İran Cumhurbaşkanı Ruhani Mecliste Yemin Etti - Son Dakika
Dünya

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Mecliste Yemin Etti

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Mecliste Yemin Etti

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün düzenlenen törenle yemin ederek görevine başladı.

04.08.2013 18:19

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün düzenlenen törenle yemin ederek görevine başladı.

Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bulunduğu törende Ruhani, tüm İran halkını bilgelik ve umut hükümeti olarak temsil edeceklerini belirtti. Konuşmasında, ılımlılık ve hoşgörüye dayanan bir yönetim anlayışı olacağını da dile getiren Ruhani, İran'a yapılan uluslararası yaptırımları da eleştirdi. Yaptırımların yerine saygı dilinin kullanılması gerektiğini belirten Ruhani, "Eğer yeterli karşılık istiyorsanız yaptırımların diliyle değil, saygının diliyle konuşmalısınız" dedi. İnsanların ılımlılık ve umut için evet dediğini de dile getiren Ruhani, gelişmiş kadın hakları, özgürlük ve hükümetin halkın yaşamına olan müdahalesini azaltmak için elinden geleni yapacağını söyledi. Kötü giden ekonomi hakkında da konuşan Ruhani, durumu tersine çevirmek için de çalışacağını ifade etti.

Törende İran milli marşı ile Kur'an-ı Kerim de okunurken, ilk kez dış ülkelerin yetkililerinin bir yemin törenine katılmasına izin verildi. Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yer aldığı törende ayrıca, Lübnan, Afganistan, Türkmenistan, Ermenistan, Kazakistan ve Tacikistan'dan da temsilciler yer aldı. Eski AB Dış Politika Sorumlusu Javier Solana, Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, Çin Kültür Bakanı Wu Cai, Azerbaycan Parlamento Sözcüsü Oktay Asadov da törende yer alan diğer isimler olarak dikkat çekti.

Devrimden sonra ülkede seçilen 7. Cumhurbaşkanı olan Ruhani, seçimde kullanılan oyların yüzde 50,7'sini alarak ilk turda cumhurbaşkanı seçilmeyi başarmıştı. - TAHRAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İran Cumhurbaşkanı Ruhani Mecliste Yemin Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement