Deutsche Welle, Türkiye'nin ABD'nin liderliğindeki uluslararası koalisyona katılmaya ilişkin seçenekleri değerlendirdiğini belirtirken Türk hükümetinin "manevra alanını, büyük güvenlik riskleri ile yasal ve siyayi meydan okumaları sınırlandırıyor" görüşünü dile getirdi Suriye rejimine karşı bir askeri müdahale için oluşturulacak koalisyonda yer alacağını açıklamış olan Türkiye'nin "askeri seçenekleri" değerlendirdiği yorumları yapılıyor. Alman medyası, Türkiye'nin seçenekleri değerlendirdiğini belirtirken "Ancak Türk hükümetinin manevra alanını, büyük güvenlik riskleri ile yasal ve siyasi meydan okumaları sınırlandırıyor" görüşünü öne sürdü. Bu arada, Türkiye'nin askeri bir müdahaleye olası katkısının büyük ölçüde "istihbarat ile insani ve lojistik destek" şeklinde olmasının beklendiği de belirtiliyor.
Deutsche Welle, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun olası bir askeri müdahale konusundaki açıklamalarına da yer verdiği haber analizinde Türkiye'yi "zor kararlar"ın beklediğini savundu.
İki yıldır devam eden Suriye krizinin Türk sınırındaki güvenlik durumunu olumsuz etkilediğini ve NATO üyesi ülke için "yeni tehditler"i yarattığını öne süren gazete, Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye akmaya devam ettiğine dikkat çektikten sonra "Suriye rejiminin kimyasal silahları kullanıldığı olası bir misilleme, Türkiye'nin siyasi ve askeri liderleri için başlıca bir kaygı olmayı sürdürüyor" dedi.
-"TÜRK HÜKÜMETİ MUHTEMELEN ÜSLERİ AÇAÇAK"-
DW, Suriye rejimine karşı uluslararası bir askeri müdahalenin gerçekleşmesi durumunda "Ankara'nın katkısının, büyük ölçüde istihbarat ile insani ve lojistik destek' şeklinde olması bekleniyor" dediği haberinde "Türk hükümeti, aynı zamanda müttefiklerince talep edilmesi ve tarafların detaylar konusunda anlaşabilmesi halinde muhtemelen askeri üsleri koalisyon güçlerine açacak" dedi.
Türkiye'de NATO'nun Suriye'ye en yakın üslerinden ikisi olan İncirlik ve İzmir üslerinin bulunduğunu anımsatan DW, İncirlik Üssü'nün daha önce 1990 yılında Irak'a gerçekleştirilen baskılar için de kullanıldığını anımsattı.
-1980 ANLAŞMASI-
Haberde Almanya'nın Patriot füzelerinin de Türk sınırında hazır durumda beklediğine dikkat çekildikten sonra ABD ile Türkiye arasındaki 1980 tarihli anlaşma ile Amerikalıların askeri operasyonlar için İncirlik Üssü'nü kullanmalarına ilişkin kuralları belirleyen ek protokolüne göre böyle bir operasyonun hukuki temeli için BM Güvenlik Konseyi'nin veya NATO'nun bir kararını gerektirdiği görüşlerini de yansıttı.
Haberde NATO veya BM Güvenlik Konseyi'den bir karar olmaması durumunda Türk üslerine ABD'li ve koalisyon güçlerin konuşlanmasının önceden TBMM tarafından onaylanması gerektiği de belirtildi. - Ankara
Son Dakika › Dünya › Alman Medyası: 'Türkiye'nin Askeri Müdahaleye Olası Katkısı, İstihbarat ve Lojistik Destek' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?