İzmir'de Radyasyonlu Atıkları Temizleme Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Radyasyonlu Atıkları Temizleme Çalışmaları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyetince yapılan incelemede, İzmir'in Gaziemir ilçesinde fabrika arazisindeki radyasyonlu atıklara ilişkin bölgede riskli olarak belirlenen üç noktadan ikisinin temizlendiği, son bölgenin temizlenmesi aşamasına gelindiği tespit edildi.

02.10.2014 15:17

İzmir'in Gaziemir ilçesinde fabrika arazisindeki radyasyonlu atıklara ilişkin, "bölgede riskli olarak belirlenen üç noktadan ikisinin temizlendiği, son bölgenin temizlenmesi aşamasına gelindiği" bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk başkanlığındaki heyet, geçtiğimiz günlerde İzmir'de fabrika arazisindeki radyoaktivite içeren tehlikeli atıklara ilişkin temizleme çalışmalarını yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Yapılan incelemede, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) danışmanlığında atıkların ayrıştırma işlemlerine başlandığı, işlemin radyasyon güvenliği eğitimi alan personelce yapıldığı, bölgede riskli olarak belirlenen üç noktadan ikisinin temizlendiği, son bölgenin temizlenmesi aşamasına gelindiği tespit edildi.

Ayrıca radyoaktivite içeren parçaların işletmede kırma-eleme tesisinden geçirilerek, tesisin taşıyıcı bantları üzerindeki 2 radyasyon detektörlerinde ayrıldığı, bu sistemle ilgili TAEK tarafından eğitim verildiği belirlendi.

İşletmede radyoaktif atıklardan ayrıştırılmış yaklaşık 80 ton tehlikeli atık, lisanslı atık bertaraf tesisine gönderilerek, buna dair belgeler İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunuldu.

Öte yandan, işletmede radyoaktivite içeren atıkların TAEK'in izni ve görüşü olmadan tesis dışına çıkarılmadığı, şu ana kadar radyoaktif atık çıkışının yapılmadığı, bu atıkların TAEK tarafından belirlenen kapalı alanda biriktirildiği tespit edildi.

-TAEK ile toplantılar yapılarak saha personeline eğitim verildi

Gaziemir'deki radyoaktif kirliliğin temizlenmesi için TAEK ve ilgili kuruluşlarla toplantılar yapılarak, saha personeline eğitim verildi.

İlk etapta radyoaktif atıklarla kirlenen materyaller, uygun teknikler ve TAEK gözetimindeki uzmanlar nezaretinde yüzde 90 temizlendi. Geriye kalan tek bölge de en kısa sürede temizlenecek.

Radyoaktif atıklar, özel kaplarda depolanıyor. Bu kaplar son aşamada Çekmece Nükleer Araştırma Merkezine gönderilerek saklanacak.

-Planlar aşamalı olarak uygulanacak

Arazide radyoaktif temizlik ve tehlikeli atıkların bertarafı olmak üzere iki aşamalı plan uygulanıyor.

İlgili firma, geri kalan atık malzemenin içinde kullanıma uygun kurşun ve demiri ayrıştırarak, geri dönüşüm sağlamayı talep ediyor. Bu malzemelerin Bakanlıktan gerekli izin ve lisansları alan tehlikeli atık geri dönüşüm tesislerinde işlenerek, ekonomiye kazandırılması düşünülüyor. Bunun yapılamaması durumunda atıkların bertarafa gönderilmesi gerekiyor.

Yüklenici firma, bu konuda gerekli raporlamaları ve projeyi Bakanlığa kısa sürede sunacak. Son aşamada, bu alan tamamen doğal ve arındırılmış hale getirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'de Radyasyonlu Atıkları Temizleme Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement