Bmgk'nın Suriye Toplantısı - Son Dakika
Dünya

Bmgk'nın Suriye Toplantısı

Bmgk\'nın Suriye Toplantısı

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye konulu toplantısında, siyasi çözüme ilişkin Temas Grubu oluşturulması ve Suriye yönetimine karşı yaptırım getirilmesi fikirlerinin gündeme geldiği bildirildi.

08.06.2012 07:38

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye konulu toplantısında, siyasi çözüme ilişkin Temas Grubu oluşturulması ve Suriye yönetimine karşı yaptırım getirilmesi fikirlerinin gündeme geldiği bildirildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM-Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ve Arap Birliği'nin Genel Sekreteri Nebil El Arabi'nin BMGK'ya Suriye'deki duruma ilişkin bilgi verdiği toplantının ardından BMGK'nın üye ülke temsilcileri de basına açıklamalarda bulundular.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice yaptığı açıklamada, toplantıda Annan Planı'nın, kritik bir aşamaya geldiğinin belirtildiğini ve Suriye hükümetinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi yüzünden planın başarılı olamadığını söyledi. Ban, Annan ve El Arabi'nin BMGK'dan baskı uygulamasını ve Suriye rejiminin Plana uymaması halinde bunun sonuçlarının uygulanacağını göstermesini istediklerini anlatan Rice, "Bu bize verilen önemli bir mesajdır, ABD ve bazı diğer ülkelerin bir süredir söyledikleriyle de uyumludur" diye konuştu.

Rice, " İran'ın oluşturulması planlanan Temas Grubu'na dahil olmasına" yönelik bir soru üzerine, "Şu anda İran, Suriye'deki sorunun bir parçasıdır, şiddet uygulayan Suriye rejimine destek vermektedir. İran bunu yapmaya bırakırsa bu önemli olur ama bunu görmedik. İran, Suriye'de barışçıl bir siyasi çözüme katkıda bulunma yönünde bir hareket göstermedi" dedi.

Rice, Temas Grubu ya da uluslararası konferans düzenlenmesi konularının henüz tartışma aşamasında olduğunu da hatırlatarak, "Burada önemli olan, Suriye'de şiddetin durması ve Suriye yönetiminin yükümlülüklerine uymasını sağlamaktır, bu olmazsa Temas Grubu'nun amacı olduğu belirtilen siyasi çözüm başlatılamaz" diye konuştu.

-İngiliz, Fransız ve Alman Temsilciler yaptırımdan yana-

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, BMGK'nın Annan Planı'na olan desteğini, BM Ana Sözleşmesi'nin 7. bölümü altında bir yaptırım kararı alarak güçlendirmesi gerektiğini, aynı zamanda da önemli uluslararası aktörlerin, Suriye'deki siyasi diyaloğu şekillendirmeleri kapsamında aralarındaki anlayışı güçlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

Grant, BM Gözlemci Misyonu'nun (UNSMIS) yapısına da yeniden bakılması gerektiğini, UNSMIS'in Suriye'de saldırılara maruz kalmaya başladığını söyledi.

Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Peter Wittig de BMGK toplantısında, Şam'a yaptırımlar getiren bir karar kabul edilmesini önerdiğini söyledi. Wittig, bir soru üzerine bu sürecin henüz başında olduklarını, BMGK'nın konuyu tartışması gerektiğini söyledi.

Fransa'nın Maslahatgüzarı Martin Briens de açıklamasında, BMGK olarak

"vites değişikliğine" gidilmesi gerektiğini belirterek Esed rejimi üzerindeki baskının artırılması ve Suriye yönetiminin Annan Planı'na uymaması halinde bunun sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağını anlaması gerektiğini ifade etti.

Suriye'ye ilişkin yeni bir karar tasarısının ne zaman gündeme geleceğinin sorulması üzerine ise Briens, şu anda belli bir zaman öngörülmediğini, istişarelerin devam edeceğini söyledi.

-Rusya'nın uluslararası konferans önerisi-

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin de açıklamasında, Suriye yönetiminin Annan Planı'nın tüm maddelerine uymadığını kabul etti, ancak Suriye'nin insani yardım kuruluşlarının ülkeye girmesine izin vermesi gibi olumlu gelişmelerin de yaşandığını söyledi.

Çurkin, Suriye'deki muhalif grupların Annan Planı'na uymadıklarını ve bazılarının uymayacaklarını açıkça bildirmelerinin de son derece tehlikeli bir gelişme olduğunu belirtti.

Rusya'nın Suriye'deki krizin çözümü kapsamında uluslararası konferans düzenlenmesi önerisinde bulunduğunu hatırlatan Çurkin, bu konuyu Ban Ki-mun ve Kofi Annan ile de ayrıca görüştüğünü ve ikisinin de öneriye ilgi gösterdiğini söyledi.

Kofi Annan'ın Temas Grubu oluşturulması fikriyle kendilerinin uluslararası konferans düzenleme önerilerinin aynı paralelde olduğu görüşünü dile getiren Çurkin, uluslararası konferansın biran önce toplanmasını istediklerini kaydetti. Çurkin sorular üzerine, Rusya'nın Suriye'de askeri müdahale seçeneğine kesinlikle karşı durduğunu yineledi.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong da sorunun Annan Planı çerçevesinde çözülmesini istediklerini, askeri seçeneklere ve yaptırımlara karşı olduklarını ifade etti.

Muhabir: Özlem Şahin Şakar

Yayıncı: Selçuk Aval - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Bmgk'nın Suriye Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement