Nevşehir Tkdk'dan Alternatif Ürünlere Destek - Son Dakika
Yerel

Nevşehir Tkdk'dan Alternatif Ürünlere Destek

Nevşehir Tkdk\'dan Alternatif Ürünlere Destek

Nevşehir’de 2012 yılında kurulan ve 2013 yılında proje kabulüne başlayan Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü, desteklediği büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisleri, et ve süt işleme tesisleri, otel, restoran desteklerinin yanında “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” desteği kapsamında çiftçilere sağladığı destekler ile tarım yelpazesine yeni ürünleri kattı.

06.08.2015 13:10

Nevşehir'de 2012 yılında kurulan ve 2013 yılında proje kabulüne başlayan Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü, desteklediği büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisleri, et ve süt işleme tesisleri, otel, restoran desteklerinin yanında "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği" desteği kapsamında çiftçilere sağladığı destekler ile tarım yelpazesine yeni ürünleri kattı.

TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğü tarafından, "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği" desteği kapsamında bu ürünlerin yetiştiriciliği için gereken tüm makine ve ekipmanlara KDV ve ÖTV'den muaf olarak yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Bu sayede desteğe tabi bitki yetiştiriciliği alanlarında modern tarımın gerektirdiği tüm işlemlerin yapılmasına imkan sağlanırken birim alandan elde edilen verimin, kalitenin artmasına da katkı sağlanıyor.

Nevşehir'de daha önce ekimi çok fazla olmayan aspir, çemen, çörekotu, kimyon ve sarımsak gibi tıbbi ve aromatik bitkiler kategorisinde yer alan ürünlerin yetiştiriciliğine olan ilgi, sağlanan bu desteklerle her geçen gün artarken bu artış birkaç ürüne mahkum olan alanların daha verimli bir şekilde değerlendirmesine katkı sağlamanın yanında, tarımsal konularda alternatif ürüne yönelimin önünü de açtı.

Kurum tarafından 2013 yılından itibaren 4105 dekar alanda aspir, 1170 dekar alanda kimyon, 215 dekar alanda sarımsak, 120 dekar alanda çörekotu ve 18 dekar alanda ise çemen yetiştiriciliği için destek sağlanırken 2013 yılından günümüze kadar desteklenen bahse konu bitkilerin toplam yetiştirildiği alan 5628 dekara ulaştı.

TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğü tarafından yapılan açıklamada;; bu alanlarda yetiştirilecek bitkilerin mekanizasyonu için toplam 161 adet traktör, 413 adet ise makine- ekipman (römork, pulluk, diskaro mibzer, pulverizatör) desteklenirken en son proje kabulünün gerçekleştirildiği 13. Çağrı döneminde proje sunan 68 yatırımcı ile de sözleşme imzalandığı kaydedildi. Toplam yatırım tutarı 1 milyon 404 bin 315 lira olan bu projelere yatırım sonunda 702 bin 157 lira hibe desteği ödeneceği açıklandı. - NEVŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nevşehir Tkdk'dan Alternatif Ürünlere Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement