Yılda sadece 10 gün açıyor! Bu çiçeği koparmanın cezası yarım milyondan fazla - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yılda sadece 10 gün açıyor! Bu çiçeği koparmanın cezası yarım milyondan fazla

07.06.2026 11:24

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Dikmen Yaylası'nda haziran ayında açan koruma altındaki şakayık çiçekleri renkli görüntüler oluşturdu. Yılda yalnızca yaklaşık 10 gün canlı kalan ve nesli tehlike altında bulunan çiçekleri koparanlara 699 bin 245 liraya kadar idari para cezası uygulanıyor.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Dikmen Yaylası'nda haziran ayında açan şakayık çiçekleri doğayı renklendirdi. Koruma altında bulunan ve yılda yalnızca yaklaşık 10 gün canlı kalan çiçekleri koparanlara 699 bin lirayı aşan para cezası uygulanıyor.

SERİN HAVA ÇİÇEKLENMEYİ GECİKTİRDİ

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan bin 725 rakımlı Dikmen Yaylası'nda, mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklıklar nedeniyle doğanın canlanması bu yıl gecikmeli gerçekleşti. Haziran ayıyla birlikte yaylanın yüksek kesimlerinde şakayık çiçekleri açmaya başladı.

Bölgede "yayla çiçeği" olarak da bilinen şakayıklar, katmerli yapısı ve dikkat çeken görüntüsüyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Yılda sadece 10 gün açıyor! Bu çiçeği koparmanın cezası yarım milyondan fazla

NESLİ TEHLİKE ALTINDA

Nesli tehlike altında bulunan şakayıklar, biyolojik çeşitliliğin korunması kapsamında koruma altında tutuluyor. Yetkililer, çiçekleri koparan veya zarar veren kişilere 699 bin 245 lira, kurum ve kuruluşlara ise 3 milyon 496 bin 767 lira idari para cezası uyguluyor.

Yılda sadece 10 gün açıyor! Bu çiçeği koparmanın cezası yarım milyondan fazla

"KOPARILMASI YASAK"

Dikmen Yaylası'ndaki şakayıklar hakkında konuşan Onur Kazın, çiçeklerin yörede "yayla çiçeği" olarak adlandırıldığını belirterek, "Bu çiçek genellikle yaylanın yüksek kesimlerinde açıyor. Koparılması yasak, yaklaşık 700 bin lira cezası var. Genellikle bu mevsimlerde açıyor ve yaklaşık bir hafta canlı kalıyor" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Çevre Yılda sadece 10 gün açıyor! Bu çiçeği koparmanın cezası yarım milyondan fazla - Son Dakika


Advertisement