Yerel Tohum Takas Şenliği - Son Dakika
Kültür Sanat

Yerel Tohum Takas Şenliği

Yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerli tohum kullanımının özendirilmesi amacıyla Muğla'da "4. Yerel Tohum Takas Şenliği" yapıldı.

08.05.2016 18:07

Yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerli tohum kullanımının özendirilmesi amacıyla Muğla'da "4. Yerel Tohum Takas Şenliği" yapıldı. Menteşe Belediyesi, Kent Konseyi ve Yerel Tohum Takas Derneği Muğla Şubesinin organizasyonuyla Konaklı Kültür Merkezinde düzenlenen şenlikte konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Anadolu'nun zengin bitki çeşitliliğine sahip olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'de yerli tohumdan uzaklaşma ve insanların yeni şeylere merakı nedeniyle yerli tohumculuğun erozyona uğradığını söyledi.

Başkan Gürün, "Tohum takası bir ticari faaliyet değil, imece usulüyle karşılıklı yararlanma ve tohum paylaşmadır. Bu nedenle Muğla'da da her yıl çok daha geniş bir şekilde yapılıyor. Biz de yerli tohumumuzu üretmek ve geleceğe taşımak için çalışmalıyız." dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise yaşamın mucizevi dönüşümünü görmek için tohumdan tohuma, yaşam döngüsüne bakmanın yeterli olduğunu kaydetti. Bir tohumun yaşamın sonsuzluğunu temsil ettiğini belirten Gümüş, "Onun ürettiği meyveler, sebzeler yok olup tükense, bir tek tohum kalsa, yaşamı başlatmak için yeterli. O nedenle bizim tohumlar için yapabileceğimiz en büyük icraat, onları saklamak, korumak, paylaşmak, takas etmek, sağlıklı sular ve toprakla buluşturmak. En azından bunu yapabilirsek, geleceğimize de sahip çıkabiliriz." diye konuştu.

Yerel Tohum Takas Şenliğinde gıda güvenliğinin sağlanması, yerel tohumların çiftçinin elinde yaşatılması, korunması ve çoğaltılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu şenliği çok önemsiyoruz. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın tarımsal faaliyetlerine ve ekonomilerine katkıda bulunmak amacıyla çiftçilerimizin ürettiği organik ürünlerin satışı ve pazarlamasına da yardımcı oluyoruz. Köylü pazarı teşvik noktasında da üreticilerimizden hiçbir ücret almadan yer gösteriyoruz. Biz yöresel ürünlerimizin önemini çok iyi biliyoruz. Menteşe'de yerel tohum takasını önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımıza da yerel tohumlarımızı dağıtmayı sürdüreceğiz."

Yerel Tohum Takas Derneği Muğla Şube Başkanı Mehmet Bal da yerel tohumun önemine dikkati çekerek, bu kapsamda kent merkezindeki okullarda öğrencilerle yerel tohum ekimi yaptıklarını, hazırladıkları projelerle yerel tohumların önemini öğrencilere anlattıklarını dile getirdi.

Şenlikte Yerkesik, Yeşilyurt, Kafaca, Dokuzçam, Özlüce, Kozağaç ve Yaraş Mahallelerinden gelen çiftçiler tohum takası yaptı. Hazırlanan stantlarda üreticiler tarafından yerel tohumlarla yetiştirilen organik ürünlerin satışı yapıldı.

Şenlik kapsamında, Ege ve Muğla mutfağından, zeytinyağlı, sebze ve et yemekleri yarışması da yapıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yerel Tohum Takas Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement