Satanistler: ABD'nin laik bir ülke olması için mücadele ediyoruz - Son Dakika
Dünya
BBC

Satanistler: ABD'nin laik bir ülke olması için mücadele ediyoruz

ABD'deki Satanistler hakkındaki bir belgesel grup hakkındaki genel algıların bir çoğunun temelsiz olduğunu ortaya koydu.

24.08.2019 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Satanistler (Şeytana tapanlar) hakkındaki bütün bilgileriniz yanlış...

Ya da Satanist Tapınak cemaatini konu alan yeni bir belgesel bunu kanıtlıyor olabilir.

İsimdeki benzerlik bir yana Satanist Tapınak, 1966 yılında San Francisco'da tanınmış bir radyo sohbet programı sunucusu olan Anton Levey tarafından kurulan Satan Kilisesi'nden ayrı bir topluluk.

Ya haklarındaki iddialar, onlar doğru mu?

İnsan kurban etme? Yanlış. Kan içme? Yanlış. Kara Ayin? Eh, bu biraz doğru.

Satanist Tapınak grubu 2013 yılında, "bütün insanlar arasında iyilik ve karşılıklı anlayışı teşvik etmek, tiranca otoriteyi reddetmek, pratik sağduğu ve adalet duygusunu savunmak ve insan bilinci doğrultusunda bireysel iradeyle belirlenmiş asil amaçlar için uğraş vermek" amacıyla kuruldu.

Bu hafta ABD'de gösterime giren "Hail Satan?" ya da türkçesiyle "Yaşasın Şeytan?" başlıklı belgeselde ABD'li film yapımcısı Penny Lane, Satanist Tapınak grubunun "Hristiyanlığın ABD'de artan siyasi etkisi ve bu yolla toplumsal yaşamı ele geçirmesi" olarak tanımladığı şeye karşı mücadelesini izliyor.

Dinin etkisinin farklı alanlara sızmasının bir örneği de Oklahoma Eyalet Meclisi'nin bulunduğu binaya Hristiyanlığın On Emiri'ni simgeleyen bir anıt dikilmesiydi.

Satanist Tapınak sosyal adalet ve insan haklarını güçlendirici bir öğretiyi yayma çalışmalarını sürdürürken bir yandan da Oklahoma örneğinde bir tür "kozmik dinsel denge" oluşturmak üzere Eyalet Meclisi binasında kendi Satanist ilah ve sembollerinden Bafomet'in de bir heykelinin dikilmesine izin verilmesini istiyor.

Tapınak grubunun sözcüsü Lucien Greaves belgeselin tanıtımında, "İnsanların, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir Hristiyan ulus olduğu algısını gözden geçirmesini istiyoruz, çünkü öyle değil" diyor.

Belgeselin yapımcısı Penny Lane, Satanist Tapınak'ın Oklahoma'da yürüttüğü kampanya dolayısıyla ilgisini çektiğini söylüyor.

Penny Lane "Önce uzaktan bunun bir şaka olduğunu, bu insanların Satanistmiş gibi yaptıklarını falan düşündüm, ama biraz deşeleyince o sırada 50 bin üyeye ulaşmış bir grup olduklarını keşfettim" diyor ve sürdürüyor:

"İncelemeyi sürdürdükçe daha zengin, karmaşık ve düşünce kışkırtıcı bir malzeme ortaya çıktı."

Belgesel belagati kuvvetli zeki bir adam olan Lucien Greaves ve takipçilerinin, insanları nasıl kan bağışı yapmaya, evsizler için çorap toplamaya, kamuya açık plajları temizlemeye yönelttiğini ve okul dışı etkinlikler düzenleyerek çocuklara Tapınak'ın düşüncelerini anlattıklarını izliyor:

Satan'ın anlamı: Muhalif, karşı çıkan

Gerçi Satanistlerin Şeytan'ı çağırdıkları Kara Ayinlerin teatral, korku filmlerini hatırlatan yönleri yok değil ama konuştuğunuz zaman hepsi de gayet açık bir şekilde gerçekte Şeytan diye bir manevi kişiliğe inanmadıklarını, Satan'ı daha çok İbranice'deki kullanımında kendisini bulan "muhalif", "karşı çıkan" anlamında kullandıklarını söylüyorlar.

Lane, "İnançlarını soyut ve kurguya dayalı kavramlara dayandırdıklarını kavramakta zorlanmadım. Bu bir kandırmaca değil, dinin temelde derinden hissedilen ama kanıtlanamayan inançlara dayalı olduğunun bir tür kabulü" diyor.

Belgeselde Satanist Tapınak grubunun Bafomet'in nefis bir bronz heykelini eyalet meclisi binasına koyma girişimlerine geniş yer verilmiş. Fakat aynı zamanda Satanistler hakkında 80'li ve 90'li yıllarda yayılan korkulara da değiniyor. Aşırı sağcı Hristiyan örgütler ve yetkililer bu dönemde her yerde Satanizm görüyor her şeyi Satanistlikle suçluyorlardı.

Film yapımcısı Lane "10-15 yıl boyunca, bir tür gizli ve örgütlü bir Satanist komplo ile karşı karşıya olunduğu, bu insanların Şeytan adına cinayet, hayvanlara eziyet, çocuklara tacavüz gibi korkunç şeyler yaparak ortalıkta dolandıkları yönünde bir algı oluşturuldu" diyor.

Bu suçlamalar yüzünden bir çok insanın hayatının mahfolduğunu, hapislere düştüklerini anlatan Lane, "Ama biraz deştiğinizde, olayın ardında gizli bir örgüt ya da Satanistlerin falan bulunmadığını görüyorsunuz" diye sürdürüyor.

Bu dönemin ardından Satanist komplo paniği geride bırakılmış, artık kimsenin konuşmadığı bir konuya dönüşmüş. Lane buna karşılık Satanistlerin o dönemi hatırlatmak ve toplumun ne tür kötülükler yaratabileceğini konuşmak istediklerini söylüyor.

Satanist Tapınak grubunun sözcüsü Greaves ailesine zarar gelmemesi için gerçek adını kullanmıyor ve sık sık isim değiştiriyor. Çok kereler ölüm tehdidi aldığını ve bu yüzden grubun eylem ve törenlerinde kurşun geçirmez yelek de giydiğini anlatıyor.

Satanist Tapınak belgeselinin yapımcısı Penny Lane filminde görünen insanların can güvenliğinden kaygılı olduğunu söylüyor. "Filmimde yer almayı kabul etmekle risk aldılar. Bunun hep farkındayım ve bu beni çok kaygılandırıyor" diyor.

Lane Satanist Tapınak üyesi olmamış ama gruba ve amaçlarına özellikle laiklik vurgusunda yakınlık duyduğunu gizlemiyor.

"Yaşamım boyunca dindar insanlar karşısında olağanüstü bir kafa karışıklığı yaşadım. Biliyorum kulağa kötü gelecek ama yine de söyleyeceğim: Gerçekten, dürüstçe ifade etmek gerekirse dinin temelde bir tür akıl hastalığı olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini düşündüm. Sanırım annemin rahminden Ateist olarak doğdum ben."

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Satanistler: ABD'nin laik bir ülke olması için mücadele ediyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü
    22:09 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü

    Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 24 Mart'taki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü. Görüşmede, devir teslim törenine ilişkin detaylar ve Senegal gündemini meşgul eden konular ele alındı. Faye, seçimde oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in ve Afrika'nın seçilmiş en genç cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Faye, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

  • Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi
    21:43 Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde yaşadıkları evin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

BBC

Advertisement