9. Türk - Arap Ekonomi Forumu - Son Dakika
Ekonomi

9. Türk - Arap Ekonomi Forumu

9. Türk - Arap Ekonomi Forumu

TCMB Başkan Yardımcısı Çetinkaya: "Fiyat istikrarı ve çekirdek enflasyon göstergeleri konusunda özellikle yılın ikinci yarısında daha olumlu öngörüler var"

28.05.2014 15:56

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, "Fiyat istikrarı ve çekirdek enflasyon göstergeleri konusunda özellikle yılın ikinci yarısında daha olumlu öngörüler var" dedi.

9. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuşan Çetinkaya, 2013 yılının mayıs ayından itibaren özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programında azaltıma gitme sinyalinin ardından yeni bir normal düzen oluştuğunu belirterek, piyasalardaki volatilitenin son dönemde nispeten azaldığını söyledi.

Fed'in varlık alımlarından azaltımı sürecini başlatması sonrasında daha öngörülebilir bir döneme geçilmekle birlikte gelişmiş ülke merkez bankalarınca uygulanacak para politikalarına ilişkin hala bazı soru işaretleri olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, ABD'de olası faiz artırımlarının ölçüsü ve zamanlamasının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Avrupa Birliği'ndeki büyüme oranları ve deflasyon konusundaki endişelerine para politikası kanalıyla nasıl ve hangi araçlarla tepki vereceğinin merak edildiğini kaydetti.

Çetinkaya, 2013 yılının mayıs ayı sonrasında özellikle gelişmekte olan ülkelerin bir nevi stres testinden geçtiklerine işaret ederek Türkiye'nin bu süreçten başarıyla çıktığını dile getirdi.

Cari açık cephesinde dengelemenin devam ettiğini ve büyümede dış talep gelişmelerinin olumlu katkıda bulunduğunu anlatan Çetinkaya, hızlı kredi büyümesiyle ilgili alınan tedbirlerin sonuç vermeye başladığını ve bu gelişmenin cari açıktaki olumlu trendi desteklediğini ifade etti.

Kredi büyümesinin makul seviyelere gerilemesi kadar kredi kompozisyonunun ticari krediler lehine gelişmesinin önemine işaret eden Çetinkaya, uygulanan para politikasının yanı sıra alınan makro ihtiyati tedbirlerin de bu sürece önemli katkı sağladığını vurguladı.

Bu yıl yürürlüğe giren son makro ihtiyati tedbirlerin kredi hacmindeki büyümenin makul düzeylerde kalmasına katkı sağladığını belirten Çetinkaya, "Özellikle tüketici kredilerinde ve kredi kartı harcamalarındaki artışın makul düzeylere çekildiğini görüyoruz. Ticari krediler lehine bir artış yaşanıyor; bu durum tedbirlerin hedefine ulaşmaya başladığını gösteriyor. Cari açığın da dış talep gelişmelerinin yanı sıra kredi gelişmeleri ile de giderek iyileşmekte olduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Kur hareketlerindeki aşırı oynaklığın azaldığı bir dönemdeyiz"

Çetinkaya, fiyat istikrarı açısından döviz kuru geçişkenliği ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığın etkilerinin gözlendiğini, ancak enflasyon beklentilerinde gelişmelerin olumlu olduğunu ifade etti.

Küresel  piyasalarda geçen yıldan bu yana gözlenen volatilitenin nispeten azalmaya başladığına,  son zamanlarda ise gelişmekte olan piyasalara yönelik sermaye hareketlerinde ölçülü bir toparlanma olduğuna vurgu yapan Çetinkaya, "Özellikle tahvil piyasalarına sermaye akışının önemli bir etkisi var. Risk primleri düşüyor. Ülkemiz açısından da risk primlerinin gerilediği, kur hareketlerindeki aşırı oynaklığın azaldığı bir dönemdeyiz. Fiyat istikrarı ve çekirdek enflasyon göstergeleri konusunda özellikle yılın ikinci yarısında daha olumlu öngörüler var" diye konuştu.

Gelişmekte olan ekonomilerin beklenenden daha güçlü ve dirençli sonuçlar elde ettiğinin görüldüğünü anlatan Çetinkaya, bu ekonomilerin mali disiplin ve finansal istikrar açılarından geçmişte attıkları adımların da etkisiyle bu stres testinden geçebildiklerinin görüldüğünü kaydetti.

ABD parasal politikalarının normalleşmesinin olumlu etkilerine işaret eden Çetinkaya,  "ECB'nin de atacağı adımlar önümüzdeki dönemde önemli olacak. Gelişmiş ekonomilerde büyüme görülmeye başlandı. Dolayısıyla ticaret ve ihracat kanalıyla diğer pazarları da etkilemesi beklenebilir" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement