Tekirdağ Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı Açıldı - Son Dakika
Yerel

Tekirdağ Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı Açıldı

Tekirdağ Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı Açıldı

Tekirdağ Valisi Yerlikaya: "Ergene eylem planı, evsel ve endüstriyel atıkların yanında hayvansal atıkları da kapsıyor" "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ergene havzasının kirlilikten kurtarılması için açık bir desteği var"

15.08.2013 19:28

Tekirdağ Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı açıldı.

Karaevli köyünün arazisinde DLG ve Önder Çiftçi Birliği tarafından organize edilen fuarın açılışı, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi ve diğer davetliler tarafından yapıldı.

Açılış töreninde konuşan Vali Yerlikaya, Tekirdağ'da sanayileşmenin hızlı ve düzensiz artmasının tarım arazilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Ergene'nin bunun en çarpıcı örneği olduğunu ve Türkiye'de değil dünyada izlenir hale geldiğini aktaran Yerlikaya, bir sektörü korurken diğer sektörü göz ardı edemeyeceklerini kaydetti.

Hükümetin Ergene'nin kurtarılmasıyla ilgili planında, evsel arıtmalar, evsel ve endüstriyel atıkların yönetimi ve bunlarla ilgili çalışmaların bütününün yer aldığını anlatan Yerlikaya, şunları söyledi:

"Ergene eylem planı, evsel ve endüstriyel atıkların yanında hayvansal atıkları da kapsıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ergene havzasının kirlilikten kurtarılması için açık bir desteği var. Türkiye'de onuncu büyük sanayi yapısına sahibiz. Bizim 21 bin çiftçimiz diyor ki 'toprağımızı koruyun valim'. Tamam, Toprak Koruma Kurulu Başkanı benim ama şimdi bu toprağı koruma konusunda sizlerin de şunu yapması lazım; bakın 158 bin büyükbaş hayvanımız var ve bunların bir yılda 2 milyon ton rakamın üzerinde bir atık toplamı var. Bunların yer altı sularına sızmasını düşünün ve bugüne kadar bu konuya hiç eğilmedik ancak eylem planında bu da var."

"Biyogaz üretim projesine onay verdik"

Yerlikaya, bölgede biyogaz tesisi kurmak isteyen bir yatırımcının 13 dönümlük bir arazinin tarım dışı arazi olarak tahsis edilmesi için başvuruda bulunduğuna işaret ederek, "Firmadan konuyu anlatmasını istedik ve projeyi duyunca heyecanlandık. Toprak Koruma Kurulu olarak oybirliğiyle hemen izin verdik. Niye biliyor musunuz? 1 megavat enerji üretecek ve civarındaki bütün çiftliklerin hayvansal atıklarını toplayacak. Seralar için doğal buhar üretecek. Tarım alanları için organik gübre olarak bu hayvansal atıkları size geri teslim edecek" diye konuştu.

Türkiye süt üretiminin yüzde 2'sini yaptıklarını söyleyen Yerlikaya, bu alanda da önemli potansiyele sahip olduklarını ifade etti.

Yerlikaya, Marmara Deşarj diye güçlü bir şirket kurduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Şu anda 9 tane organize sanayi bölgesi ile Çorlu Belediyesi olmak üzere günlük 500 bin metreküplük arıtılmış suyu, 80 kilometre bir mesafeye taşıyoruz. Ayrıca bu hat üzerinde suyun debisinden de faydalanarak 3,5 megavatlık elektrik üreteceğiz. Bu suyu 5 kilometre açıkta 48 metre derinlikte dipte derin deşarj yapacağız. Biz, şirket olarak hazırız. Biyogaz tesisini kuracak olan şirket de hazır."

Tarımsal üretim yapan 68 yerli ve yabancı firmanın katıldığı fuar, 18 Ağustos'a kadar açık kalacak. - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tekirdağ Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement