İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'ne atanan Richard Moore, Avrupa Birliği'nin (AB), Ortadoğu'da küresel bir güç haline gelen Türkiye'nin artan siyasi ve ekonomik gücünü görmezlikten gelmemesi gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından düzenlenen "Türk Yerel Medyası AB yolunda" çalışma ziyareti kapsamında İngiltere'ye giden 7 Türk gazeteci ve 3 Bakanlık çalışanını İngiltere'deki ofisinde ağırlayan Moore, Türkiye'nin AB süreci ve yeni açılan fasılla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Moore, AB ülkesi olan Birleşik Krallığın her zaman Türkiye'nin AB sürecine destek olduğunu söyledi. Moore, "2012 yılında Türkiye ile ticaret hacmimiz 14 milyar dolar seviyesine çıktı. İngiltere'den Türkiye'ye yılda 2 milyon 500 bin turist gitti. Aynı şekilde Türkiye'den 250 bin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 150 bin olmak üzere 400 bin kişi İngiltere'de yaşıyor. Bugün çok sayıda İngiliz vatandaşı Türkiye'ye yakın ilgi gösterip yaşamaya başladı. Birleşik Krallık olarak Türkiye'nin AB sürecini dün olduğu gibi bugün de destekliyoruz. Türkiye ile ilgili faslın açılması çok isabetli oldu. Siyasi ve ekonomik anlamda küresel bir aktör olan Türkiye'nin Ortadoğu'da artan gücünün dikkate alınması ve özellikle Türkiye içinde AB'ye katılım ile ilgili yüksek orandaki talebinin dikkate alınması gerekir. Sonuç olarak AB Türkiyesiz düşünülmez" dedi.
Ocak 2014 yılında İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapacak Moore, Kasım ayı öncesine kadar İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa, Latin Amerika ve Küreselleşme Dairesi Direktörlüğü görevini yürütüyordu. 1987 yılında İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda Ortadoğu ve güvenlik alanlarında da görev yapan Moore, Türkiye'de görev yapacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, NATO müttefiki ve AB üyesi adayı olan Türkiye ile bu olan dostluğu daha da geliştireceğini söyledi. - LONDRA
Son Dakika › Dünya › Moore: Ab, Türkiye'yi Görmezlikten Gelemez - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?