ABD'li senatör Menendez'den skandal F-16 önerisi: Türkiye'ye satılacak F-16'lar Yunanistan'a karşı kullanılmasın - Son Dakika
Dünya

ABD'li senatör Menendez'den skandal F-16 önerisi: Türkiye'ye satılacak F-16'lar Yunanistan'a karşı kullanılmasın

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, F-16'ların Türkiye'ye satışına ilişkin olarak skandal bir fikir ortaya attı. Menendez, Türkiye'ye satılacak F-16'ların Yunanistan'a karşı kullanılmaması şartı önerisinde bulundu.

01.10.2022 10:44  Güncelleme: 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile ABD arasında F-16 bilmecesi sürüyor. Türkiye ödeme yaptığı halde F-35'ler ABD tarafından verilmemiş, ardından Türkiye ABD'den F-16'ların son versiyonu olan Block 70/72'lerden 40 adet, var olan jetleri için de piyasa değeri yaklaşık 6 milyar doları bulan 80 adet yenileme kiti talep etmişti. Bu talebe ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'den Türkiye karşıtı bir hamle geldi.

F-16'LARIN ŞARTLI VERİLMESİ İÇİN ÖNERİ SUNDU

Bob Menendez, F-16'ların Türkiye'ye Yunanistan'a karşı kullanılmaması şartı ile verilmesini içeren bir öneri sundu. Öneri kabul edilirse senatonun savunma bütçe tasarısına girecek. Benzer bir öneri daha önce Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilmişti.

''TÜRKİYE DÜŞMANCA İHLALLER YAPTI''

Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulunan Menendez, Yunanistan ile yaşanan krize değindi. Türkiye'nin, Yunanistan'ın hava sahasında "düşmanca ihlallerde" bulunduğunu ve İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için katılım sürecinde Türkiye'nin rotasını değiştireceğini ve bölgedeki yapıcı ortak olarak savunma ittifakına karşı sorumluluklarını yerine getireceğini umduğunu açıkladı.

"TÜRKİYE NATO'YU TEHLİKEYE ATIYOR"

Demokrat Partili Menendez, " Rusya, Ukrayna'yı vahşi ve yasadışı işgaline devam ederken, Türkiye'nin Vladimir Putin gibi bir savaş suçlusu ile herhangi bir askeri işbirliğini tamamen reddederek NATO'ya ve bölgesel barış ve güvenliğe bağlılığını açıkça gösterme sorumluluğu ve fırsatı var. Türkiye'nin Rusya ve özellikle Rus savunma sektörüyle bağlarını genişletmesi, NATO müttefiklerimizin ve Avrupa'daki ortaklarımızın güvenliğini daha da tehlikeye atacak ciddi bir hata olur" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU "ŞARTLI ANLAŞMAYI KABUL ETMİYORUZ" DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha önce yaptığı bir açıklamada, "F-16 konusunda elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşma içinde olmayız. 'Şöyle kullan, böyle kullan' gibi bir kısıtlama getirilmesi kabul edilebilir değil. Kullanamayacağımız ürünü niye alalım?" demişti.

ABD\'li senatör Menendez\'den skandal F-16 önerisi: Türkiye\'ye satılacak F-16\'lar Yunanistan\'a karşı kullanılmasın

Son Dakika Dünya ABD'li senatör Menendez'den skandal F-16 önerisi: Türkiye'ye satılacak F-16'lar Yunanistan'a karşı kullanılmasın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • şenol çolak: BU TURKİYE KORKUNUZ TARIHTEN GELIYOR TABIKIDE KORKACAKSINIZ.F16 LARI PAZARA GITMEK ICIN ALMICAZ ELBET.BIZIM ECDADIMIZ DENIZDEN GIDEN GEMIYI KARADAN YURUTTU F 16 VERMEYIN BIZ BI SEKILDE ORAYADA BISEY AYARLARIZ INANDIK MI KAZANIYORUZ.BIZIM TURK HOROZUMUZ BILE GELSE KACACAK YER ARARSINIZ.HERSEYIN DOGRU BIR ZAMANI VARDIR ZAMANI GELINÇE TURK ORDUSU GEREGİNI YAPAR SIZ BENCEDE KORKMAYA DEVAM EDIN 34 3 Yanıtla
  • Mustafa Dural: Dünyanın sayılı en kuvetli Ordusuna sahip olan Türkiye yeri geldiğinde gereğini çok da güzel başarır buna hiç şüpheniz olmasın .Nokta 19 0 Yanıtla
  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

  • Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı
    11:12 Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk karasularına geri itilen 7'si çocuk toplam 14 kaçak göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Kaçak göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi.

  • İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi
    11:04 İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi

    İzmir'in Bornova ilçesinde bir kargo firmasına düzenlenen operasyonda 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kente kargo aracılığıyla uyuşturucu getirileceği bilgisine üzerine çalışma başlattı. Bornova ilçesindeki bir kargo firmasını takibe alan ekipler, belirtilen iş yerinde önlem aldı. Bir şüphelinin otomobille gelip sentetik eczaların bulunduğu koliyi alması üzerine polis, zanlıyı yakaladı. Kolilerde 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin polisteki işlemleri sürüyor.


Advertisement