Eylül Ayı İhracat Rakamlarının Açıklanması - Son Dakika
Yerel

Eylül Ayı İhracat Rakamlarının Açıklanması

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, "Eylül ayı içinde AKİB'in ihracatı, 9 günlük bayram tatili de göz önüne alındığında, yüzde 34'lük düşüş yaşadı" dedi.

01.10.2015 14:39

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, "Eylül ayı içinde AKİB'in ihracatı, 9 günlük bayram tatili de göz önüne alındığında, yüzde 34'lük düşüş yaşadı" dedi.

Aymen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen "Eylül Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı"na katıldı.

Eylül'de AKİB'in ihracatında düşüş yaşandığını ifade eden Aymen, "Eylül ayı içinde AKİB'in ihracatı, 9 günlük bayram tatili de göz önüne alındığında, yüzde 34'lük düşüş yaşadı. Ekim ayında ümit ediyoruz bu yükselecek" diye konuştu.

Her şeyin üst üste geldiğini anlatan Aymen, "Suriye kapandı, Irak'a güvenlik nedeniyle tırlar gidemiyor. Habur Sınır Kapısı 10 gün kapalı kaldı. Şu anda bile maalesef bir güvenlik problemi var. Irak akışımız rahat değil. Rusya ve Ukrayna narenciyeciler için büyük pazar, oralara ihracat düştü. Mısır ve Libya'da maalesef dramatik düşüşler söz konusu. Avrupa'ya ihracatımızda düşüş söz konusu. Tüm bunlara rağmen bu düşüşler çok yüksek değil. En önemlisi moralimizi yüksek tutmalıyız. Bu toplantı da bize moral verecektir" ifadelerini kullandı.

Aymen, ihracat rakamlarının 2015'e pek iyi başlamadığını ve iyi de devam etmediğini belirterek, "İnşallah ülkemizdeki siyasi belirsizlik bir an önce biter. 1 Kasım'dan sonra gayet iyi şeyler olur. Ondan sonra da yeni gelen hükumetle de ekonomik belirsizliklerin bir kısmı düzelir ve biz de 2016'ya moralli şekilde gireriz" değerlendirmesinde bulundu.

Aymen, 2023 hedefleri için yaratıcılığa, Ar-Ge ve inovasyona yönelmek gerektiğini vurgulayarak, "Rakip ülkeler bizi geçti. Biz maalesef bu çalışmalara geç başladık, hızla ilerlememiz gereken uzun bir yolumuz var. Bunun için de hızlı şekilde koşmamız lazım. Fakat bir eksiğimiz var. Küçükken büyüklerimiz bize, 'Başıma icat çıkarma' dedi. Biz de bu kültürü aldık ama icat çıkarmamız lazım. Denenmemişi denememiz, başarısız olmaktan korkmamamız gerekir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eylül Ayı İhracat Rakamlarının Açıklanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement