Daü Mimarlık Fakültesi Hera Merkezi Ab Projesi Oıkodomos’a Ortak - Son Dakika
Eğitim

Daü Mimarlık Fakültesi Hera Merkezi Ab Projesi Oıkodomos’a Ortak

Daü Mimarlık Fakültesi Hera Merkezi Ab Projesi Oıkodomos’a Ortak

DAÜ'nün Ülke Temsiliyetine Koyduğu Katkıya Dikkat Çekmektedir.

14.01.2011 19:26  Güncelleme: 19:28

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi HERA Konut Eğitim Danışma ve Araştırma Merkezi, Avrupa Birliği çerçevesinde 'Konut Tasarımı ve Eğitimi' çalışmalarına katkı koyup teşvik edecek çok uluslu bir araştırma projesi olan OIKODOMOS'a katılmak için 28 Şubat 2010 tarihinde başvuruda bulunmuş ve AB Komisyonu değerlendirmesi sonucunda bu projeye ortak kurumlardan biri olarak kabul edilmiştir.

1 Kasım 2010 tarihinden itibaren başlayan OIKODOMOS Projesi'nde, "HERA-C: Housing Education Research Advisory Center in the Faculty of Architecture, Eastern Mediterranean University, Gazimağusa, North Cyprus/ KIBRIS" olarak yeralmanın önemi üzerinde duran merkez üyeleri, uluslarası platformda, daü'nün ülke temsiliyetine koyduğu katkıya dikkat çekmektedir. Projenin internet ortamında değişik dillerde yayınlanan bülteninin, Türkçe olarak da yayınlanmış olması ayrıca dikkat çekicidir.

Konut olgusunun çok boyutlu olarak ele alınmasını, DAÜ'de konut konusunda varolan bilgi birikiminin ülke ölçeğinde gerek kamu sektörü gerekse özel sektör tarafından yaygın kullanımını ve adı geçen her iki sektörün işbirliği ile geliştirilmesi ve uygulama alanına aktarılmasını hedefleyen HERA Merkezi, OIKIDOMOS Projesi'nde yeralarak etkinlik alanını Avrupa Birliği sınırları içerisine yaymış bulunacaktır. Bu bağlamda, merkez, konut olgusunun, fiziksel, sosyo-ekonomik, teknolojik, kültürel, yasal ve benzeri tüm bilimsel boyutlarını farklı disiplin ve kurumlarla çalışmayı hedeflemektedir.

Konut konusunda eğitim, araştırma, yayın, uygulama ve kurumsal işbirlikleri gerçekleştiren HERA, 2006 yılından itibaren değişik etkinlikler gerçekleştirmektedir. Merkez, konut konusunda uzman kişiler tarafından verilen konferanslar düzenlerken, merkez üyeleri, DAÜ Mimarlık Bölümü Lisansüstü Eğitim Programları kapsamında konut konusunda master ve doktora dersleri vermekte ve tez çalışmaları yürütmektedir.

2008 yılında, HERA, Istanbul Teknik Üniversitesi Konut Araştırma ve Eğitim Merkezi ile ortaklaşa toplam 11 ülkeden katılımcıların yeraldığı 'Konut üzerine Doktora Çalışmaları Sempozyumu'nu da başarı ile düzenlemiştir. 2010 yılının Temmuz ayında imzalanan antlaşma ile de, HERA, Belçika, Fransa, Slovakya, İspanya, İsviçre ve İngiltere'de bulunan üniversite ve araştırma merkezleri tarafından yürütülen, 'Life Long Learning: Yaşam Boyu Öğrenim' programı çerçevesinde 'Konut Eğitimi'ne odaklı bu çok uluslu araştırma projesinin ortağı olmuş bulunmaktadır.

Amacı Avrupa Birliği çerçevesinde 'Konut Tasarımı ve Eğitimi' çalışmalarına katkı koyacak ve teşvik edecek bir 'Sanal Kampüs' yaratmak olan OIKODOMOS (www.oikodomos.org) Projesi'nin 2007- 2009 yılları arasında ilk aşaması tamamlanmıştır.

İleri yaş nüfusun artması, nüfus hareketliliği ve göç; ev-ofis kullanımı, yurttaş katılımı, enerji etkinliği ve endüstrileşmiş yapı uygulaması gibi çağdaş Avrupa toplumlarının yaşam biçimleri ve konut tipolojilerini belirleyen unsurlar üzerine seminerler, atölyeler ve stüdyo çalışmaları yapılmıştır.

Oikodomos Sanal Kampüsü'nde, katılımcı üniversitelerde yapılan dersler ve çalışmalar sınıf ortamlarıyla senkronize olabilecek şekilde sisteme bağlı kurumlarda takip edilip izlenebilmekte ve paylaşılabilmektedir. Bologna eğitim ölçütleriyle örtüşen öğrenci eksenli bir pedagojik yaklaşımla desteklenen ve öğrencilere çağımıza uygun gerekli yetkinliklerin kazandırılması amacıyla programlanan 'konut odaklı eğitim', bu çok uluslu gruba partner olan kurumların akademisyen kadrosu tarafından verilmekte ve öğrencileri tarafından paylaşılmaktadır.

DAÜ Mimarlık Bölümü'nde Lisans ve Lisansüstü Eğitim yapan öğrenciler, HERA'nın bu projeye ortaklığı ile, sistemde yeralan bilgi birikimine ve öğretim kadrosuna kolaylıkla ulaşılabilecek aynı zamanda, projeye ortak diğer kurumlar da, DAÜ Mimarlık Bölümü'nde konut üzerine çalışma yapan öğretim üyelerine, üretilen proje ve araştırmalara bu ortam aracılığı ile ulaşılabilecektir.

Tamamen sanal ortamda, farklı ülkelerdeki üniversitelerin konut odaklı ortak bir eğitim programı sürdürmesini hedefleyen projede, belirli zaman aralıkları ile toplantılar düzenlenmektedir. Her akademik dönem sonunda düzenlenen atölye çalışmaları bunlardan en önemlisi olarak öne çıkarken, farklı ülke ve üniversitelerden öğrenci ve öğretim üyelerinin geliştirilen konut projeleri üzerine tartışmasını sağlar.

Bu bağlamda, 17 Aralık 2010 tarihinde OIKODOMOS'a ortak kurumlar, OIKODOMOS'ın teknolojik altyapısını ve bu dönem yürütülecek olan konut projesinde gelinen noktayı görüşmek üzere toplanmıştır. Barselona'da yapılan toplantıya DAÜ Mimarlık Fakültesi HERA Merkezi'nden proje yürütücüleri olarak öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Beril Özmen Mayer ve Doç. Dr. Hıfsiye Pulhan'ın katıldığı bildirilmiştir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Eğitim Daü Mimarlık Fakültesi Hera Merkezi Ab Projesi Oıkodomos’a Ortak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement