Türkiye'nin 4'üncü Yüz Nakli - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin 4'üncü Yüz Nakli

Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ömer Özkan, "Tüm yüz derisi, kasları, göz kapakları, göz yaşı kanalı, saçlı derisi ve kulak hastaya başarılı bir şekilde nakledildi" dedi.

15.05.2012 19:20

Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Tüm yüz derisi, kasları, göz kapakları, göz yaşı kanalı, saçlı derisi ve kulak hastaya başarılı bir şekilde nakledildi" dedi.

Özkan, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, ameliyatın gerçekleştirmesine imkan sağlayan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Yüz bağışlayan aileye baş sağlığı dileyen Özkan, güzel ve zevkli bir ameliyat yaşadıklarını dile getirdi. Özkan, ameliyatın sonuçlarının da güzel olacağına inandığını belirtti.

-"Tam yüz naklini aşmış bir ameliyat oldu"-

Her yüz naklinin diğer yüz nakillerine göre farklı olduğunu vurgulayan Özkan, yüz nakillerinin standart ameliyatlar olmadığını her hastanın ihtiyacına göre ameliyat yaptıklarını söyledi.

Özkan, "Ameliyat olumlu geçti. Her aşaması gayet zevkliydi. Alış aşamasından bitiş aşamasına kadar güzel bir ameliyat oldu. Ameliyat tam yüz naklini aşmış bir ameliyat oldu. Kısmi nakilleri küçümsemek için söylemiyorum. Kısmi nakillerde değerlidir. Tüm yüz derisi, kasları, göz kapakları, göz yaşı kanalı, saçlı derisi ve kulak hastaya başarılı bir şekilde nakledildi" diye konuştu.

-"Uygun alıcı bulanamadığı için kollar kullanılamadı"-

Bir gazetecinin "Sağlık Bakanlığı'ndan çift kol nakliyle ilgili bir kısıtlama var mıydı-" şeklindeki sorusuna Özkan, "Kısıtlama yok. Bu kendi görüşümüzdü. Diğer türlü ameliyat zorlu ve yorucu oluyordu. Herhangi bir uzuv nakledilecekse aynı merkeze ikisinin birlikte verilmemesi şeklinde görüşe varmıştık. İlk aşamada yüz naklinin testleri uymadığı için kol nakli yapmak için girişimimiz oldu. Sonra yüzün testleri uyduğu için yüz naklini yaptık. Uygun alıcı bulunamadığı için kollar kullanılamadı" dedi.

Ameliyatın 9.5 saatten uzun sürdüğünü hatırlatan Özkan, yüzü alma işleminin detayların fazla olması nedeniyle uzun sürdüğünü kaydetti. Özkan, alıcının yaşının vericiden büyük olmasının alıcı için büyük bir şans olduğunu kaydetti. Özkan, "Bu hasta için çok güzel bir olay. Umarım bu durum hastanın yüzüne de yansır. Genç bir hastanın yüzünün yaşlı bir alıcıya uyması büyük bir şans" diye konuştu.

Yüz nakli yapan ekibin bir parçası olduğuna dikkati çeken Özkan, ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'da olduğu gibi bu ameliyatın ardından da çok mutlu olduklarını vurguladı. Ameliyatın kendileri için zorlayıcı olmadığını ifade eden Özkan, yüzü alırken Çolak'a güzel uyacağını hissettiklerini sözlerine ekledi.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topalan ise başarının Akdeniz Üniversitesi'ne ait olduğunu kendilerinin misafir olarak bulunduklarının altını çizdi. Başarının aynı zamanda Türk plastik cerrahisinin başarısı olduğunu söyleyen Topalan, "Uluslararası platformda bu başarılarla hem dünya tıbbına hem de Türk tıbbına büyük katkılar sağlanıyor. Hastaya şifalar diliyor ve ekibi tebrik ediyorum" diye konuştu.

-Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe-

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversitenin bugün başarılı bir operasyona imza attığını belirtti. Bu operasyonda ilkinden farklı olarak iki konuk bilim insanının da yer aldığını dile getiren Kurtcephe, operasyonda İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Topalan ile Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sühan Ayhan'ın da yer aldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın bu tür ameliyatlar için olağanüstü destekler verdiğini dile getiren Kurtcephe, "Onların verdiği imkan ve kabiliyetlerle olabilirlik derecesi artıyor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu da çok heyecan verici bir operasyon olduğunu belirtti. Operasyon süresinin 16 saate yaklaştığını ifade eden Hadimioğlu, "İnşallah hastamız iyi olacak" diye konuştu.

Öte yandan toplantıya Gazi Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sühan Ayhan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. O. Koray Coşkunfırat, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da katıldı.

-"Çocuklar benden korkuyordu"-

Türkiye'nin 4'üncü yüz nakli olan Turan Çolak ise ameliyattan önce hastane tarafından çekilen görüntülerde tek temennisinin güzel bir ameliyat geçirmek olduğunu söyledi. Ameliyatın başarılı geçmesi için her zaman dua ettiğini ifade eden Çolak, "Çocuklar benden korkuyordu. Yolda çocuklar beni görüyorlar ve çekiniyorlardı. Çalıştığım işyerinde işi bırakmak zorunda kalıyordum az kalsın" dedi.

İzmir'de 8 çocuklu ailenin 3'üncü çocuğu olarak dünyaya geldiğini anlatan Çolak, 3.5 yaşındayken ocağa düşmesi sonucu yüzünün yandığını dile getirdi. Çolak, ilköğretim 5'inci sınıfa kadar öğrenim hayatını sürdürdüğünü ifade etti.

Türkiye'nin ilk yüz nakli Uğur Acar'ın basın toplantısını izledikten sonra yüz nakli olacağı günü beklemeye başladığını belirten Çolak, "Kiraz Öğretmenevi'nde çalışırken telefonum çaldı. Ömer Hoca aradı ve (yüz nakli olacaksın) dediler. Bende geldim. İnşallah güzel olur. Ben de organlarımı bağışlayacağım" dedi.

-Olayın geçmişi-

Uşak'ta 8 Mayıs'ta girdiği bunalım sonucu intihar eden 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın tedavi gördüğü Uşak Devlet Hastanesi'nde beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu, ailesi organlarını bağışlamıştı. Operasyonda alınan karaciğer, böbrekler ve kornealar karayoluyla İzmir'e, kalp ise Ankara'ya gönderilmişti.

Yılmaz'dan alınan yüz, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 34 yaşındaki Turan Çolak'a nakledilmek üzere Antalya'ya getirilmişti. Çolak, Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından yüz nakledilmek üzere ameliyata alınmıştı.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin 4'üncü Yüz Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement