Türkiye ve OECD Ülkelerinde Eğitim - Son Dakika
Yerel

Türkiye ve OECD Ülkelerinde Eğitim

Türkiye ve OECD Ülkelerinde Eğitim

Prof. Dr. Hasan İlhan Tutalar, Dicle Üniversitesi'nde "İlköğretim ve Ortaöğretim; OECD Ülkeleri ve Türkiye" konulu bir konferans verdi.

19.05.2015 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kongre merkezinde verilen konferansta OECD'nin tanımıyla başlayan Tutalar, OECD'yi hükümetlerin küreselleşmenin ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlarına yönelmek için birlikte çalıştıkları eşsiz bir forum olarak tanımladı.

OECD üye ülkelerinin: Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Kore, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler olduğunu söyleyen Tutalar, Avrupa Birliğinin üye olmadığını ancak OECD çalışmalarına katıldığını belirtti.

OECD ülkelerinde sınıf başına düşen öğrenci sayıları ile Türkiye'de sınıf başına düşen öğrenci sayılarını karşılaştıran Tutalar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de üniversite eğitimine devam edenlerin oranı OECD'nin en düşüklerinden. OECD ülkelerinde en az 13 yıl okul eğitimi verilirken Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ı, ilk öğretim-lise terk arasında yani 8-10 yıl eğitim görüyor. Belçika, Norveç ve İsveç'te nüfusun yüzde 90'ı, 15 yıl ya da daha fazla eğitimde kalıyor. Çin, Endonezya, Suudi Arabistan ve Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ı, 8-10 yıl arasında eğitim alıyor. Meksika ve Türkiye 15-29 yaş arası kadınların eğitimde en az kaldıkları iki ülke. Meksika'da kadınlar 5, Türkiye'de ise 4.3 yıl eğitim sistemi içinde kalıyor. Bu iki ülke aynı zamanda kadınların iş gücü dışında en uzun kaldıkları ülkeler. Kadınlar Meksika'da 5.1, Türkiye'de 7 yıl iş gücü dışında kalıyor."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Türkiye ve OECD Ülkelerinde Eğitim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement