Türkiye'nin dış ticaret alanı için firmalara en doğru kurguya sahip olan mezunları yetiştirmek için Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Nişantaşı Üniversitesi iş birliği protokolü imzaladı. Toplantıda 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine üniversite gençleri ile ulaşmanı ana hedef olduğu vurgulandı.
2023 yılında Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat rakamı için Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Nişantaşı Üniversitesi kolları sıvadı ve dış ticaret alanında sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikle öğrenciler yetiştirmek amacıyla iki kurum arasında protokol imzalandı. Düzenlenen protokol töreninde açıklamada bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi öğrencilerin dışardan alabilecekleri müfredat yerine alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan içerikle kurgulanması gerektiğini belirtti. Meclis Başkanı Büyükekşi, " Yapılan protokol ile iki yıllık ve dört yıllık ön lisans öğrencilere ticaret, uluslar arası ticaret konularında içerik hazırlama ve daha sonra bu içerikleri yapılan çalışmalarla denetleme konusunda bir imzaladık. Hedefte hem üniversitedeki okuyan öğrencilere dış ticaret konusunda mümkün olduğu kadar iyi eğitim verebilmek. Bu eğitimin verilebilmesinde herhangi bir dışardan alınacak müfredat yerine Türkiye İhracatçılar Meclisi dış ticaretin en üst şemsiye kuruluşudur. Şirketlere daha hizmet verebilmek, şirketlerin yapacakları çalışmalarda gerek ithalat-ihracat ve lojistik alanında verilen içerikle en iyi şekilde öğrencileri yetiştirmek" dedi.
"BEŞERİ SERMAYA ÖNEMLİ"
Protokolün Türkiye'nin dış ticaret alanında beşeri insan kaynağı önemine değinen Meclis Başkanı Büyükekşi; " Bizim insanımız açısından çok önemli. Çünkü bazı üniversitelerde görülüyor ki özellikle öğrenciler bazı ihracatçıların istedikleri gibi değil diploma herşey değil. Tam tersi biz iyi eğitilmiş gençleri istihdam etmek istiyoruz. unun da bu içerikle iş bulma konusunda daha avantaja sahip olacağını düşünüyoruz. Bu öğrenciler iyi bire eğitim aldığında bizim 2023 hedeflerini yapacak olanlar firmalar. Bu firmaların da amacına ulaşabilmek için insan kaynağı çok önemli. Beşeri sermaye birçok ülkenin ihtiyaç duyduğu ancak yetersiz olduğu bir şey. İnşallah genç nüfusumuz iyi bir eğitim alarak Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli bir katkı sağlar diye düşünüyorum" dedi.
Yapılan işbirliğinin girişimci ve istihdam sayılarına da yansıyacağını açıklayan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Aklin şeffaf bir yol haritası çizdiklerini belirterek şunları söyledi: " Türk İhracatçılar Meclisi'nin denetimine kendimi açarak aslında önemli sorumluluğun da altına giriyorum çünkü ben üniversite olarak böyle bir Türkiye'nin dış ticaret alanın için firmalara için en doğru kurguya sahip olan mezunları yetiştirelim ana nokta bu. 2023 Türkiye'si için Dünya ile entegre olmuş küresel anlamdaki trendleri okuyabilme becerisine sahip aynı zamanda da sosyal yaşam ağını iyi kurgulamış mezunlar yetiştirmemiz lazım. 40 bine yaklaşmakta olan ulaşan ihracatçı firma sayısını 2023 Türkiye'sinde 70 - 80 binlere yani iki katına çıkararak Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmayı başarmasını sağlamak. Bu da önümüzdeki dönem 40 bin daha girişimciyi, 40 bin girişimcinin sağladığı iş imkanlarıyla da belki en belki 1 milyon insanımızı da ihracat alanında üretici ya da işin hizmet sektörü boyutuyla istihdam etmemiz anlamına geliyor. Dolayısı ile benim bu 1 milyon insanı yetiştirirken sektörün beklediği standartlarda nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için elimi taşın altına koyamam gerekiyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › 500 Milyar Dolarlık Hedefe Üniversitelilerle Gidilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?