İstanbul'daki Asansör Kazası - Son Dakika
Yerel

İstanbul'daki Asansör Kazası

İstanbul\'daki Asansör Kazası

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Başkanı Ersin Fener, İstanbul’da meydana gelen asansör kazası nedeniyle bir açıklama yaptı.

09.09.2014 19:08

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Başkanı Ersin Fener, İstanbul'da meydana gelen asansör kazası nedeniyle bir açıklama yaptı.

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Başkanı Ersin Fener, 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazası nedeniyle bir açıklama yaptı. Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı dileyen Fener, "6 Eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy'de meydana gelen cephe asansörünün 32 kattan düşmesi sonucu 10 işçi yaşamını yitirmiştir. Meydana gelen bu kaza sonucu hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz. Her ne kadar meydana gelen kaza basında ve kamuoyunda asansör kazası olarak değerlendirilse de, özünde yaşanan bir iş kazasıdır. Yaşanan bu kaza bizlere işçi sağlığı ve iş güvenli yasasının ne kadar uygulanabilir, ne kadar denetlenebilir olduğu sorusunu sordurmaktadır. Söz konusu iş kazası şantiyenin çalışma alanlarının taşeronlara devredilmesi sonucu oluşmuştur. İşin parçalanmasının doğası gereği farklı farklı işlerle ilgili çalışan taşeron firmalar yeterli ve gerekli güvenlik önlemlerini almamakta veya alamamaktadırlar. Bu kazanın sorumluluğu taşeron sisteminde aranmalıdır. Bu tür kazaların inşaat sektöründe hızla artıyor oluşu, ana işin birçok alt taşerona devir edilerek yapılması ve işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin gerçekçi ve yeterli olarak, ana firma üzerinde yapılmadığının göstergesidir. Kanun gereği işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamakla yükümlü olan firmaların, denetimini yapacağı kurum ya da kuruluşlardan ücret alıyor olması, bu denetimlerin ne kadar sağlıklı yapılabilirliğini ortaya koymaktadır. Taşeronlaşma ile sorumluğun parçalanması ve sorumlunun bulunamaz hale getirilmesi, firma yetkilileri tarafından bilinçli olarak uygulanmaktadır. Bundan sonra bu tür iş kazalarının yaşanmaması için, yürürlükte olan işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının yeniden düzenlenmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığı ile dağıtılmalı, denetimlerin tarafsız meslek kuruluşlarına yaptırılmalı ve bakanlık denetimleri, bu sistem üzerinde sık ve periyodik olarak gerçekleştirilmelidir. Bir iş kazasının nedeni, bir iş ekipmanının amacı dışında kullanılmasından, ehil ve ehliyetsiz kişiler tarafından zamanında yapılmayan bakım ve periyodik kontrollerden, dikkatsizlik, vurdumduymazlık, eğitimsizlik ve ihmal neticesinde meydana gelmektedir.

İş kazalarının azalması ve iş güvenliği ve işçi sağlığının korunması adına bu ve benzeri hizmetlerin akreditasyon sürecini tamamlamış, ulusal geçerliliği olan kurum, kuruluş, firma ve meslek yapılarından alınması gerekmektedir. Bu tür kazaların önlenmesi ve bir daha yaşanmaması adına işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ülkenin tüm değerleri seferber olmalı, siyasi iktidar, muhalefet partileri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları beraber hareket edilmeli, gerekli çalışmalar ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Başkanı Ersin Fener, bir kez daha böyle bir kazanın yaşanmaması temennisinde bulunarak, yetkililerin bir an evvel harekete geçmesini istedi. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İstanbul'daki Asansör Kazası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement