Roma İmparatorları Sikke Koleksiyonunda Yaşıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Roma İmparatorları Sikke Koleksiyonunda Yaşıyor

Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 40 ve 270 yılları arasında tahta çıkan 29 imparator ile 9 imparatoriçenin adına bastırılmış sikkelerden oluşan tarihi koleksiyon, 2 asırlık siyasi tarihe tanıklık ediyor Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Aktakka: "Tarihi koleksiyonda, Hadrian, Commodus, Gordian ve Marcus Aurelius gibi Roma imparatorlarının yanı sıra Crispina, 1. ve 2. Faustina gibi imparatoriçelerin adlarına bastırılmış sikkeler yer almakta" "Koleksiyon, uzun bir dönemi kapsamasının yanı sıra o dönemlerdeki koleksiyon kültürüne ışık tutması açısından da büyük önem taşıyor"

14.08.2013 12:43

Aydın Arkeoloji Müzesi'ndeki Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 40 ve 270 yılları arasında tahta çıkmış 29 imparator ile 9 imparatoriçenin isim ve resimlerinin üzerinde bulunduğu gümüş sikkelerden oluşan tarihi koleksiyon, 2 asırlık siyasi tarihe tanıklık ediyor.

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roma İmparatorluğu dönemine ait koleksiyonun, yüzyıllar önceki koleksiyon kültürüne ışık tutması açısından da önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Roma İmparatorluğu dönemine ait bu sikke koleksiyonu, Nazilli Kızıldere'deki bir kurtarma kazısı sırasında bulundu ve ardından müzemizde sergilenmeye başlandı. M.S. 40 ve 270 yılları arasında tahta çıkmış imparatorlar ve eşleri adına bastırılan sikkeler, koleksiyonda toplanmış. Koleksiyon, uzun bir dönemi kapsamasının yanı sıra o dönemlerdeki koleksiyon kültürüne ışık tutması açısından da büyük önem taşıyor. İmparator ile imparatoriçelerin isim ve resimlerinin koleksiyondaki gümüş sikkelerin üzerinde bulunması, tarihe tanıklık ediyor."

Müze ziyaretçilerinin, günümüze kadar ulaşan sikke koleksiyonu vesilesiyle, asırlar önce yaşamış imparator ve imparatoriçelerin resim ve isimlerini görme imkanı yakaladığına dikkati çeken Aktakka, tarihi koleksiyonda, Hadrian, Commodus, Gordian ve Marcus Aurelius gibi Roma imparatorlarının yanı sıra Crispina, 1. ve 2. Faustina gibi imparatoriçelerin adlarına bastırılmış sikkelerin yer aldığını dile getirdi.

Asırlar önce yaşamış imparator ve imparatoriçelerin resim ve isimlerini sikkelerin üzerinde gören ziyaretçilerin büyük heyecan yaşadığını ifade eden Aktakka, "Müzemizde ayrıca sikke koleksiyonunun yanında görsel olarak o dönemlerdeki sikke basım tekniği canlandırılıyor. Bu vesilesiyle de ziyaretçiler yüzyıllar öncesine taşınıp o dönemdeki sikke basım tekniği zihinlerinde yaşatılmaya çalışılıyor" dedi. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Roma İmparatorları Sikke Koleksiyonunda Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement