TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamlarını da kapsayan Türk diasporasının varlığının gerekliliğini savunarak,"Bakanımızdan (Zafer Çağlayan) ziyaret ettiği ülkelerdeki, ticaret müşavirlerimizden de görev yaptıkları ülkelerdeki Türk işadamlarını Türk diasporasına üye olmaya davet etmelerini rica ediyorum" dedi.
Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleştirilen 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nın ardından Marriott Otel'de akşam yemeği verildi.
Yemeğe Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın yanı sıra TOBB/DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, DEİK iş konseyleri başkanları, ticaret müşavirleri ve işadamları katıldı.
Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, ticaret müşavirlerinin Bakan Çağlayan'ın katkılarıyla zihniyet değişikliğine gittiğini belirterek, bu zihniyet değişikliğinden işadamlarının memnun olduğunu söyledi.
DEİK'in görev alanının sadece ihracat olmadığını, dış yatırımlar, yatırım çekmek, bankacılık ve hizmet ihracatının da DEİK'in görev alanına girdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, yapılanan Ekonomi Bakanlığı'nın görev alanının aynı zamanda DEİK'in de ilgi alanına girdiğini kaydetti.
Kurucu 38 kuruluşuyla DEİK'in Türkiye demek olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"DEİK bir taraftan büyükleri kapsarken diğer taraftan Anadolu'daki küçük kuruluşları da bünyesine katıyor. 2023 hedefine ulaşmak için DEİK olarak üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Bu konuda ticaret müşavirleriyle birlikte hareket ediyoruz. Bu işbirliğini daha da artırabilirsek 2023'den önce hedeflerimize ulaşabiliriz."
-"Diaspora konusunda biraz gerideyiz"-
Türk diasporasının kurulmasının Türkiye'nin yurt dışındaki etkinliği açısından son derece önemli olduğuna ve sözde soykırım tasarısı döneminde Fransa'da oluşturulan diasporanın faydasının çok net görüldüğüne dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Bakanımızdan ziyaret ettiği ülkelerdeki, ticaret müşavirlerimizden de görev yaptıkları ülkelerdeki Türk işadamlarını Türk diasporasına üye olmaya davet etmelerini rica ediyorum. Sayımızı artırmamız lazım. Bakanlık sahip çıkıyor ama bunu kurumsal bir çatı altında yapmalıyız. DEİK olarak bu çatı olmaya hazırız. Bu konuda biz başarılı olursak Türkiye başarılı olur. Dünyada daha güçlü bir Türk diasporasını için desteğinize ihtiyacımız var. Çünkü bu konuda biraz gerideyiz. Bunu sağlayabilirsek ülkemiz için çok hayırlı bir iş yapmış olacağız."
-"Bekleme süresini yarı yarıya indirdik"-
Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak isteyen Türkiye için ABD ile ticaretin olmazsa olmaz olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerin markalaşması konusuna önem verilmesi gerektiğini, Denizlili Hacı Şerif Şekerlemecisi'nin küçük bir dükkandan markalaşarak 11 ülkeye ürün satmasının bunun en güzel örnek olduğunu söyledi.
TOBB olarak gümrük kapılarının modernizasyonunu yaparak ekonomiye katkı sağladıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Dış ticaretimizin yüzde 40'dan fazlasını kara gümrük kapılarıyla yapıyoruz. Bekleme süresi yarı yarıya indi. Bekleme süresinin yarı yarıya inmesinin bir yılda Türk özel sektörüne faydası 410 milyon dolar. TOBB işte bunu yapar. Bu kapılara yapmış olduğumuz yatırım 286 milyon lira, özel sektörün karı 410 milyon dolar, devletin karı da bu işten 150 milyon lira. Bu ülkeye yapılan önemli bir hizmet" diye konuştu.
Muhabir: Özcan Yıldırım/ Recep Demir
Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?