Yahya Çavuş'un Gazi Torunu 100. Yılın Gururunu Yaşıyor - Son Dakika
Yerel

Yahya Çavuş'un Gazi Torunu 100. Yılın Gururunu Yaşıyor

Çanakkale Savaşları'nda, 25 Nisan 1915'te Ertuğrul Koyu çıkarmasında büyük yararlılık gösteren Ezineli Yahya Çavuş'un Kıbrıs Barış Harekatı'nda gazi olan torunu Mustafa Canbaz, hem dedesinin kahramanlığı hem de 100. yılına giren şanlı zaferle gurur duyuyor.

17.03.2015 11:12

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Çanakkale Savaşları'nda, 25 Nisan 1915'te Ertuğrul Koyu çıkarmasında büyük yararlılık gösteren Ezineli Yahya Çavuş'un Kıbrıs Barış Harekatı'nda gazi olan torunu Mustafa Canbaz, hem dedesinin kahramanlığı hem de 100. yılına giren şanlı zaferle gurur duyuyor.

Canbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları sırasında Ertuğrul Koyu'na çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle yaklaşık 10 saat mavzer atışıyla sahile çıkmasını geciktiren ve "Ezineli Yahya Çavuş" olarak tanınan kişinin, şu an hayattaki 5 torunundan birisinin kendisi olduğunu söyledi.

Kardeşleriyle birlikte her zaman dedesinin kahramanlıklarıyla gurur duyduklarını, sürekli onu andıklarını belirten Canbaz, fırsat buldukça dedesinin adını taşıyan şehitliği ve anıtı ziyaret ederek, dua okuduklarını söyledi.

Canbaz, dedesi Yahya Çavuş'un şehit olduğunda babasının 1,5 yaşında öksüz kaldığını, bu nedenle dedesiyle ilgili tüm bilgileri çevreden dinleyip kitaplardan okuduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Dedem savaşlar sırasında Çanakkale Ertuğrul Koyu'nda 67 askeriyle düşmana karşı gelmiş. O gün direniş sırasında orada 62 asker şehit olmuş. Dedem bacağından yaralanmış. Yaralı bacağıyla birlikte 7 kilometre mesafeye yürüyerek gitmiş ve tedavi olmuş. Tedavisi sürerken de 'Cephedeki arkadaşlarımı yalnız bırakamam' diyerek yeniden cepheye koşmuş ve burada vatanı için şehit olmuş. İşte böyle büyük bir insanmış dedem. Yahya Çavuş'un torunu olmak büyük bir gurur. Bu gururla yaşıyorum."

Canbaz, kendisinin de Kıbrıs Barış Harekatına katıldığını, gazi olarak gazi olduğunu belirterek, bu nedenle çifte gurur yaşadığını ifade etti.

100'üncü yıl farkı

Mustafa Canbaz, Çanakkale Zaferi'nin bu yıl 100'üncü yılının kutlanacak olmasının biraz daha anlamlı olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu gibi devlet protokolünün önde gelen isimlerinin bu yılki törenlere daha da önem verdiklerini, bunu her platformdaki konuşmalarında dile getirdiklerini belirten Canbaz, "100'üncü yıl deyince insanın tüyleri daha da diken diken oluyor. Ayrıca bir de şehit torunu olunca bu daha da anlam kazanıyor. Ben dedemin kahramanlık hikayeleriyle büyümüştüm. Şimdi bugüne kadar öğrendiklerimi de torunlarıma aktarıyorum" dedi.

Yahya Çavuş ve 26'ncı Alay

Gelibolu Yarımadası'ndaki Ertuğrul Koyu'na 25 Nisan 1915 günü çıkarma yapan 3 bin düşman askerine karşı Çanakkale Cephesi'nde 9'uncu Tümen'e bağlı 26'ncı Alay 3'üncü Tabur 10'uncu Bölük 1'inci Takımı bölgeyi savundu.

Ezineli Yahya Çavuş, bölük komutanı şehit olduktan sonra komutayı ele alıp, askerleriyle tarihe geçecek direniş gösterdi. Ertuğrul Koyu Harekatının 2'nci gününde Yahya Çavuş bacağından yaralandı ancak hayatta kalarak geri çekilmeyi başardı.

Kirte (Alçıtepe) köyü yakınlarında bulunan 26'ncı Alay Karargahı'na ulaştı. Yahya Çavuş, tedavisinin tamamlanmasının ardından yeniden cepheye döndü. 4 Haziran 1915'te yapılan 3'üncü Kirte Muharebeleri'nde süngü taarruzu esnasında ağır yaralanıp, hastaneye kaldırıldı. Ancak 5 Haziran 1915'te Eceabat'ta hastanede şehit oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yahya Çavuş'un Gazi Torunu 100. Yılın Gururunu Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement