Yaz Aylarında Böbrek Taşına Dikkat - Son Dakika
Yerel

Yaz Aylarında Böbrek Taşına Dikkat

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Üroloji Uzmanı Dr.

22.05.2013 13:19

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Kayık, sıcak havada terleme ile su kaybedilmesinin, idrarı azaltarak böbrek taşı oluşmasına yol açtığını söyledi.

Kayık, gazetecilere yaptığı açıklamada, sıcaklıkların yükselmesiyle artan terleme sonucu yaz dönemlerinin böbrek taşı hastaları için risk oluşturduğunu belirtti.

Sıcak havada terleme ile su kaybedilmesinin, idrarı azaltarak böbrek taşı oluşmasına yol açtığını ifade eden Kayık, çok sık idrara kalkma, idrarın hafif kanlı olması, bulantı ve kusmanın böbrek taşı belirtisi olabileceğini kaydetti.

Kayık, şöyle konuştu:

"Aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle vücuttan su kaybı fazla olduğu, idrar miktarı ise azaldığı için, idrar daha konsantre hale gelir. Bu da zamanla taş oluşumuna ve küçük taşların büyümesine yol açabilir. Az sıvı tüketimine bağlı olarak böbrek taşı bulunan kişilerde enfeksiyon riski artar. Yine çok sık idrara kalkma, idrarın hafif kanlı olması, bulantı ve kusma da böbrek taşı belirtisi olabilir.

Eğer birkaç günden uzun süren ağrı olursa, idrar sırasında şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa, hemen bir uzmana başvurmak gerekiyor. Bazı durumlarda böbrek taşları daha küçük iken kendiliğinden idrar yolu ile vücut dışarısına atılabilmektedir. Küçük böbrek taşlarının kendiliğinden idrar yolu ile atılması da diğer büyük böbrek taşlarının varlığına işaret edebilir."

Kayık, sıcak havalarda böbrek taşı risklerini en aza indirebilmek için gün boyu kapalı ortamlarda bulunanların 2 litre, güneşli ortamlarda bulunanların ise 3-4 litreden fazla su içmesi gerektiğini vurguladı. - DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yaz Aylarında Böbrek Taşına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement