İngiliz Observer gazetesi, Türkiye'de son dönemde lira ve borsada yaşanan düşüşler ve yabancıların ülkeden çıkma eğilimlerine dikkat çektiği geniş haber analizinde Türkiye'nin, son 10 yıllık döneminin çoğunda "parlak bir finansal geleceğe ilerlediği" gibi göründüğüne işaret ederken, uygulanan ekonomik modelin ise "kırılgan" bir model olduğunu savundu Finansal kriz öncesi Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekeçek "olgunluğa" ulaştığı ancak şimdi durumunun değiştiği, lira ve borsanın önemli düşüşler yaşadığı belirtilirken "Batılı finansal reteçeler, Türkiye'yi hasta etti" görüşü öne sürülüyor.
İngiltere'de Pazar günlerinde yayımlanan The Observer gazetesi, Türk ekonomisine ilişkin geniş haber analizinde finansal kriz öncesi Türkiye'nin "yatırım için olgun" durumda olduğunu, Türkiye'nin "istikrarlı bir siyasi durumu, ideal coğrafi konumu ve finansal kalkınmaya hazır oluşundan yararlanacağı" gibi göründüğünü kaydetti.
Ancak, Suriye'ye askeri müdahale olasılığının, bir süreden beri var olan, yabancı yatırımcıların Türkiye'den çıkma eğilimlerini yoğunlaştırdığını savunan gazete, yılın başından bu yana Türk lirasının yüzde 14'den fazla, borsanın ise yüzde 25'i aşkın bir gerileme gösterdiğini kaydetti.
-"TÜRKİYE'NİN EKONOMİK MODELİ DAİMA KIRILGANDI"-
İngiliz gazetesi, Türkiye'nin son 10 yılın önemli bir bölümünde yabancı sermayenin ülkeye aktığını, tüketici kredilerinde büyük bir artış yaşandığını, ülkenin "parlak bir finansal" geleceğine doğru ilerlediği gibi göründüğünü belirterek şöyle devam etti:
"Ancak finansal piyasaların favorisi haline gelen birçok kalkınmakta olan ülkeler gibi (Türkiye de) son 10 yılın tüketim patlamasını yaratmaya yardımcı olan ekonomik model, doğası gereği daima kırılgan bir model idi."
-"DİKKATLİ BİR SANAYİ STRATEJİSİNİ UYGULAMASI GEREKİRDİ"-
Observer, Türkiye'nin "Piyasaların favorisi statüsünden azami yararlanmak için dikkatli bir sanayi stratejisini uygulaması gerekirdi" görüşünü yansıttığı haberinde Ankara'nın IMF borçlarını tümüyle kapatmasının "sadece sembolik bir zafer" olduğunu savundu.
"Resmi krediler geri ödenirken yabancı borç verenlere olan özel sektörün borcu, görülmemiş düzeylere fırladı" diye yazan gazete, özel sektörün dış borçlarının sık sık döviz cinsinden olmasını ise "daha alarm verici" olarak niteledi.
Bu durumun Türkiye'yi, ABD Merkez Bankası'nın (FED) yükselen piyasalara akan "süper ucuz" para akışlarını azaltma planları açısından "özellikle kırılgan" ülkelerden biri yaptığını savunan Observer, "AKP hükümetinin en yoksul Türklerin çoğuna nazik olduğunu, göreli yoksulluk gerilediğini ancak "İslami Burjuvazi'nin işleri tıkırında iken orta gelir gruplarının yaşam standardlarının durgunlaştığını gördüklerini" öne sürdü.
İngiliz gazetesi, haberine son verirken de bir analistin "Türkiye için balayı bitti" sözlerini sarf ettiği ifadesine de yer verdi. - Ankara
Son Dakika › Dünya › Observer: 'Batılı Finansal Reçeteler, Türkiye'yi Hasta Etti' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?