Kültür Ve Sanat Alanında Atom Kardeşliği - Son Dakika
Güncel

Kültür Ve Sanat Alanında Atom Kardeşliği

Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, uluslararası 'NucKids Projesi' ile nükleer enerji alanında faaliyet gösteren ülkelerin çocuklarını kültür ve sanat platformunda buluşturuyor.

10.09.2014 13:40

Rosatom İletişim Müdürü Sergey Novikov, 'NucKids' Projesini Türkiye'de de hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Rosatom tarafından gerçekleştirilen ve 2009 yılında başlayan 'NucKids Projesi' ile dostluk ve komşuluk ilişkilerinin güçlenmesinin amaçlandığını açıklayan Sergey Novikov, projenin her geçen yıl daha da olgunlaştığını ve büyüdüğünü belirtti. Her yıl ortalama 10 ülkeden 11 ila 16 yaş arası çocukların projede yer aldığını kaydeden Novikov, "Her yıl katılımcı çocuk sayısı değişiyor. Projenin başladığı 2009 yılında 55 çocuk vardı. Bu yıl proje kapsamında yaklaşık 85 çocuğu ağırladık. Ülke katılımına bağlı olarak bu sayı daha da artabiliyor. Rusya'dan katılımlar bizim için önemli çünkü çocuklarımız santrallerin bulunduğu kapalı veya uzak küçük şehirleri temsil ediyorlar. Bu proje tamamen sosyal sorumluluk projesidir. Çocuklardan veya ailelerinden hiçbir ödeme talep edilmiyor. Gösteriler dahil her şey ücretsiz" dedi.

"YETENEKLİ ÇOCUKLAR SEÇİLİYOR"

Projeye katılan çocukların seçiminde de özenli davranıldığını belirten Sergey Novikov,"Projeye katılacak çocuklar yeteneklerine göre seçiliyor. Çocukların seçimi için şehirleri dolaşan gruplarımız var. Dans, müzik, tiyatro konusunda yetenekli olup olmadıklarını, müzik kulaklarının nasıl olduğunu anlamak için herhangi bir eseri seslendirmeleri veya ufak bir metni canlandırmaları isteniyor. Çocuklar şarkı söylüyor, dans ediyor veya vücut esnekliğiyle ilgili yeteneklerini sergiliyorlar. Dans konusunda yetenekleri veya zeminleri varsa o yeteneklerini sergiliyorlar, ses de çok önemli bir yetenek. Şehirlerdeki bu seçimler esnasında yapılan bütün çalışmalar, kayıtlar profesyonel hocalara veriliyor ve hocalar projenin yüksek seviyesini göz önünde bulundurarak, yetenekli ve psikolojik olarak güçlü ve dayanıklı çocukları seçiyorlar" diye konuştu.

"PROJEYİ TÜRKİYE'DE DE HAYATA GEÇİRMEYİ İSTİYORUZ"

Rosatom olarak 'NucKids' Projesini Türkiye'de de hayata geçirmeyi planladıklarını ve bunu yapmak için uygun şartları araştırdıklarını ifade eden Rosatom İletişim Müdürü Sergey Novikov, projeyle ilgili şunları söyledi:

"Türkiye'deki çocuklar da son iki yıldır bu projede yer alıyorlar.Onlar da diğer çocuklar gibi çok yetenekliler. Türkiye'den bugüne kadar daha çok dansa ve koreografiye yeteneği olan çocuklar projeye katıldı. Önemli olan Türkiye'den katılan çocukların bu projede yer almaları ve ortama uyum sağlamaları.

Projeden sonra çocuklar yeteneklerinin farkına varıp, hayatta nelerden zevk aldıklarını, ileriki yaşlarda neler yapmak istediklerini anlıyorlar. Türkiye'den daha fazla çocuğun projede yer almasını hatta projeyi Türkiye'de de yapmayı hedefliyoruz.

Proje yaz aylarında gerçekleşiyor. Programa yetişmek için çocuklar günde 9 saatlik ciddi koreografi provaları yapıyorlar. Tabii çocukların yaşadıkları yere yakın da bir sahnenin olması gerekiyor. Bu konularda bazı problemlerimiz var çünkü Türkiye turistik açıdan çekici bir ülke, yaz aylarında bütün oteller dolu ve tabi bu durumda otel sahiplerinin çocukları otellerinde misafir etme gibi istekleri olmuyor. Diğer yandan bu proje ticari bir proje olmadığı için bizim indirim taleplerimiz de oluyor. Oyunlar ve yeni fikirler süreçle birlikte doğuyor, bu durumda proje boyunca dekor ve kostüm gibi birçok şeye ihtiyacımız oluyor. Bütün bu istekleri yerine getirmeyi kabul eden kişi sayısı maalesef ki çok az. Bu projeden maddi getiri beklemeyen, projeye inanan ve desteklemek isteyen bir partner bulursak, o zaman bu çalışmaları Türkiye'de de yapmak isteriz.

"AMACIMIZ ÇOCUKLARLA REKLAM YAPMAK DEĞİL"

Bu projeyle ilgili çocukları kullanarak reklam yapıldığı eleştirileri olursa ki, bu tür eleştiriler zaman zaman oluyor, bu kesinlikle doğru değil. Burada birincisi biz hiçbir şeyin reklamını yapmıyoruz, ikincisi biz çalışanlarımızın çocuklarını alıyoruz, herhangi bir çocuğu alıp onlara nükleeri anlatmıyoruz. Projede yer alan çocuklar zaten aileleri sayesinde nükleer ile yakından tanışan çocuklar. O çocuklar zaten uranyum madencilik tesislerine veya nükleer santral yakınlarında doğdular. Etraflarında nükleer tesislerinde çalışan insanlar ile büyüdüler. Nükleer santrallar ile ilgili önyargılara en iyi cevap bu çocuklardır. Bu çocuklar boynuzlu veya kuyruklu değiller, gayet sağlıklı güzel ve yetenekliler. Bu proje Rosatom tarafından, küçük şehirlerde büyüyen çocukların uluslararası büyük bir projede yer almalarını sağlamak için geliştirildi.

Projeyle ilgili farklı ülkelerin üst düzey yöneticilerinden de güzel ve olumlu yorumlar alıyoruz. Uluslararası boyuttaki bu projeyle çocukların gelişimine katkıda bulunmak ve onları mutlu etmek için ünlüleri onlarla bir araya getiriyoruz. Bütün bu çalışmalar ilgili ülkelerin medyasında da geniş şekilde yer alıyor.

"YENİ TEKNOLOJİLERLE VE GENÇ FİKİRLERLE NELER YAPABİLECEKLERİ GÖSTERİYORUZ"

Önceki yıllarda projemize katılan çocuklardan, üniversitede tiyatro bölümlerini kazananlar var. Umuyorum ki üniversiteden mezun olduktan sonra bölümleriyle ilgili işleri yaparlar, mesela kendilerini geliştirerek müzikal yönetmeni, hatta hoca olurlar. İşte o zaman biz nihai amacımıza ulaşmış olacağız.

Proje her yıl daha da gelişiyor ve katılım artıyor. Projeye katılan çocuklar arasında güzel bir bağ kuruluyor. Proje 2009 yılında başladı, aradan 5 yıl geçti ve proje sayesinde tanışan çocuklar hala görüşüyorlar, internet üzerinden kendi sayfalarını kurmuşlar, oradan birbirlerine destek veriyor. Çocuklar proje sonunda o kadar zamanı birlikte geçirdikten sonra, ayrılma anları da çok özel oluyor. Ayrılmayı hiç istemiyorlar ve çoğunlukla gözyaşlarını tutamıyorlar. Ama daha sonra onlar biliyor ki bu bir son değil ve yine görüşecekler yine bir araya gelecekler.

Rusya'daki çocuklarla ayrı çalışmalarımız da var. Yılbaşından 10 gün önce Rusya'daki çocuklarla çalışarak Moskova'da nükleer santrallerde çalışanların küçük çocuklarına özel yılbaşı gösterileri de hazırlıyoruz. Bu konuda da şartlarımız var. Okullarından erken ayrılmaları için derslerine iyi çalışıp yüksek notları almaları gerekiyor. Bu da iyi okuma konusunda iyi bir motivasyon oluyor."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kültür Ve Sanat Alanında Atom Kardeşliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement