The Guardian: Erdoğan, Zelenski ile Putin'i buluşturursa, dönüşü muhteşem olur - Son Dakika
Dünya

The Guardian: Erdoğan, Zelenski ile Putin'i buluşturursa, dönüşü muhteşem olur

The Guardian: Erdoğan, Zelenski ile Putin\'i buluşturursa, dönüşü muhteşem olur

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta arabuluculuk çabaları içinde olan Türkiye ile ilgili kapsamlı bir analiz hazırladı. Türkiye'nin iki hafta içinde Putin ile Zelenski'yi aynı odada buluşturmayı planladığını belirten gazete; bunun başarılması durumunda Erdoğan'ın Avrupa'da kaybettiği prestiji yeniden kazanabileceğine dikkat çekti.

31.03.2022 09:12  Güncelleme: 09:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya ile Ukrayna arasında bir ayı aşkın bir süredir devam eden savaşta arabuluculuk çabalarını artıran Ankara ve son dönemdeki hamleleri ile ilgili dikkat çekici bir analiz İngiliz The Guardian gazetesinden geldi.

TÜRK DİPLOMASİSİNİN PRESTİJİ ARTTI

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken birçok ülkenin arabuluculuk çabaları içinde olduğuna dikkat çeken The Guardian, Türkiye'nin bu ülkeler arasında sıyrılarak Türk diplomasinin zafere ulaştığı aktarıldı. Makalede, "Her ne kadar bu aşamada teatral olaylar, sağlam bir sonucun önünde olsa da Türkiye diplomasisinin prestiji arttı" yorumunu yapıldı.

The Guardian: Erdoğan Zelenski ile Putin'i buluşturursa, dönüşü muhteşem olur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da Vladimir Putin ile bir dizi telefon görüşmesi yaptığına dikkat çekilirken Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Ukrayna ve Rusya'yı bir araya getirmeyi başardığı belirtildi.

"TÜRKİYE, UKRAYNA'YLA VE RUSYA'YLA EŞİT MESAFEDE KALDI"

Fakat gazetenin diplomasi editörü Patrick Wintour imzalı makalede Türkiye'nin konumunun farklı olmasına da değinildi. Analizde, "Türkiye enteresan bir pozisyonda. Türkiye bir NATO üyesi ve Ukrayna'ya silah sağlamaya devam ediyor fakat bu sırada Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmıyor ve salı günkü toplantıda da görüldüğü gibi her iki taraf tarafından da saygı görüyor" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın'ın Katar'da birkaç gün önce yaptığı konuşmaya dikkat çekilen analizde, Kalın'ın "Bunlar bittikten sonra küresel olarak yeni bir güvenlik yapı ortaya çıkmalı. Attığımız her adım ve yaptığımız her hamle bu yeni güvenlik yapısına etki edecektir" sözleri de hatırlatıldı. Wintour, "Kısaca söylemek gerekirse barış görüşmelerinin etkisi sadece savaşanlar arasında değil, dünya geneline etkisi olacak" dedi.

"OLAĞANÜSTÜ BİR GERİ DÖNÜŞ OLUR"

Türkiye'nin denge politikası uyguladığını ve Ukrayna gibi ülkeler için de bir rol model olabileceğini belirten Wintour, "Türkiye bu gibi durumlar için bir rol model olabilir. Türkiye coğrafi konumu sebebiyle batı ile doğu arasında taraf seçmeye zorlandı fakat bir taraf seçmedi. Fakat gerçek bundan daha karmaşık. Uzun bir süre boyunca bölgedeki diğer ülkeleri rahatsız eden Türkiye, ekonomik zayıflık ile birlikte ilişkileri iyileştirmeye başladı" yorumuna yer verdi.

Ankara'nın bundan sonraki amacının Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aynı odada bir araya getirmek olduğunu yazan Wintour, "Şu an bu olası gözükmüyor. Fakat eğer Türkiye bunu başarırsa baskıcı yaklaşımının onun uluslararası arenada yalnızlaştırdığı bir dönemde Erdoğan için olağanüstü bir geri dönüş olur" yorumunu yaptı.

Son Dakika Dünya The Guardian: Erdoğan, Zelenski ile Putin'i buluşturursa, dönüşü muhteşem olur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Hızır Hasta: UKRAYNA,yi ABD bilerek savaşa hazırladı ve Zelensky hayal kırıklığı yaşıyor,, ABD,nin desteği yok gibi görünüyor 1 0 Yanıtla
  • Hızır Hasta: Afganistan'da Ağır yenilgi alan Rusya,, ikinci hezimeti UKRAYNA,da yaşayabilir,, Çünkü UKRAYNA halkı Özgürlük için Ordusuyla birlikte savaşıyor 1 0 Yanıtla
  • Hızır Hasta: Putin Hükümeti barış istemiyor,, AB,nin gaz,i elinde,, Tahıl elinde,, ATOM bombaları elinde,, Ne korkusu var,, nede vicdanı,, Çeçenistan Afganistan Gürcistan ve Suriye'de yaptıklarına bakın Dünyanın en büyük topraklarına sahip, ama gözü aç 0 0 Yanıtla
  • Caner kayalı: Eğer Sayın C. Başkanımız böyle bir başarıya ulaşır ise,başta Amerika ve bir kaç Avrupa devleti tarafında bir kat daha düşman hedefine konur.Çünkü yine kurdukları tezgahı yarı yolda bozmuş olacak. 0 0 Yanıtla
  • Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü
    22:09 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü

    Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 24 Mart'taki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü. Görüşmede, devir teslim törenine ilişkin detaylar ve Senegal gündemini meşgul eden konular ele alındı. Faye, seçimde oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in ve Afrika'nın seçilmiş en genç cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Faye, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

  • Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi
    21:43 Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde yaşadıkları evin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.


Advertisement