Kocaeli'nde Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı - Son Dakika
Yerel

Kocaeli'nde Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyat Bölümü Araştırma Görevlisi Gürkan Yavaş, Mehmet Akif Ersoy'un, Yaşadığı Dönemi "Mustafa Kemal Nesli" Olarak Tanımladı

09.03.2011 19:15

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyat Bölümü Araştırma Görevlisi Gürkan Yavaş, Mehmet Akif Ersoy'un, yaşadığı dönemi "Mustafa Kemal nesli" olarak tanımlayarak, "Mustafa Kemal nesli, yeni devletin kuruluşuna bizzat katkıda bulunmuştur" dedi.

Ersoy'un vefatının 75. yıl dönümü dolayısıyla Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünce Sabancı Kültür Sitesi'nde anma programı düzenlendi.

Gürkan Yavaş, Ersoy'un yaşadığı dönemi "Mustafa Kemal nesli" olarak tanımladı.

Bu neslin birçok ortak özelliği olduğunu kaydeden Yavaş, "En önemlisi, 19'uncu yüzyılın son çeyreğinde yaşamış olmalarıdır. Bu nesil Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışına da şahit olmuştur" dedi.

"Hemen hemen hepsinin kaliteli okullarda okuduğunu" kaydeden Yavaş, şöyle devam etti:

"O zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nda sayıları az olmakla beraber ciddi devlet okulları vardı. Bu devlet okullarında okuyanlar, mezun olduktan sonra devletin üst kademelerinde görev alırdı. Bu okulların önemli ortak özelliklerinden biri de en az bir yabancı dil öğretiminin olmasıdır."

Son derece zengin birikime sahip olan Akif'in de bu okullardan birisinde okuduğunu hatırlatan Yavaş, Akif'in Kur'an tercümesi yapabilecek kadar ciddi bir Arapça bilgisi olduğunu, ama bunun yanında Fransızcaya da çeviriler yapabilecek kadar vakıf olduğunu söyledi.

"Mustafa Kemal nesli, yeni devletin kuruluşuna bizzat katkıda bulunmuştur" diyen Yavaş, "O dönemde siyaset sahasında, Mustafa Kemal ve İsmet Paşa, Edebiyat sahasında ise Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Ömer Seyfettin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Hamdullah Suphi gibi isimler bu nesli temsil ediyorlardı" şeklinde konuştu.

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Adil Üğüten, Ersoy'un Türkiye'nin şanlı mazisinde özel bir yeri olduğunu belirtti.

Ersoy'un sadece vatan-millet şairi olmadığına dikkat çeken Üğüten, "Akif, aynı zamanda mütefekkir ve tam bir ulemadır" dedi.

Üğüten ayrıca, öğrencilerin Ersoy'a ait "Safahat" adlı kitabını mutlaka okumaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından Mehmet Akif Ersoy şiirleri okundu.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kocaeli'nde Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement