Hollanda Parlamentosu Heyeti: AB Türkiye İçin Hayal - Son Dakika
Dünya

Hollanda Parlamentosu Heyeti: AB Türkiye İçin Hayal

Hollanda Parlamentosu Heyeti: AB Türkiye İçin Hayal

Türkiye'ye 5 günlük bir ziyaret gerçekleştiren Hollanda Parlamentosu, "Bu koşullarda AB, Türkiye için hayal." görüşünü öne sürdü.

27.10.2013 11:13  Güncelleme: 12:45

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda attığı adımları incelemek amacıyla 5 günlük bir ziyaret gerçekleştiren Hollanda Parlamentosu heyeti, "Bu koşullarda AB, Türkiye için hayal" görüşünü öne sürdü.

Ankara, Gaziantep, Diyarbakır ve İstanbul'da temaslarda bulunan ve 7 milletvekilinden oluşan Hollanda heyetinin Ankara'daki temaslarında, Gezi Parkı'yla başlayan hükümet karşıtı gösterilere yönelik şiddetin ön plana çıktığı belirtiliyor.

GEZİ İÇİN "BAĞIMSIZ ARAŞTIRMA" TALEBİ

BBC'nin haberine göre, Hollandalı parlamenterler, protestoların şiddetle bastırılması konusunda "bağımsız ve kapsamlı araştırma" ısrarını vurguladı.

Haberde protestocuların öldürülmesi ve yaralanmasında sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin cezalandırılmasını da isteyen heyetin bu talebine AB Bakanı Egemen Bağış'ın tepki gösterdiğine dikkat çekiliyor.

BBC, Egemen Bağış'ın Gezi protestolarının ardında "dış güçlerin parmağı bulunduğunu", protestoların, "AKP hükümetine yönelik komplonun parçası" olduğunu savunduğunu kaydediyor.

Hollanda heyetinde yer alan Hristiyan Demokrat Parti'li (CDA) üye Pieter Omtzigt ise, "Eğer protestoculara karşı şiddet kullanıyorsanız, plastik mermi ile insanlar ölüyorsa bunun bağımsız komisyonlarca araştırılması gerekir. Avrupa'da böyle yapılıyor" dedi.

BBCTürkçe'nin sorularını yanıtlayan Pieter Omtzigt, Hollanda Parlamentosu'nun "bağımsız araştırma" konusunda Türkiye'ye baskı yapılması kararı aldığını anımsattı. Omtzigt, "Bakan Egemen Bağış böyle bir araştırmanın yapılacağını söyledi. Sonucunu merakla bekliyoruz" diye konuştu.

CDA olarak, bu araştırma sonuçlanmadan Türkiye ile AB üyelik görüşmelerine başlanmaması gerektiğini savunduklarını söyleyen Omtzigt, ziyaretin temelini oluşturan AB'ye üyelikle konusunda da, "Şu an için Türkiye kesinlikle buna hazır değil" görüşünü dile getirdi.

" Demokrasi, adalet ve hukuk devleti" konularında Türkiye'nin ciddi eksiklikleri bulunduğunu savunan Omtzigt'e göre, düşünce, inanç ve basın özgürlüğü ile ilgili sorunlar; hapisteki çok sayıda gazeteci de Türkiye açısından diğer "olumsuz" örnekler.

Pieter Omtzigt, Avrupa Konseyi'nin hala Türkiye'yi gözlem altında tuttuğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Rusya ile birlikte en çok ceza alan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

ALEVİLER DE KONUŞULDU

Hollanda Parlamentosu heyeti, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile de biraraya geldi. Omtzigt, görüşmede Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz'ün, Alevilere yönelik sözlerine ilişkin tepkilerin iletildiğini anlattı.

BBC'ye göre, Akgündüz'e atfedilen "Alevilerle evlenilmez, kestiği yenmez" sözlerinden duyulan rahatsızlık anımsatıldı.

Bu kapsamda Alevilerin ve diğer inanç gruplarının sorunlarının da dile getirildiği belirtilen haberde Hollanda heyetinin, imamların maaşlarının devlet bütçesinden karşılanmasının "laiklikle bağdaşıp bağdaşmadığını" da sorduğu belirtiliyor.

HOLLANDALI GAZETECİ İLE GÖRÜŞME

Hollanda heyeti, Ankara temasları sırasında, Türrkiye'nin "kara listeye" aldığı öne sürülen gazeteci Bram Bermneulen'in durumunu da gündeme getirdi ve Türk makamlarının, bir gazetecinin çalışmasına neden izin vermediğine açıklık getirmesi istendi.

Heyetin, ziyaretin son gününde İstanbul'da Verrmeulen ile de bir araya geldiğine de dikkat çekiliyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Hollanda Parlamentosu Heyeti: AB Türkiye İçin Hayal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement