Resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı François Hollande'la görüştü.
Elysee Sarayı'nda resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan Hollande'la baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Erdoğan mevkidaşı François Hollande ile önemli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan konuşmasında ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerine "Peki niçin İdlib, Humus, Halep değil de Kobani. Şu anda Kobani'de sivil yok. Sadece iki bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor. Bu koalisyon güçlerinin niçin Suriye'nin diğer bölgelerinde attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır" eleştirisini yöneltti.
Fransız mevkidaşı Erdoğan'ın bu eleştirilerine hak verdiğini belirterek "Erdoğan çok haklı, sadece Kobani yok. Bizim için bir şehir daha var o da Halep. Elimizden geleni yaparak destek veriyoruz ÖSO'ya. Demokratik muhalefete destek veriyoruz" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;
Fransa ile olumlu görüşmeler yaptık. Özellikle ikili ilişkilerimizde Türkiye-Fransa gayet iyi bir seyir izliyor. Savunma sanayine yönelik attığımız adımlar konusunda görüşmeler sürüyor. Japonya-Fransa-Türkiye olarak üçlü bir adımımız var. Bu nükleer enerji santralini bir an önce bitirmenin gayreti içerisindeyiz.
"DÜNYANIN SEYİRCİ KALMAMASI GEREKİR"
Özellikle Daiş (IŞİD) terör örgütünün işgalini görürsek, öbür tarafta Suriye'de işgal hareketlerinin devam ettiğini tespit etmiş olursak, dünyanın buna seyirci kalmaması gerekir ve her türlü uygulamaları yerine getirmesi gerekir. Bizim en başından beri 3 şartımız vardı. Bir uçuşa yasak bölge, iki güvenli bölge, üç eğit donat eylemi gerekmektedir.
"DİĞER İLLER DEĞİL DE NEDEN KOBANİ?"
Peki niçin İdlib, Humus, Halep değil de Kobani. Şu anda Kobani'de sivil yok. Sadece iki bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor. Bu koalisyon güçlerinin niçin Suriye'nin diğer bölgelerinde attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır. Hep anlattık ancak açıkçası yalnız kaldı.
''KOALİSYON GÜÇLERİ DEMOKRASİYİ SAVUNUYORSA...''
Terör estiren Esed rejimi var. Esed rejimini karşısına almayan 'acaba Esed giderse ne olur?' gibi düşünen bir anlayışın IŞİD'le mücadele etmesi mümkün değil. 'Esed giderse halk ne olur?' dememiz lazım. 'Yok demokrasiyi savunmuyor da bir tane otokrat gidecek, onun yerine de bir başka otokrat hazırlıyoruz' diyorsanı o zaman demokrasiyi konuşmamızın anlamı yok. Irak'ta ordu Şia mezhebine mensup insanlardan oluşuyor. Musul'u Daiş (IŞİD)'e bırakıp kaçtılar.
''IŞİD'E DESTEK VERMEDİK, VERMEYİZ''
Uluslararası medya, Türkiye'yi IŞİD'e destek veren ülke olarak gösteriyor. Bu ihanettir. Türkiye hiçbir zaman bir terör örgütüne destek vermemiştir. 1 milyon 600 bin insanı topraklarımızda barındıran biziz. Irak'tan 200 bin insan bizim topraklarımızda. Şu ana kadar 4,5 milyar dolar harcadık, dünyadan 400 milyon dolar geldi.
AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ
Fransa'dan üyelik konusunda yeşil ışık aldık bunun müjdesini de sayın Hollande verdi bize. Türkiye Avrupa müktesebatına en hazır ülkedir. Bazı bloke edilmiş fasıllar konusunda Türkiye hazırlığını yapmıştır. Bunlar rahatlıkla açılabilir. Fransa'nın daha önce bloke ettiği fasıllarla ilgili adım atılsın. 51 yıllık beklenti kolay değil, artık bunu kıralım, aşalım ve Türkiye-AB bütünleşsin istiyoruz.
François Hollande'ın açıklamasından başlıklar;
Kobani konusunda doğrudur. Sayın Erdoğan çok haklı. Başka şehirler IŞİD'in tehdidi altında. Bizim için anahtar bir şehir de var o da Halep. Ve bizler elimizden geleni yaparak destek veriyoruz özgür Suriye Ordusu'na. Demokratik muhalefete destek veriyoruz ki desteği verelim önemli şehir konusunda. Ama kobani de var. Gerçi boşaltıldı şehir yine de gerekli desteği vermek durumundayız.
AB ÜYELİĞİ
İkinci konu da Avrupa konusu. Kuşkusuz sadece Fransa'dan değil başka yerlerden de gelen blokajlar vardı. Ben gayet net olarak 22'nci ve 23'ncü başlıklar konusunda ilerleyebileceğimizi belirttim. Bu konularda da ilerleyebileceğimizi açık net şekilde dile getirdim. Türkiye ile olan ilişkiler ve genel yayınlanan rapor Avrupa'da olan ve dünyada olan her şeyi görüşüyoruz. İkili ilişkileri, bölgeyi görüşüyoruz. Hava ulaşım gıda sivil nükleer de önemli konular ama çok daha ileri götürebiliriz ikili ilişkilerimizi.
Madem basınla böyle bir görüşmemiz var. İklimle ilgili konferanstan da bahsetmek istiyorum. Fransa ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin de G-20 çerçevesinde düzenlediği toplantılar olacak.
Burkina Faso'da olanlara da değinmek istiyorum. Bazı toplantılar gösteriler oldu. Maksimum bir gerginlik yaşandı. Bunun yumuşamasına katkıda bulunmak istiyor Fransa. Bu bölgede çok şey oluyor. Terörle mücadele ediliyor, güvenlik konuları var. Ve Ebola virüsunun daha fazla yaygınlaşmasının önüne geçmeye çalışıyoruz.
Fransa bölge istikrarlarına katkıda bulunacak. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğüm sırada bana bir bilgi getirildi. Fransa'da çok vahim bir yangın olduğu söylendi. Çok şükür kimse yaralanmamış Henüz ne kadar zarar olduğunu bilmiyorum ama vahim bir zarar olduğunu duyuyorum. Paris'in tam ortasında çok büyük bir kaza, ağır bir yara bu.
1964'te inşa edilmesini istediği bir binaydı. Tadilat işlemleri vardı. Acaba tadilat işlemleri yüzünden mi çıktı bu yangın, an be an takip ediyorum Paris'in ortasındaki bu yangını. Ve başka kararları da birlikte alacağız.
Çünkü IŞİD'e ve teröre karşı en ufak bir tereddütlümüz yok. IŞİD'e karşı mücadele içindeyiz. Esad'a rejimi konusunda da tutumumuz çok belli.
Son Dakika › Dünya › Fransız Mevkidaşından, Erdoğan'ın 'Neden Kobani' Eleştirisine Yanıt - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)