Yaylacıların Zorlu Yolculuğu - Son Dakika
Yerel

Yaylacıların Zorlu Yolculuğu

Yaylacıların Zorlu Yolculuğu

Muş’ta havaların soğumasıyla birlikte Siirt ve Midyat’tan gelen yaylacılar, sürüleriyle birlikte yaklaşık bir ay boyunca yol gitten sonra memleketlerine varacaklar.

18.10.2015 09:33

Muş'ta havaların soğumasıyla birlikte Siirt ve Midyat'tan gelen yaylacılar, sürüleriyle birlikte yaklaşık bir ay boyunca yol gitten sonra memleketlerine varacaklar.

İlkbahar mevsiminde Siirt ve Mardin'in Midyat ilçesinden Muş'un yaylalarına gelen göçerler, havaların soğumasıyla birlikte geri dönmeye başladı. Altı aydır Kozma Dağı'nın eteklerindeki yaylalarında kalan göçerler, yüzlerce hayvan sürüsü ile yeniden yollara düştü. Sürüyle birlikte yaklaşık bir ay boyunca yol yürüyeceklerini belirten Mehmet İlbaş, zorlu günlerin kendilerini beklediğini söyledi. Memleketlerine dönmek için yollara düştüklerini ifade eden İlbaş, "Muş'un Kozma Dağı'ndan geliyoruz. Biz göçebeyiz. 5 aydır Muş'un Kozma Dağı'ndayız. Bizim şu anda memleketimize gitme zamanımız geldi. Biz artık memleketimize gideceğiz. Bu yüzden artık bu şekilde yolumuz nereye giderse. Buradan bir ay içerisinde memleketimize gideriz" dedi.

Sürekli hayvan sürüleri ile birlikte yayla yayla gezdiklerini ve bu durumdan memnun olduklarını kaydeden Sacide Kansu, "Şimdi biz beş aydır Muş- Kulp'ta konaklıyorduk. Göçeriz her zaman böyleyiz. Böyle hayvanlarımızı yükleyip gidiyoruz. Arabalar yok gidemiyoruz. Koyunlarımız yaya olarak geliyor. Bizde koyunlarla beraber onların yemeklerini hazırlıyoruz. Biz buradan Siirt'e doğru gideceğiz. Siirt'te biraz kalacağız, tekrar Midyat'a gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Midyat'ta da 6 ay kaldıktan sonra tekrar geri döneceklerinin altını çizen Kansu, "6 ay sonra tekrar aynen bu şekilde geri döneceğiz yaylalara. Her zaman böyleyiz, geziyoruz, dünyayı görüyoruz. Güzel, yani temiz hava alıyoruz. Biz bu durumu seviyoruz" diye konuştu.

Sürüye çobanlık yapan Mehmet Esmer ise, "Biz çobanız, 6 aydır yayladayız, geri dönüş yapıyoruz. Siirt'e doğru gidiyoruz. Yolumuz 50-60 gün sürüyor, çok zor bir yol. Yaylada da çok zorluk çekiyoruz. Bu şekilde seyahat ederek köylüleri rahatsız ediyoruz, çünkü hayvanları arabalara bindiremiyoruz. Mecburen bu şekilde gidiyoruz, köylülerde rahatsız oluyor" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yaylacıların Zorlu Yolculuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement