8-9 Temmuz 2019 tarihinde Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Zirvesi, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi açısından önemli bir bölgesel platform sunmaktadır. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temsil edildiği zirve, bölgesel barış, güvenlik, istikrar ve refah konularında en üst düzeyde görüş teatisinin gerçekleşmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Türk dış politikası açısından jeopolitik, jeostratejik, askeri, güvenlik, ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ve tarihi anlamlarda büyük bir öneme sahip olan Güneydoğu Avrupa bölgesi, Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte bütünleşme ve parçalanma süreçlerini eş zamanlı olarak yaşamıştır. Bölgede 1990'lı yılların ana gündem maddesi olan çatışma ve istikrarsızlık olguları, 2000'lerle birlikte yerini tedricen göreceli bir istikrar ortamına bırakmıştır. Bu dönemde bölge politikasında öne çıkan en önemli uluslararası aktör ise Avrupa Birliği olmuş ve bu kapsamda 2007 yılında Romanya ve Bulgaristan ve 2013 yılında Hırvatistan Birliğe üye olmuşlardır. 2000'li yılları ekonomik ve siyasi istikrar anlamında bir geçiş dönemi olarak yaşayan Türkiye için AB'nin bölgedeki artan önemi Balkanlar'a yönelik dış politikasında 1990'lı yıllardaki aktivizminin azalmasını beraberinde getirmiştir. Diğer taraftan 2000'li yıllara Zagreb ve Selanik zirveleri aracılığıyla Balkanlar bölgesinin AB bütünleşme süreci doğrultusunda büyük hedefler belirleyerek başlayan AB, küresel ekonomik krizin, göç ve mülteci sorunlarının, Avrupa'da artan terörist faaliyetlerin ve Avrupa içi siyasette aşırı sağ ve popülist akımların güç kazanmasına paralel olarak bu hedeflerden uzak bir performans sergilemiştir.
Son Dakika › Dünya › Görüş| AB Batı Balkanlar'da ayak sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna ziyareti ne anlama geliyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?