Vali 'İlim' Şehrinin Kitabını Yazdı - Son Dakika
Güncel

Vali 'İlim' Şehrinin Kitabını Yazdı

Vali \'İlim\' Şehrinin Kitabını Yazdı

Yaş haddi nedeniyle Ramazan Bayramı'nda aktif valilik görevi sona erecek olan Isparta Valisi Memduh Oğuz, 'İlim Şehri Isparta' projesi kapsamında bir kitap yazdı.

05.08.2013 14:55

Yaş haddi nedeniyle Ramazan Bayramı'nda aktif valilik görevi sona erecek olan Isparta Valisi Memduh Oğuz, 'İlim Şehri Isparta' projesi kapsamında bir kitap yazdı.

Gazetecilere İlim Şehri Isparta kitabının nasıl yazıldığı konusunda bilgi veren Vali Oğuz, şöyle konuştu: "2000'li yıllardan sonra ülkeler, belirli şehirlerde şehrin bir bölümünü, bazen tamamını ilim bölgesi ilan ederek yoğun ilim yatırımlarını o illerde yapmaya karar vermiş ve 21'inci yüzyılın gerçeği olarak ilim şehirleri kavaramı ortaya çıkmış. Bu Teknokent, Bilişim Vadisi gibi kavramların üstünde bir kavram. Ulusal gelişmede aynı zamanda çağdaş gelişmeye paralel yeni şehirleşme ve ulusal politika meselesidir ilim şehri konusu."

Türkiye'de ilim şehirleri konusunda yazılmış bir eser olmadığını anlatan Oğuz, şunları söyledi: "Türkiye'de konu ilim adamları arasında muğlak, oysa Batı'da çok yaygın. Yüzbinlerce sayfa kaynak bulabilmeniz mümkün. Dünyada ilim şehirleri konusunda zirveler düzenleniyor. İlk kez 2006 yılında Almanya Magdeburg kentinde zirve düzenleniyor. Avrupa'nın 40'tan fazla kenti ilim şehri olarak belirlendi. Çin'de, Hindistan'da, Japonya'da, Latin Amerika ülkelerinde var ama Türkiye'de bu konu Eylül ayında Dünya İlim Şehirleri Zirvesi yapılacak. Onun haricinde çok fazla gündeme gelememiş."

2010 yılı sonunda Isparta Valiliği görevine başladığında bu şehri tanımaya başladığını belirten Vali Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sorumlu kişi aynı zamanda şehrini tanıyacak, tanımlayacak ve ona bir istikamet koyup o istikamete doğru koşturacak. Başbakanımız 'Valilerin hedefi olmalı. Vilayeti o istikamete yürütmeli. Şayet buna muvaffak olamıyorsa o hayale kendisi koşmalı' diyor. Biz bunu yapaya çalışıyoruz. Isparta'yı nasıl tanımlayabiliriz? Baktık ki Isparta tarihiyle coğrafyasıyla, sosyal yapısıyla ilim şehirleri kavramını içiriyor. MÖ 2 bin yılından başlayan Roma, Selçuklu, Beylik ve Osmanlı döneminde burası ayırıcı özelliği ilim olan bir şehir. Tüm bunların araştırılması gerekiyor dedik ve kitap fikri böyle çıktı. SDÜ İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen bir sempozyumda bir tebliği ben sundum ' Mekke, Medine, Kudüs şerefli Isparta görevli' sloganıyla başladım. Neyle görevli? 'İlimle görevli' dedim ve bunu ispatlamaya çalıştım. Baktım ki bu sadece bir tebliğle olmayacak. Bunu bilimsel temeli olan kitaba dönüştürelim diye düşündüm. Kitapta SDÜ Teknoloji, Güzel Sanatlar, İlahiyat, Hukuk ve Mimarlık fakültelerinin öğretim üyelerinden istifa ettim onlardan makale istedim. Ciddi ilim adamlarının katkısı olan benim de derleyip toparladığım ve maksadımı arzetmeye çalıştığım bir kitap haline geldi. Eser bir buçuk yıllık emekle meydana getirildi. Isparta Türkiye'nin ilk ilim şehri adayı tezimizi ispat etmek için bu kitabı yazdık."

KİTAP 3 BİN ADET BASILDI

250 sayfalık kitabın aslında bir tez olduğunu belirten Vali Oğuz, kitabın genelindeki tüm fikrin kendisine ait olduğu başlangıç sonu ve aradaki önemli bölümün tarafından yazıldığını söyledi. Vali Oğuz, bunun bir deneme olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim amacım İlim Şehri konusunu tüm Isparta'ya benimsetmek, devlet adamlarına benimsetmek. Isparta'da halk bu fikre sahip çıksın çünkü bu aynı zamanda Isparta'nın ekonomik kalkınmasını getirecek. Isparta Türkiye'nin en gelişmiş en zengin şehri olacak. Herkes ilim yatırımları için yer almaya çalışacak. Yalvaç'ın Şarkikaraağaç'ın, Sütçüler'in köyleri bile kıymetli olacak. Buraya ulusal ve uluslararası sermayenin ilmi yatırımlar yapmak üzere geldiğini göreceksiniz."

Vali Oğuz, 3 bin adet basılan kitabın Türkiye genelinde dağıtıldığını sözlerine ekledi. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Vali 'İlim' Şehrinin Kitabını Yazdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement