Çin'de Bulunan 5,000 Yıllık Biranın İçeriği Çözüldü - Son Dakika
Dünya

Çin'de Bulunan 5,000 Yıllık Biranın İçeriği Çözüldü

Çin\'de Bulunan 5,000 Yıllık Biranın İçeriği Çözüldü

Çin'in Shaanxi bölgesinde bulunan Mijiaya'daki pişmiş toprak kavanoz ve huniler üzerinde yapılan kalıntı analizi, bira yapımı sırasında ortaya çıkan ve bira yapımı aletlerinde kalıntı bırakan oksalat maddesi ile, çeşitli antik tahıl ve bitkilere ait kalıntıları da ortaya çıkardı.

26.05.2016 07:54

Çin'in Shaanxi bölgesinde bulunan Mijiaya'daki pişmiş toprak kavanoz ve huniler üzerinde yapılan kalıntı analizi, bira yapımı sırasında ortaya çıkan ve bira yapımı aletlerinde kalıntı bırakan oksalat maddesi ile, çeşitli antik tahıl ve bitkilere ait kalıntıları da ortaya çıkardı. Bu tahıllar arasında boz darı (akdarı), gözyaşı olarak bilinen Asya'ya özgü yabani bir tahıl, yumrulu bitki kökleri ve arpa da bulunuyor.

Arpada mayalanma (fermentasyon) sırasında nişastaları şekere dönüştüren amilaz enziminden yüksek oranda bulunuyor ve bu yüzden arpa bira yapımında kullanılıyor. Tarihçilere göre arpa ilk olarak Batı Asya'da yetiştirildi ve Sümer ve Babil'de bira yapmak için kullanıldı.

Araştırmacılar, Çin'de bira yapımının ne zaman başladığının belli olmadığını, fakat Mijiaya'da bulunan arpa kalıntılarıyla bölgedeki arpa kullanımının yaklaşık 1,000 yıl daha erkene çekildiğini söyledi. Ayrıca arpanın Çin'de bir temel gıda haline gelmesinden çok daha önce, bira için kullanıldığı öne sürüldü.

Araştırmanın yazarı Stanford Üniversitesi'nden Jiajing Wang, Mijiaya'daki bira yapımı kalıntılarının yaklaşık MÖ 3400-2900 yıllarındaki Neolitik Yangshao dönemine tarihlenen çukurlarda bulunan pişmiş toprak kaplar, pişmiş toprak huniler ve ocaklardan oluştuğunu söyledi.

Wang, Live Science'a yaptığı açıklamada arpanın, antik Mısır gibi dünyanın başka bölgelerinde de bira yapımı için ana madde olduğunu söyledi. Wang, arpa bitkisinin Çin'e, bira yapımı bilgileriyle birlikte gelmiş olabileceğini söyledi. Wang "Arpa batı Avrasya'dan Orta Çin'e gelirken, bu tahılın bira yapımı için iyi bir madde olduğu bilgisi de gelmiş olabilir. Yani sadece yeni bir ekin değil, o ekinle ilgili bilgiler de gelmişti" diyor.

Stanford Üniversitesi'nden Li Liu Mijiaya'daki ocak ve hunilerin keşfedilmesinden yola çıkarak çukurlardan çıkarılan kapların alkol üretmek için kullanılmış olabileceğini düşündü. Daha önceki Çinli bilim insanları da bunu öneride bulunmuş olsa da bu zamana kadar kanıt bulunamamıştı. 2015 yılında kaplarda yapılan kalıntı analizi de, 5,000 yıl önce Çin'deki insanların arpayla bira yaptığı tezini kanıtladı.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Çin'de Bulunan 5,000 Yıllık Biranın İçeriği Çözüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement