"Kirazda Hasat, Başlamadan Bitti" - Son Dakika
Yerel

"Kirazda Hasat, Başlamadan Bitti"

"Kirazda Hasat, Başlamadan Bitti"

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Pehlivan "Çok sayıdaki üretici, 15-20 yaşındaki en verimli çağını yaşayan kiraz ağaçlarını kesmekten söz ediyor." dedi.

06.06.2014 09:32  Güncelleme: 09:28

Bayramiç ilçesinde, ihracata yönelik kiraz alımlarının, üreticiler olumsuz hava koşulları nedeniyle bir kilogram bile ürün satamadan tüccarlar tarafından bitirildiği iddia edildi.

İlçede, 3 1 Mayıs'ta başlayan ihracata yönelik kiraz alımı, 4 Haziran'da kapandı.

Üreticiler, kilogram başına alım fiyatı 5,5 lira olarak açıklanan ürünlerini satamamaları nedeniyle mağdur olduklarını belirtti. Buna olumsuz hava koşullarının neden olduğunu ifade eden üreticiler, yetkililerden yardım beklediklerini bildirdi.

Kiraz üreticisi Cemal Çanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tonlarca kirazını dalında çürümeye terk ettiğini,tarlasındaki kirazların yüzde 90'ının çatladığını, bu nedenle hasadın başlamadan bittiğini söyledi.

Büyük emeklerle ürünlerini yetiştirdiklerini anlatan Çanlı, şöyle konuştu:

"365 gündür kiraz bahçelerimin içinde koşturuyorum. Budamaydı, temizlikti, ilaçlamaydı, gübrelemeydi, sulamaydı... Sonuç ortada; bir haftadır etkili şekilde yağan yağmur, ürünün tamamını çatlattı. Gübre almışız borç, ilaç almışız borç, bakım borcu, mazot borcu... Sonuç; bir kilogram bile ürün satmadan hasadı bitirdik. Ne iç piyasaya ne de dış piyasaya alım yok. Çare; ağaçları kesmek ve kuru tarıma dönmek."

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise iki gündür yöredeki kiraz ve "Bayramiç beyazı" bahçelerini gezdiğini ve durumun içler açısı olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"İki gündür yağış ara verdiğinde üreticilerin arazilerine gidiyorum. Kirazın yüzde 90'ı çatlamış, kalanını da ağaçta bulmak zor. Şeftali bahçeleri de öyle. Çok sayıdaki üretici, yetişmiş 15-20 yaşındaki en verimli çağını yaşayan kiraz ağaçlarını kesmekten söz ediyor. Üreticiye mutlaka yardım eli uzanmalı. Sadece kredi borcu olanlara değil, diğer üreticiye de yardım edilmeli. Kenardaki üç kuruşunu bahçelerinin bakımına harcamış, ilaçlarını, gübresini borç almış, mazotunu veresiye almış üreticilerimiz ne olacak? Acilen devletimiz bu yangını görüp üreticinin elinden tutmalıdır. Yoksa bölgemizde meyvecilik ve sebzeciliğin sonu gelir." - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kirazda Hasat, Başlamadan Bitti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement