Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazıları - Son Dakika
Kültür Sanat

Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazıları

Höyükten çıkarılıp restorasyonu tamamlanan 303 eser, müzeye teslim edildi DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Seyitömer Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilgen: ''Protokol gereği ara verilen kış sezonunda, çalışmalarda daha önce çıkarılan 303 eseri, restorasyon ve belgeleme işlemlerini.

04.03.2014 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'da, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi çalışma alanın da bulunan ve Dumlupnar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından 8 yıldır yürütülen höyük kurtarma kazıları kapsamında çıkarılan 303 eser, restorasyonu tamamlanarak Kütahya Arkeoloji Müzesine teslim edildi.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Seyitömer Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer alan höyükte, daha önce Afyonkarahisar ile Eskişehir müze müdürlüklerinin yaptığı kazıların, 2006 yılında kendilerine devredildiğini söyledi.

Çalışmalar tamamlanınca önemli bir değere sahip kömürün ekonomiye kazandırılacağını belirten Bilgen, şöyle konuştu:

"Kütahya'da Seyitömer Höyüğü, Kütahya il merkezine 26 kilometre uzaklıkta, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ'nin rezerv sahasında, eski Seyitömer beldesinin bulunduğu alan içerisinde yer almaktadır. Höyüğün etkilediği alanda, 12 milyon ton kömür rezervinin kullanılabilir duruma getirilmesi amacıyla 1989 yılından itibaren ilk Eskişehir Müze Müdürlüğü, 1990-1995 yılları arasında da Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yürütülmüştür. Bir süre ara verilen kazı çalışmalarına, DPÜ ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ) arasında imzalanan 5+1 yıllık protokol ile bize devredilmiştir. 2011 yılında yapılan ek protokol ile kazı çalışmaları 3 yıl daha uzatıldı. Seyitömer Linyit İşletmeleri'nin 2013 yılında özelleştirilmesi sonucu çalışmalar, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ iş birliğiyle devam ettirilmektedir. Yapılan yeni protokol gereği her yıl altı aylık periyotlar halinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, tüm hızıyla devam etmektedir. Protokol gereği ara verilen kış sezonunda, DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü laboratuvarlarında, 10 uzmanın görev aldığı çalışmalarda daha önce çıkarılan 303 eseri, restorasyon ve belgeleme işlemlerini tamamlayarak Kütahya Arkeoloji Müzesine teslim ettik."

Bilgen, bu yıl kazı çalışmalarına mayıs ayında başlamayı planladıklarını sözlerine ekledi. - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement