'Aras' Diplomasisi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Dünya

'Aras' Diplomasisi

\'Aras\' Diplomasisi
24.10.2008 02:20

Gül'ün Ermenistan Ziyareti Sırasında İki Ülke Dışişleri Bakanları Arasında Varılan "Önce Kültürel İşbirliği" İçin İlk Adım Atıldı.

Gül’ün Ermenistan ziyareti sırasında iki ülke dışişleri bakanları arasında varılan "Önce kültürel işbirliği" için ilk adım atıldı.

Ankara’da biraraya gelen Türk ve Ermeni yönetmenler, iki ülke sınırını oluşturan Aras Nehri’nin dostluk mesajları içeren bir belgeselini çekecek.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün 6 Eylül’deki Erivan ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’ın buluşmasında varılan, "Önce kültürel alanda işbirliği" mutabakatında ilk adım atıldı. Projeyi, Türkiye-Ermenistan İş Geliştirme Konseyi ile Ermenistan Pazarlama Kuruluşu ortaklaşa hazırladı.

Buzlar kırılsın

Proje doğrultusunda Türk ve Ermeni yönetmenler ile senaristler, iki ülke arasındaki sınırı oluşturan Aras nehrinin "dostluk mesajları" içeren bir belgeselini çekmek için 9-10 Ekim’de Ankara’da bir araya geldi. Bu ilk buluşmaya Ermenistan Pazarlama Kuruluşu Başkanı Aram Navasardyan, Ermeni yönetmen Gevorg Nazaryan, kameraman Vardan Baghdasaryan, Türk yönetmen Eray Mert ve ekibi katıldı.

Belgeselde, iki ülke halkının karşılıklı ön yargılarından yola çıkılarak, aslında birçok ortak yönünün bulunduğu işlenecek. İki halkın ortak kültürel olgularının işleneceği filmin, Aras nehrinin kış aylarında donmasıyla başlayıp, bahar aylarında nehirdeki buzların çözülüp yeniden akmaya başlamasıyla sona ermesi öngörülüyor. Bununla iki ülke arasındaki dondurulmuş ilişkilerin artık canlanmaya başlaması gerektiği mesajı verilecek. Projeye ABD’nin de iki ülkedeki temsilcilikleri aracılığıyla destek verdiği öğrenildi.

Peynirden sonra

Hatırlanacağı gibi yaz aylarında Türkiye ve Ermenistan’daki peynir üreticilerinin ortak "Kafkas peyniri" üretimine başlamaları, birçok yabancı basın kuruluşunda "Ankara ile Erivan arasında peynir diplomasisi" başlığı ile haber olmuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Aras' Diplomasisi - Son Dakika


Advertisement