'Hollanda polisi Türkiye kökenli aileye yönelik ırkçı tacizi görmezden geldi' - Son Dakika
Dünya
BBC

'Hollanda polisi Türkiye kökenli aileye yönelik ırkçı tacizi görmezden geldi'

\'Hollanda polisi Türkiye kökenli aileye yönelik ırkçı tacizi görmezden geldi\'

Hollanda'nın Giethoorn köyünde Türkiye kökenli bir ailenin maruz kaldığı ırkçı tacizle ilgili dava dosyası yeniden açılacak.

04.02.2022 15:55  Güncelleme: 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kuzeyin Venedik'i" olarak adlandırılan Hollanda'nın turistik Giethoorn köyünde belediye ve polisin Türkiye kökenli Hatice Yılmaz ve 15 yaşındaki oğlunun uzun süredir hedef olduğu ırkçı tacize karşı yeterince adım atmadığı ortaya çıktı.

Savcılık, ırkçı saldırganlık karşısında belediye ve polisin gerekeni yapmadığını kabul ederek, davanın dosyasının yeniden açılacağını bildirdi.

Hollanda'daki kamu yayıncısı NOS'ta yayımlanan haber programı Zembla'ya göre, 2630 nüfuslu köyde yaşayan tek Türkiye kökenli kişiler olan Hatice Yılmaz ve 15 yaşındaki oğlu Yusuf, 2020 yılından bu yana ırkçı saldırıların hedefinde.

Programda yer alan güvenlik kamerası kayıtlarına göre, 14-18 yaş arasındaki bir grup genç, akşamları bekar anne Hatice Yılmaz ve oğlunun yaşadığı evin önüne gelerek "Yabancılar kendi ülkenize defolup gidin", "Kanser Türkler köyümüzden defolun" gibi ırkçı sloganlar atıyor.

Hollandalı gençler, zaman zaman da Hatice Yılmaz'ın otomobiline tekme atarak, aynasını kırıyor.

Leiden Üniversitesi'nden ayrımcılık uzmanı Prof. Dr. Peter Rodrigues'e göre, bunlar inkar edilemeyecek şekilde ayrımcı davranışlar ve ceza gerektiren suçlar.

Ancak Giethoorn köyünün bağlı olduğu Steenwijkerland Belediyesi ile polis, bu konuyu yeterince ciddiye alarak gereken adımı atmadı.

'Yaramaz gençler'

Hatice Yılmaz, birkaç kez polise başvurdu. Ancak polis bütün bu eylemleri, "gençlerin yaramazlığı" olarak değerlendirerek iki kez şikayet başvurusunu geri çevirdi. Zembla programına göre, polis, ırkçılık beyanlarını hafife alarak kanıtları kaybetti ve savcılığı bu konuda bilgilendirmedi.

Yılmaz, Steenwijkerland Belediyesi'ne de iki kez yardım başvurusunda bulundu. Belediye yetkilileri, durumu polis ve gençlik merkezi çalışanlarına ilettiklerini belirterek müdahale etmedi.

Şikayetlerin devam etmesi üzerine polis, ırkçı saldırıda bulunan gençlerle bir görüşme yaptı. Hatice Yılmaz'ın aracının aynasını kırdığını itiraf eden gence uyarı ve 100 euro tazminat cezası verildi.

Polis, yaşananları "gençlerin yaramazlığı" olarak değerlendirmeye devam etti; ırkçılık iddialarını ciddiye almadı. Soruşturma sırasında, ırkçı saldırının kaydedildiği güvenlik kamerası kayıtları da, polis tarafından kaybedildi.

Prof. Dr. Rodrigues'e göre, polis başından beri yanlış değerlendirme içindeydi. Eğer polis, olayın esasına önceden bakmış olsa, Hatice Yılmaz ve oğlunun acı çekmesi önlenebilirdi.

Eski Ayrımcılıkla Mücadele Ajansı (RADAR) Genel Müdürü Cyriel Triesscheijn de, polisin "korkunç şekilde yanlış davrandığını" vurgulayarak, defalarca ayrımcılık yönergelerinin ihlal edildiğini söyledi.

Hollanda'da yaklaşık 40 yıldır ayrımcılığa karşı mücadele eden Triesscheijn'e göre, polis, ayrımcılık şikayetlerini dikkate almak ve soruşturma yürütmekle yükümlü.

Eski okul müdüründen anneye suçlama

Doğu Hollanda Savcılığı, cezai açıdan davanın "şimdiye kadarkinden farklı bir yaklaşım gerektirdiğini" kabul etti. Savcılığa göre, bazı şikayet ve belgeler, ayrımcılık görevlisi tarafından göz ardı edildi.

Savcılık, delil yetersizliği nedeniyle kapatılan dava dosyasının yeniden ele alınacağını açıkladı.

Hatice Yılmaz, 10 yıldır yaşadıkları Giethoorn'da oğlu Yusuf'un ilkokuldayken de düzenli ayrımcılık ve zorbalığa uğradığını söyledi. Yılmaz'a göre, şu an ırkçı saldırıda bulunanlardan bir kısmı, oğlunun ilkokuldan arkadaşları.

15 Yaşındaki Yusuf, saldırganların her an geri gelebilecekleri korkusunu yaşıyor.

Anne Yılmaz, bir süre sonra oğlunun kaydını başka bir ilkokula almış. Eski okulun müdürü, haber programı Zembla'ya verdiği yazılı yanıtta, Yusuf'un zorbalığa uğradığını kabul ederek, "Ama bunda kesinlikle annenin tavrının da rolü vardı" dedi.

"Biraz ateşli görünebilirim ama sınırlarımı biliyorum" diyen Hatice Yılmaz ise, yetkililere olan güvenlerini kaybettiklerini ve yakında başka bir yere taşınacaklarını söyledi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya 'Hollanda polisi Türkiye kökenli aileye yönelik ırkçı tacizi görmezden geldi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi
    14:48 Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi

    Dünya Doğa Koruma Birliği'nin yayımladığı 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde yer alan dağ keçileri, Çemişgezek ilçe merkezine sürü halinde indi. Keçiler, caddede dolaşarak parkta otlandı ve insanlardan korkmadı. Vatandaşlar, keçileri cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

  • Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor
    14:40 Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor

    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kıyıya vuran erkek cesedinin kimlik tespiti için çalışma başlatıldı. Marmara Denizi'nde batan kargo gemisinin personelinden birine ait olduğu değerlendirilen cesedin kimliği, kaybolan personelin yakınlarından alınan DNA örnekleriyle tespit edilecek.

  • Gogglebox Dizisi Oyuncusu George Gilbey İş Yerinde Hayatını Kaybetti
    14:28 Gogglebox Dizisi Oyuncusu George Gilbey İş Yerinde Hayatını Kaybetti

    İngiltere'de popüler dizisi Gogglebox'un oyuncusu George Gilbey, iş yerinde yaşadığı yüksekten düşme kazası sonucu hayatını kaybetti. Ölüm haberini ilk olarak Gilbey'in kız kardeşi duyurdu. Essex Polisi, kazayı doğruladı. Gilbey, 2013'ten itibaren Gogglebox'da rol almış ve 2021'de üvey babasının ölümüne kadar devam etmişti. Dizi ekibi ve birçok ünlü isim, Gilbey için başsağlığı mesajları paylaştı.

  • 125 bin ton yardım malzemesi taşıyan 8. gemi Gazze yolunda
    14:18 125 bin ton yardım malzemesi taşıyan 8. gemi Gazze yolunda

    Türkiye'nin iyilik gemisi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. Bugüne kadar 13 kargo uçağı ve 7 gemi ile ihtiyaç sahibi Gazze'lilere ulaşan Türkiye, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyan bu 8. gemiyle yardımlarını sürdürüyor.

BBC

Advertisement