Bütün Dinler Dünya Barışı İçin Bir Arada - Son Dakika
Dünya

Bütün Dinler Dünya Barışı İçin Bir Arada

Bütün Dinler Dünya Barışı İçin Bir Arada

Dünyanın her yerinden ve her dinden 300 temsilci, biraraya gelerek, dünya barışı için dua etti.

27.10.2011 21:54

Dünyanın her yerinden ve her dinden 300 temsilci, Papa 16. Benediktus'un ev sahipliğinde İtalya'nın Assisi kentinde biraraya gelerek, dünya barışı için dua etti. Papa, dinin şiddete alet edildiğini ancak bu durumun dinin doğasına aykırı olduğunu söyledi.

Hıristiyanlık, Müslümanlık, Yahudilik, Hinduizm, Budizm, Şintoizm, Zerdüştlük, Janizm, Tenrikyo, Sihizm, ve geleneksel Afrika dinlerinin 300'e yakın temsilcisi Assisi'de toplandı. İlki 25 yıl önce Papa 2. Jean Paul tarafından gerçekleştirilen 'Dünya Barışı İçin Dua Günü' etkinliğinin 4'üncüsü olan buluşmada Türkiye'yi Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı ve Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy temsil ederken, Fener Rum Patriği Bartholomeos da Papa'nın davetlileri arasındaydı.

İNANÇSIZLAR DA DAVETLİYDİ

Papa 16. Benediktus ve konukları, sabah saatlerinde Vatikan Tren İstasyonu'ndan kalkan özel bir trenle Katolik keşiş Aziz Francesco'nun doğup öldüğü yer olan Assisi'ye geldi.

Bu yıl "Diyalog, Düşünme ve Dünya'da barış için dua günü" adı altında gerçekleşen buluşmada bir ilk de yaşandı. Ateist entelektüeller, Bulgar kökenli Fransız filozof ve yazar Julia Kristeva, Meksikalı felsefeci Guillermo Hurtado, İtalyan filozof Remo Bodei, Avusturyalı düşünür Walter Baier ve İngiliz felsefeci Anthony Clifford Grayling de Papa 16. Benediktus'un davetlisi olarak etkinliğe katıldı.

ARAP BAHARI HIRİSTİYANLARI KORKUTUYOR

Santa Maria Degli Angeli Bazilikası'nda düzenlenen açılış töreninin ve Papalık Adalet ve Barış Komisyonu Başkanı Kardinal Peter Turkson'un konuşmasının ardından Patrik Bartholomeos ve diğer dinlerin temsilcileri de bir konuşma yaptı. 'Şiddetin inancımızı deforme etmesine karşı çıkmalıyız' diyen Bartholomeos, Arap Baharı'nın toplumlar arası gerginliğe son vermek yerine belirsizlik yarattığını belirterek, Orta Doğu'da Hıristiyan toplumunun marjinal artışına karşı durulmasından korktuğunu ifade etti. Bartholomeos, dini liderlerin barış sürecini restore etmesi gerektiğini vurguladı.

DİN ŞİDDETE ALET EDİLİYOR

Son konuşmayı yapan ev sahibi Papa 16. Benediktus ise dünyada dinin şiddete alet edildiğinin altını çizerek, bu durumun dinin doğasına aykırı olduğunu söyledi. Hıristiyanlık tarihinde de şiddete başvurulduğunu söyleyen Papa, 'Bunun utanç duyuyoruz' dedi.

Daha sonra dini gruplar ayrı ayrı San Francesco Basilikası'nda kendilerine ayrılan odalara dağılarak, dünyada barış ortamının sağlanması için dua etti. Daha sonra yenen öğle yemeğinde Patrik Bartholomeos, Mahatma Gandhi'nin yeğeni Rajhmoon Gandhi ve ateist filozof Remo Bodei, Papa'yla aynı masada yerlerini aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Bütün Dinler Dünya Barışı İçin Bir Arada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement