Türkiye- Avrupa Birliği 51 Türkiye-Avrupa Birliği 51. Ortaklık Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Brüksel'de yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, AB Konseyi Dönem Başkanı İrlanda'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore ile Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle'nin katılımıyla, Bakan Davutoğlu'nun başkanlığında Brüksel'de gerçekleştirildi.
Açıklamada, bu toplantının Türkiye-AB arasındaki en yüksek karar alma organı olduğu vurgulanarak, toplantıda AB ile Türkiye ilişkilerinin tüm yönleriyle ele alındığı kaydedildi.
Toplantıda, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinde içinde bulunduğu durumun ve son dönemde Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformların görüşüldüğü aktarılan açıklamada, " Gümrük Birliği'nin işleyişine ilişkin çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulmuş, müktesebata uyum alanındaki çalışmalar gözden geçirilmiştir" denildi. Toplantıda, Bakan Davutoğlu tarafından AB'ye katılım müzakerelerinde istenilen hız ve kapsamda ilerleme gerçekleşmediği için Türkiye'nin "hayalkırıklığının" ve İrlanda'nın Dönem Başkanlığı sona ermeden AB ile müzakerelerde 22. faslın açılacak olmasının duyulan memnuniyetin dile gerildiği açıklamada bildirildi. Ayrıca, bu adımın AB-Türkiye ilişkilerini yeniden canlandırmak için yeterli bulunmadığının toplantıda görüşüldüğü bildirildi.
Bakan Davutoğlu tarafından toplantıda gündeme getirilen bir başka husus ise vize serbestisi oldu. Vize serbestisi ile AB-Türkiye ilişkilerinin ivme kazandıracağının toplantıda vurgulandığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Gümrük Birliği kapsamında AB'ye paralel olarak üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları aktedilmesi hususunda karşılaşılan güçlüklere dikkat çekilmiştir.
Müzakere sürecimizin ilerletilmesinde önümüze çıkarılan başlıca engeller arasında yer alan Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak Sayın Bakanımız, Kıbrıs meselesinin ve AB üyelik sürecimizin birbirinden ayrı iki konu olduğuna dikkat çektikten sonra, Ek Protokol'ün uygulanmasıyla ilgili olarak AB ile aramızda görüş farklılığı bulunduğunu belirtmiş, AB Konseyi'nin Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmesine yönelik 26 Nisan 2004 tarihli kararını hatırlatarak, bu taahhütünü yerine getirmesi halinde Türkiye'nin de daha ileri adımlar atmaya hazır olacağını bildirmiştir. Öte yandan, Türkiye'nin ve KKTC'nin tüm gayretlerine karşın Ada'da kapsamlı bir çözüm bulunamamasının, GKRY'nin siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığını, Ada'da sağlanacak siyasi çözümün, GKRY'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin üstesinden gelinmesine de yardımcı olacağını vurgulamıştır.
Türkiye-AB ilişkilerinin önceki dönemlere göre daha önem kazandığı bir zamanda yeni bir stratejik vizyon geliştirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Türkiye stratejik tercihi olan AB tam üyeliği hedefi doğrultusunda demokratikleşme ve reform sürecini tüm hızıyla sürdürecektir. Ülkemiz AB'nin Avro krizini biran önce geride bırakarak, bundan böyle genişleme sürecine daha fazla ağırlık vermesini beklemektedir." - Ankara
Son Dakika › Dünya › Türkiye-AB 51. Ortaklık Konseyi Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?