Sadece Genişletilmiş Akdeniz'i değil, Avrupa savunmasının geleceğini düşünme cesaretini ortaya koyan vizyonu ele aldık." değerlendirmesinde bulundu.

Fransız Bakan Lecornu da iki ülkenin arasında savunma sektöründeki ilişkilerin sağlam olduğunu belirterek, "Crosetto ile kendisinin bu göreve gelmesinden birkaç gün sonra Toulon'daki görüşmemizde olduğu gibi aynı yapıcı ruhla, Ukrayna'ya askeri desteği ileri taşıma, Akdeniz'i yeni tehditlerden koruma ve karadan havaya savunma ile ilgili ortak üretim kabiliyetlerini geliştirme konusunda çalışma isteğimizi yeniden teyit ettik." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya ve Fransa savunma bakanları Roma'da görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement