Denis Brown" ile Kaligrafi Çalıştayı - Son Dakika
Kültür Sanat

Denis Brown" ile Kaligrafi Çalıştayı

Küçükçekmece Geleneksel Sanatlar Akademisi bünyesinde, Türk yazı kültürüne katkı sağlamak amacıyla düzenlenen kaligrafi çalıştayı, İrlandalı sanatçı Denis Brown'un eğitmenliğinde başladı.

27.01.2018 17:03

Küçükçekmece Geleneksel Sanatlar Akademisi bünyesinde, Türk yazı kültürüne katkı sağlamak amacıyla düzenlenen kaligrafi çalıştayı, İrlandalı sanatçı Denis Brown'un eğitmenliğinde başladı.

Akademinin Sefaköy'deki merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya ilişkin, AA muhabirine açıklamada bulunan Brown, geçen yıl da çalıştaya katıldığını ve 2017 yılında eğitim verdiği öğrencilerin çok güzel işler ortaya çıkardığını söyledi.

Brown, Rusya, Fransa, Almanya, ABD gibi birçok farklı ülkede kaligrafi eğitimi verdiğini ve bu sanata ilgi gösterenlerin genellikle orta yaşlı kadınlar olduğunu belirterek, Türkiye'deki çalıştayda kaligrafiye daha çok erkeklerin ve gençlerin ilgi gösterdiğini kaydetti.

Aynı zamanda dünyanın önde gelen latin kaligrafisi sanatçılarından biri olan Brown, bu yıl da çalıştaya davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hayatını kaligrafi üzerine kurduğuna işaret eden Brown, "Benim müzik yapmam bile temelde kaligrafi yapısını bilmemle ilgilidir. Çok farklı görsel sanat dallarına da yönelebilirim ama kaligrafi benim için temeldir. Aynı zamanda disiplinimdir. Kaligrafiyi dövüş sanatı dalları gibi değerlendirebiliriz. Çünkü özgürlük ve bütünlük disiplinden gelir." ifadelerini kullandı.

Çalıştayda 3 farklı grup, 8 gün eğitim alacak

Uluslararası yazı kültürü etkinliği "Kaligrafist"in Proje Koordinatörü Erhan Olcay da çalıştayın "Kaligrafist" etkinliğinin ilk ayağı olduğunu anlattı.

Çalıştayda 3 farklı grubun 8 gün boyunca eğitim alacağını aktaran Olcay, "İki günlük temel eğitim grupları ve master class dediğimiz usta öğrencilerin olduğu bir grubumuz var. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen usta kaligrafi sanatçıları 4 gün boyunca katmanlı yazı ve doku oluşturma eğitimi alacak." diye konuştu.

Olcay, çalıştaydaki temel eğitim gruplarının "foundational hand" ile "gothic yazı" karakterlerini öğreneceklerini belirterek, "Şu an sınıflarımız dolu ve hala çalıştaya katılmak isteyenler var. Talepler gerçekten çok fazla. Dünyada latin kaligrafisi alanında Denis Brown en iyi 2 kaligrafi sanatçılarından biri. Türkiye'deki latin kaligrafisinin temelleri henüz yeni yeni atılıyor diyebiliriz. Bu bakımdan böyle bir ustadan temel eğitim almak gerçekten büyük bir şans." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl "Kaligrafist" programı kapsamında birçok etkinliğin düzenleneceğini kaydeden Olcay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaligrafist'te bu yıl sadece latin kaligrafisi değil, Arap, Moğol, Japon kaligrafisi gibi, grafiti sanatı, eski usül tabelacılık, el yazısı, el yapımı dolma kalem, divit kalem üretimi, tipo baskı, tipografi gibi yazı ile ne kadar çok alan varsa bu programa dahil ederek, çeşitli çalışmalar yapacağız. Konferanslarda önemli akademisyenler sunum yapacak. Açacağımız sergide grafiti sanatçıları performans sergileyecek. El yapımı kağıt atölyesi ve baskı atölyesi gibi çalışmalar da olacak."

"Kagito" ve "Avangart"ın destekleriyle gerçekleşen çalıştayın sonunda, öğrencilere katılım belgesi verilecek.

Çalıştay, 4 Şubat'ta sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Denis Brown' ile Kaligrafi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement